Έχεις παιδί στο αυτοκίνητο και κάνεις αυτό το λάθος; Έχει πρόστιμο 1.500 ευρώ

Δείτε πότε επιτρέπεται και πότε… τιμωρείται σκληρά (πολύ σκληρά) αυτή η κακιά συνήθεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

  • -
  • -

Οδηγείτε με το τσιγάρο στο χέρι; Τότε μπορεί να δεχθείτε πρόστιμο από 1.500 έως και 3.000 €! Ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο είναι πολύ συγκεκριμένος και σίγουρα, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που το πρόστιμο είναι τόσο τσουχτερό. Συγκεκριμένα, αφορά τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Αν ένα μικρό παιδί βρίσκεται στο αυτοκίνητο, τότε το κάπνισμα απαγορεύεται... δια ροπάλου!

Φυσικά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν καπνίζει ο οδηγός ή κάποιος άλλος επιβάτης του οχήματος. Αν στην καμπίνα βρίσκεται παιδί, τότε το πρόστιμο επιβάλλεται σε όποιον κρατά το τσιγάρο, ανεξάρτητα αν είναι ο οδηγός, ο συνοδηγός ή αν κάθεται πίσω. Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι ύψους 1.500 ευρώ για κάθε επιβαίνοντα που καπνίζει. Επιπλέον, επιβάλλεται και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης! Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σε ό,τι αφορά τη συσκευή καπνίσματος. Είτε πρόκειται για κλασικό τσιγάρο, είτε για ηλεκτρονικό, η παράβαση είναι ακριβώς η ίδια.

Τι ισχύει για τους οδηγούς ΜΜΜ

Όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός Μέσου Μαζικής Μεταφοράς, οφείλουν να είναι ακόμη πιο συνεπείς απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο. Οι οδηγοί των ΜΜΜ απαγορεύεται γενικώς να καπνίζουν μέσα στο όχημα και σε περίπτωση βεβαίωσης της παράβασης, το πρόστιμο είναι 1.500 €, μαζί με αφαίρεση του διπλώματος για ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εργάζεται για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αν μέσα στο όχημα βρίσκεται παιδί κάτω των 12 ετών, τότε η ποινή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη: 3.000 € πρόστιμο!

Επιτρέπεται το κάπνισμα κατά την οδήγηση; 

Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε για ένα ιδιωτικής χρήσης όχημα και δεν υπάρχει επιβάτης κάτω των 12 ετών, τότε ο ΚΟΚ δεν προβλέπει καμία ποινή που να αναφέρεται στο κάπνισμα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της οδήγησης δεν απαγορεύεται, όμως υπάρχει ένα κομμάτι του ΚΟΚ που βάζει μερικά... ψιλά γράμματα.

Δείτε ακόμη: Πόσο θα πληρώσεις εάν σε πιάσουν να πετάς τσιγάρο από το αυτοκίνητο – Μάθε τις κυρώσεις

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο οδηγός θα πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων όταν οδηγεί, ώστε να διατηρεί απόλυτο έλεγχο του οχήματος. Είναι στην ευχέρεια του αστυνομικού που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο, αν θα κρίνει πως το τσιγάρο εμποδίζει τη διαδικασία της οδήγησης. Και τότε, μπορεί να βεβαιώσει την παράβαση με πρόστιμο 100 € και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα. Φυσικά, οι υπόλοιποι επιβάτες του οχήματος μπορούν να καπνίζουν αν το επιθυμούν και δεν προβλέπεται ποινή. 

Πέταξες το τσιγάρο από το παράθυρο; Κρύψου! 

Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτοκίνητο και κάπνισμα, δεν μπορούμε να μην παραλείψουμε τη ρίψη αναμμένου τσιγάρου από το παράθυρο. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο που ξεκινάει από τα 200 € και μπορεί να φτάσει έως τα 5.000 €, ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς! Τη συγκεκριμένη παράβαση, εκτός από την αστυνομία, μπορεί να τη βεβαιώσει και η πυροσβεστική. Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι να πετάμε ένα αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, καθώς ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η πρόκληση πυρκαγιάς είναι... εύκολη υπόθεση.