ΔΟΚΙΜΗ Fiat Doblo 1.6 Diesel 105 PS Panorama Lounge

Το ιδανικό οικογενειακό της Fiat ομόρφυνε, διατηρώντας την κορυφαία ευρυχωρία και πρακτικότητα

  • -
  • -
Doblo 7-Θέσιο

Το Fiat Doblo έχει τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με μια ακόμη σειρά (3η) καθισμάτων, προσφέροντας θέσεις για έως και 7 επιβάτες. Η προσθήκη των δύο επιπλέον θέσεων κοστίζει 530 ευρώ. Ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία που αυξάνουν την πρακτικότητα όπως δίφυλλη ασύμμετρη πίσω πόρτα, μπάρες οροφής, υπερυψωμένη οροφή και αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού.

Για πολυμελείς οικογένειες με μεγάλες μεταφορικές ανάγκες, η πρακτικότητα και οι χώροι είναι οι κρισιμότεροι παράγοντες στην επιλογή αυτοκινήτου. Ιδανικές επιλογές στη συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών, ήταν πάντα τα πολυμοφικά. Για όποιον όμως στην εξίσωση μπαίνει και ο συντελεστής «κόστος αγοράς & χρήσης», τότε τη λύση δίνουν οι επιβατικές εκδόσεις επαγγελματικών van, οι οποίες συνήθως δίνουν έμφαση στην χρηστικότητα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα παραμέτρους όπως η εμφάνιση, η ποιότητα κατασκευής και ο εξοπλισμός.

Αυτή τη μανιέρα ακολουθούσε και το Fiat Doblo. Μέχρι πρόσφατα όμως, αφού η νέα γενιά ομόρφυνε, αναβαθμίστηκε σε υλικά καμπίνας και ανέσεις χωρίς να χάσει σπιθαμή από τις μεταφορικές του ικανότητες. Το νέο μοντέλο είναι πολύ πιο μοντέρνο χάρη κυρίως στην εντυπωσιακή μάσκα και τη σχεδίαση στο πίσω μέρος. Τα μεγάλα παράθυρα, οι συρόμενες πίσω πόρτες και το τεράστιο άνοιγμα του πορτμπαγκάζ προσφέρουν με τον τρόπο τους στην ιδιαίτερη εμφάνιση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον πρακτικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

 

Στο εσωτερικό

Οι αλλαγές στην καμπίνα είναι εξίσου μεγάλες. Το νέο Doblo έχει νέα σχεδίαση, πολύ καλύτερης ποιότητας υλικά με γεροδεμένη κατασκευή, αλλά και πλούσιο εξοπλισμό από τον οποίο ξεχωρίζει το σύστημα συνδεσιμότητας UConnect με έγχρωμη οθόνη αφής 5 ιντσών. Η θέση οδήγησης δεν αφήνει παράπονα, όπως και η ορατότητα. Το δυνατό σημείο φυσικά παραμένουν οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές. Χωρίς υπερβολή, πέντε ενήλικες θα βολευτούν έχοντας ταυτόχρονα διαθέσιμα 790 λίτρα για αποσκευές. Και αν χρειαστεί, ρίχνεις τα καθίσματα και κάνεις κανονική μετακόμιση. Στα θετικά και οι πίσω συρόμενες πόρτες που κάνουν πανεύκολη την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο. Πολλές είναι και οι θήκες στο εσωτερικό. Αποκλείεται να μη βρεις θέση για να βολέψεις τα πράγματά σου. Το πιθανότερο είναι να τα ψάχνεις μετά που είναι. Μόνη παρατήρηση, πως κάποιες είναι ρηχές και δεν συγκρατούν σωστά τα αντικείμενα.

 

Στο δρόμο

Κάτω από το καπό βρίσκουν θέση γνωστοί κινητήρες της Fiat, με αφετηρία των ατμοσφαιρικό 1.400άρη βενζίνης των 95 ίππων. Πιο πάνω βρίσκεται ο υπερτροφοδοτούμενος 1.4 T-Jet των 120 ίππων (με δυνατότητα επιλογής και με φυσικό αέριο - CNG), ενώ στους πετρελαιοκινητήρες υπάρχει ο 1.6 Multijet με 120 ίππους. Εδώ δοκιμάζουμε την diesel έκδοση 1.6 των 105 ίππων. Μοτέρ που τραβάει θετικά από χαμηλά και δείχνει τον καλύτερο εαυτό στις μεσαίες στροφές, χάρη στη ροπή των 290 Nm. Η λειτουργία του ακούγεται στην καμπίνα χωρίς όμως να κουράζει - κάτι στο οποίο ευθύνεται εν μέρει και η μέτρια ηχομόνωση. Αρωγός του κινητήρα αλλά και του οδηγού, είναι το καλό σε αίσθηση και κλιμάκωση 6-άρι κιβώτιο. Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές με 0-100 km/h σε 13,4 sec και τελική ταχύτητα 164 km/h, ενώ η μέση κατανάλωση που είδαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν στα 7,0 lt/100 km (5,2 lt/100 km η εργοστασιακή τιμή).

Καλές είναι οι εντυπώσεις και στην οδήγηση. Το Doblo είναι ασφαλές, με υψηλό περιθώριο πρόσφυσης και λογικές κλίσεις παρά το μεγάλο του ύψος, ενώ η ανάρτηση αποσβένει σωστά τις περισσότερες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων. Καλά σε απόδοση και αντοχή, τέλος, είναι τα φρένα.

 

Στο ταμείο

Με τις τιμές να ξεκινούν από 14.590 ευρώ για την έκδοση 1.4 95 PS ή από 17.820 € για την έκδοση δοκιμής (με απόσυρση και προσφορά), το Doblo είναι δελεαστική πρόταση για οικογένειες με μεγάλες ή ιδιαίτερες ανάγκες και αναμφίβολα μια από τις καλύτερες προτάσεις στην κατηγορία.

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τιμές, εκδόσεις και διαμόρφωση εδώ


 

Fiat Doblo Cargo


Πρακτικό, λειτουργικό, πραγματικό εργαλείο για τον σύγχρονο επαγγελματία. Η νέα γενιά του Fiat Doblo Cargo, στην απλή έκδοση Van που δοκιμάσαμε (με το κοντό μεταξόνιο), προσφέρει άνετο χώρο φόρτωσης με διαστάσεις 1,82 m μήκος, 1,52 m πλάτος και 1,31 m ύψος. Αν λάβουμε υπόψη μας και την πλήρη αναδίπλωση του εμπρός καθίσματος του συνοδηγού, τότε ο όγκος του χώρου φτάνει έως και τα 3,8 m3 και το ωφέλιμο φορτίο αγγίζει τα 750 κιλά. Η καμπίνα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία άνεσης και ασφάλειας, ακόμη και σύστημα infotainment UConnect με οθόνη αφής και μπορεί να φιλοξενήσει ως και τρεις επιβάτες, χάρη στη διάταξη με 3 ξεχωριστές θέσεις που διατίθεται στον προαιρετικό εξοπλισμό. Στο δρόμο, η οδική συμπεριφορά του ιταλικού μοντέλου παραμένει ασφαλέστατη ακόμη και με φορτίο και ελάχιστα διαφέρει από την οδήγηση με κενό χώρο φόρτωσης. Στην ελληνική αγορά, η Fiat Professional εφοδιάζει το συγκεκριμένο μοντέλο με δύο κινητήρες πετρελαίου (1.3 MultiJet II 90 PS & 1.6 MultiJet II 105 PS) και δυο βενζινοκινητήρες (1.4 με 95 PS και 1.4 T-Jet με 120 PS που καίει και φυσικό αέριο CNG).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...