Η παράβαση που κάνουν οι περισσότεροι και έχει πρόστιμο 700 € - Ποια είναι;

Το συναντάμε καθημερινά. Πλέον έχει γίνει συνήθεια για πολλούς οδηγούς, παρότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος και οι ποινές αρκετά «τσουχτερές».

  • -
  • -

Είναι κάτι σύνηθες και αρκετά ενοχλητικό. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι οδηγοί ούτε καν σκέφτονται να πατήσουν τις γραμμές της διάβασης πεζών στα φανάρια. Δυστυχώς, στη χώρα μας, όπου η ανομία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό, οι οδηγοί παραβιάζουν μόνιμα τον ΚΟΚ, ακινητοποιώντας τα οχήματά τους πάνω στη διάβαση, με τους πεζούς να υποχρεώνονται να κάνουν ζιγκ ζαγκ για να περάσουν σε σημείο όπου έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Για οποιαδήποτε κοινωνία, η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. Στους ελληνικούς δρόμους όμως, η ανευθυνότητα τείνει να εξελιχθεί σε τρόπο ζωής. Τα τραγικά περιστατικά που σημειώνονται σε καθημερινή βάση στο οδικό δίκτυο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας. Η παραβίαση και κατάληψη της διάβασης πεζών είναι ένα από τα σοβαρότερα παραπτώματα με βάση τον ΚΟΚ, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία. Σύμφωνα με έρευνες, τα ατυχήματα που σημειώνονται εξαιτίας αυτής της παράβασης είναι πολλά και σοβαρά.

diabasi

Οι πεζοί αναγκάζονται να ελιχθούν ανάμεσα σε οχήματα που πατούν πάνω στις διαγραμμίσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν ορατότητα και να τους παρασύρουν άλλα οχήματα και μοτοσυκλέτες. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν γνώση του προβλήματος και γι’΄αυτό έχουν κάνει εξαιρετικά αυστηρές τις ποινές και το πρόστιμο.

Σου αφαιρούν το δίπλωμα και πληρώνεις ένα μηνιάτικο

Σύμφωνα με το Άρθρο 6 του Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο κεφάλαιο «Φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία οχημάτων», ο οδηγός, στο κόκκινο φανάρι, υποχρεούται να σταματήσει προ της ειδικής γραμμής διακοπής αυτής ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη. Επίσης υποχρεούται να μην εισέρχεται στον οδικό κόμβο ούτε να κινείται πάνω στις διαβάσεις πεζών, εάν ο σηματοδότης είναι τοποθετημένος στο μέσο ή στην απέναντι πλευρά του κόμβου.

Δες εδώ με ποια παράβαση του ΚΟΚ μπορεί να μπεις φυλακή για 6 μήνες

Ο οδηγός που παραβαίνει την παραπάνω διάταξη, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες.