Σε πόσα χρόνια γίνεται «αντίκα» το αυτοκίνητό μου; Τι χρειάζεται;

Τα ιστορικά αυτοκίνητα μπορούν να εκδώσουν διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας και να έχουν σημαντικά χαμηλότερα ετήσια πάγια έξοδα.

  • -
  • -

Οι κάτοχοι παλαιότερων αυτοκινήτων αναρωτιούνται πολύ συχνά πότε μπορούν να βγάλουν πινακίδες ιστορικού. Ειδικά τα οχήματα με κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού, επωφελούνται με χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας. Πινακίδες ιστορικού μπορεί να εκδώσει κάθε όχημα με ηλικία τουλάχιστον 30 ετών από το έτος κατασκευής του. Προϋπόθεση είναι ο συγκεκριμένος τύπος να μην κατασκευάζεται ακόμη, ενώ θα πρέπει να διατηρείται στην αρχική του κατάσταση χωρίς να έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Πότε μπορούν να κυκλοφορούν τα ιστορικά αυτοκίνητα;

Μετά την αναθεώρηση της νομοθεσίας, τα ιστορικά αυτοκίνητα μπορούν κατ'εξαίρεση να κυκλοφορούν καθημερινά, σε διαδρομή από και προς το συνεργείο, σύμφωνα με το άρθρο 88 και 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.  Περνούν υποχρεωτικά ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση και πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Να τονίσουμε ότι έχουν το δικαίωμα κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο της Αθήνας, με εξαίρεση τα αυτοκίνητα άνω των 45 ετών και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών.

Δείτε ακόμη: Απολαύστε τέσσερα κλασικά Alfa Romeo, FIAT και Lancia

Τι τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν τα ιστορικά αυτοκίνητα;

Ένα επιβατικό ιστορικό αυτοκίνητο πληρώνει τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό του κινητήρα του. Για όσα έχουν μοτέρ έως 999 κ.εκ., προβλέπονται τέλη ύψους 50 ευρώ. Όσα έχουν κυβισμό από 1.000 κ.εκ. έως και 1.999 κ.εκ. πληρώνουν 100 ευρώ, ενώ εκείνα με κυβισμό άνω των 2.000 κ.εκ. (χωρίς ανώτατο όριο) καταβάλλουν το ποσό των 200 ευρώ.

Να τονίσουμε ότι πλέον η έκδοση των πινακίδων κυκλοφορίας για τα ιστορικά αυτοκίνητα γίνεται μόνο από τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας και όχι από λοιπούς φορείς. Οι τελευταίοι, είναι υπεύθυνοι για τον χαρακτηρισμό ενός οχήματος ως «ιστορικού ενδιαφέροντος».

Πόσο διαρκεί η άδεια ενός ιστορικού οχήματος;

Μετά τις νέες ρυθμίσεις που έγιναν σχετικά με τα ιστορικά αυτοκίνητα, κάθε άδεια κυκλοφορίας έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών. Θα πρέπει να ανανεώνεται όταν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 € και παράλληλα, αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για ένα έτος.