Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να χρησιμοποιούμε παιδικό κάθισμα;

Τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν. Από μια ηλικία και μετά αρνούνται το παιδικό κάθισμα, συνήθως με τις ευλογίες των γονιών. Αυτό όμως θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλειά τους.

  • -
  • -

Σύμφωνα με έρευνες της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και αντίστοιχων φορέων στην Ευρώπη, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 7 ετών, δεν χρησιμοποιεί το παιδικό κάθισμα κατά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Οι γονείς θεωρούν πως το παιδί μεγάλωσε, ψήλωσε και απέκτησε τον όγκο για να μπορεί να κάθεται ελεύθερο στο κάθισμα του οχήματος, φορώντας μόνο τη ζώνη ασφαλείας. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση σύγκρουσης. Παρόλο που ορισμένα αγόρια ή κορίτσια εμφανίζουν πρόωρη ανάπτυξη στην ηλικία των 8-9 και 10 ετών, το σώμα τους δεν είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις πιέσεις μιας πρόσκρουσης.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το ISOfix και πώς δένουμε σωστά ένα παιδί;

Στην Ευρώπη, η χρήση των παιδικών καθισμάτων είναι υποχρεωτική με βάση τη νομοθεσία από την πρώτη ημέρα της γέννησης του παιδιού έως και τα 12 έτη ή έως τα 150 εκατοστά ύψους, όποιο συμβεί πρώτο. Το κάθισμα, φυσικά, πρέπει να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας ECE R44 03, ECE R44 04 και, από το 2015, ECE R129 για τα καθίσματα i-Size. Όλα, απαραιτήτως διαθέτουν πιστοποίηση και αναγράφουν αναλυτικά τις βαθμολογίες του εκάστοτε φορέα από τον οποίο έχουν αξιολογηθεί.

Πότε να βγάλω το καθισμάτακι;

Σε περίπτωση που έχετε ένα εύσωμο παιδί, ηλικίας 11 ετών για παράδειγμα και αυτό παραπονιέται πως δεν νιώθει άνετα στο καθισμάτακι, κάντε ένα απλό τεστ, το οποίο περιλαμβάνει 3 κινήσεις:

1. Βάλτε το να καθίσει κανονικά πίσω και δέστε το με τη ζώνη. Τσεκάρετε αν η πλάτη του παιδιού ακουμπά κανονικά στην πλάτη του καθίσματος και οι γοφοί του δεν γλιστρούν προς τα εμπρός. Αν δημιουργείται κενό μεταξύ της πλάτης του και της πλάτης του καθίσματος, η ζώνη θα ανασηκωθεί προς την κοιλιά του. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει ποτέ.

child

2. Για να βγει το καθισμάτακι, τα γόνατά του πρέπει να λυγίζουν ακριβώς στην άκρη του καθίσματος του οχήματος και η πλάτη να είναι ίσια.

3. Δείτε αν η πάνω πλευρά της ζώνης περνά από την κλείδα και δεν «κόβει» τον λαιμό και, η κάτω περνά από την κορυφή των μηρών και δεν καλύπτει τον μαλακό ιστό της κοιλιάς.

Τι κάνω αν το παιδί είναι υπερκινητικό

Τα παιδιά πρέπει να κάθονται άνετα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα υπερκινητικά παιδιά, τείνουν να λαμβάνουν στάσεις εκτός θέσης—σκυμμένα προς τα εμπρός, ξαπλωμένα στη μία πλευρά ή με τη ζώνη ασφαλείας πίσω από την πλάτη ή κάτω από το χέρι—με αποτέλεσμα η ζώνη να μην μπορεί να παρέχει την καλύτερη προστασία από σύγκρουση. Τα παιδιά που κινούνται υπερβολικά, συστήνεται να χρησιμοποιούν το καθισμάτακι.