Για ποια παράβαση μπορεί να κόψει κλήση η Πυροσβεστική έως 5.000 €;

Γνωρίζεις πως η Πυροσβεστική έχει το δικαίωμα από το νόμο να βεβαιώσει παράβαση, όπως ακριβώς και η Αστυνομία;

  • -
  • -

Για ορισμένους το τσιγάρο είναι μία απόλαυση που δεν την αποχωρίζονται ακόμη και όταν οδηγούν. Ο νόμος επιτρέπει το τσιγάρο στο όχημα, αρκεί να μην επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών και το τσιγάρο να παραμένει εντός αυτοκινήτου. Το αποτσίγαρο απαγορεύεται να το πετάξεις από το παράθυρο με βάση την παρ.3 του Άρθρου 12 του ΚΟΚ, τόσο για λόγους ρύπανσης του περιβάλλοντος, όσο και πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που το κάνεις επιβάλλονται κυρώσεις και μάλιστα αρκετά «τσουχτερές», ειδικά το καλοκαίρι, καθώς μπορεί να προκληθεί φωτιά με ολέθρια αποτελέσματα.

tsigaro

Σύμφωνα με τον Νόμο 4530 του 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», οι οδηγοί που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες. Τα πρόστιμα αυτά μπορεί να βεβαιώσει η Τροχαία αλλά και η Άμεση Δράση.

Τι πρόστιμο βεβαιώνει η Πυροσβεστική για το αποτσίγαρο

Βάσει της 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης, εκτός από την Αστυνομία, πρόστιμα για το πέταγμα του αποτσίγαρου έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική. Ως βάση προστίμου καθορίζεται το ποσό των 150 € για «άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου-σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα.

tsigaro

Το εν λόγω πρόστιμο κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου. Αν λοιπόν η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αναβαθμίσει μια περιοχή στην κατηγορία κίνδυνου 4, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή σε κατάσταση συναγερμου, τότε το ελάχιστο δυνατό ποσό που μπορεί να επιβληθεί είναι τα 200 € με ανώτατο την κατά συρροή παραβάσεων που αγγίζει τα 5.000 €.

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουν οι περισσότεροι και έχει πρόστιμο 700 € - Ποια είναι;

Τον Αύγουστο του 2022 για παράδειγμα, η Πυροσβεστική βεβαίωσε σε οδηγό που πέταξε αποτσίγαρο στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, πρόστιμο 400 €.