Τέλος οι αναβολές για τα ιστορικά αυτοκίνητα - Για πόσο ισχύουν οι παλιές πινακίδες

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε μεγάλες τροποποιήσεις σχετικά με την ιδιοκτησία και τη χρήση ενός οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος.

  • -
  • -

Μετά από αρκετό καιρό που το θέμα βρισκόταν «στον αέρα», πλέον έχουμε επίσημες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτοκίνητα και τις συνθήκες που αυτά θα κυκλοφορούν. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν οι πινακίδες άλλων φορέων (ΕΛΠΑ, ΕΟΟΕ, ΟΜΑΕ, ΕΟΦΙΛΠΑ, ΑΜΟΤΟΕ) και θα εκδίδονται νέες, κρατικές πινακίδες για τα ιστορικά αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους και πλέον, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία τους, καθώς θα μπορούν να κινούνται καθημερινά. Ο νόμος 4850/05.11.2021 τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Απριλίου του 2023 με το άρθρο 100 του Νόμου 5039/2023 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 83-Α-03.04.2023. 

Όπως ορίζει η σχετική τροπολογία του υπουργείου, οι πινακίδες κυκλοφορίας των ιστορικών αυτοκινήτων θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί με τις νέες, κρατικές πινακίδες, το αργότερο έως και τις 31 Δεκέμβρη του 2024, αφού πραγματοποιηθεί οριστική διαγραφή των παλαιών συμβατικών κρατικών πινακίδων του οχήματος. Η διορία είναι αρκετά μεγάλη, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες και να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς. Αναφορικά με το κομμάτι του ΚΤΕΟ, τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να περνούν κάθε έναν χρόνο από τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουν τα ιστορικά αυτοκίνητα;

Με βάση τις αλλαγές που θα γίνουν, τα ιστορικά αυτοκίνητα θα καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας, όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αυτοκίνητα με κινητήρα έως 999 κ.εκ. – 50 € τον χρόνο
  • Αυτοκίνητα με κινητήρα από 1.000 κ.εκ. έως 1.999 κ.εκ. – 100 € τον χρόνο
  • Αυτοκίνητα με κινητήρα από 2.000 κ.εκ. και άνω – 200 € τον χρόνο
  • Μοτοσυκλέτες με κινητήρα έως 250 κ.εκ. – 25 € τον χρόνο
  • Μοτοσυκλέτες με κινητήρα από 251 κ.εκ. και άνω – 50 € τον χρόνο

Να σημειωθεί, ότι τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος με ηλικία άνω των 45 ετών, καθώς και τα λεωφορεία ιστορικού ενδιαφέροντος, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

Δείτε ακόμη: 150 απίστευτα ιστορικά αυτοκίνητα στο Καλλιμάρμαρο

Πότε ένα αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται ιστορικό;

Για να χαρακτηριστεί ένα όχημα ιστορικό, θα πρέπει να έχει ηλικία τουλάχιστον 30 ετών και να λάβει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους φορείς (ΕΛΠΑ, ΕΟΟΕ, ΟΜΑΕ, ΕΟΦΙΛΠΑ, ΑΜΟΤΟΕ). Μάλιστα, κάθε 5 χρόνια απαιτείται επανέλεγχος προκειμένου να βεβαιώνεται ότι το όχημα συνεχίζει να πληροί τις προδιαγραφές και δεν έχει υποστεί τροποποιήσεις που αλλάζουν τον χαρακτηρισμό ιστορικού ενδιαφέροντος.

Δείτε εδώ τον νέο νόμο 4850 στο ΦΕΚ208/05.11.2021 για τα ιστορικά αυτοκίνητα, όπως αναρτήθηκε από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων (Σ.Ι.Σ.Α.)