Ξετυλίγουμε τον πολιτιστικό MiTo της Αθήνας

Τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά «κοσμήματα» της Αθήνας, έρχονται σε επαφή –έστω και οπτική- με την πάντα ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη, Alfa Romeo MiTo

  • -
  • -

Δεν είναι σημείο των καιρών, είναι διαχρονική αλήθεια: μια βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα, είναι (αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι πιο… μακρινό) αρκετά ψυχαγωγική. Αν το επιτρέπει η θερμοκρασία, ανοίγεις το παράθυρο και αφουγκράζεσαι τους ήχους της πόλης που σιγά- σιγά ησυχάζει. Side effect του ανοιχτού παραθύρου είναι το ότι ακούς τον diesel κινητήρα της Alfa Romeo αλλά και αυτό εντάσσεται μάλλον αρμονικά στο γενικότερο ηχητικό υπόβαθρο της βόλτας, οπότε είναι ok. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, η MiTo ήταν και παραμένει ένα πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας. Με την ξεχωριστή της σχεδίαση καθιστά σαφές το ότι απευθύνεται σε όσους δίνουν σημασία στο συγκεκριμένο στοιχείο, γενικότερα στη ζωή τους και όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Η άνετη ανάρτηση, τα εξαιρετικά καθίσματα και το DNA που σου επιτρέπει να προσαρμόζεις την απόδοση του κινητήρα ανάλογα με τις διαθέσεις σου, συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα ενός αυτοκινήτου που μπορεί να ταιριάξει σε οποιοδήποτε τρόπο ζωής. Ο JTDM-2 κινητήρας των 1,3 λίτρων που αποδίδει για την περίσταση 85 ίππους, δίνει επάρκεια ισχύος για όλες τις μετακινήσεις και κρατάει χαμηλά το κόστος μετακίνησης απαιτώντας λίγο καύσιμο σε κάθε περίσταση. Κατά τη διάρκεια των ημερών που είχαμε στη διάθεσή μας τη MiTo, η μέση κατανάλωση έμενε σταθερά κάτω από τα 6,5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.



Ο.Α.Κ.Α. (Μαρ. Αντύπα & Κύμης): Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών πήραν το όνομά τους από το νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896, Σπύρο Λούη. Η έκτασή του είναι 1.000 στρέμματα. Θεμελιώθηκε το 1980 και με τις επεμβάσεις του Santiago Calatrava για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ανανεώθηκε ριζικά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής των βορείων προαστίων της Αθήνας.  



Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος)
: Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, είναι ένα κόσμημα χαμηλά στην Πειραιώς που φιλοξενεί πρωτοποριακά προγράμματα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά για όλες τις ηλικίες και για μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων.


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)
: Ένα ακόμα σημείο αναφοράς στην Πειραιώς. Το πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος είναι ένα φωτεινό μονοπάτι πολιτισμού που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 για να υποστηρίξει με διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου.


The Hub Events (Πειραιώς 133 & Αλκμήνης 12)
: Ένα δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη σημασία στην εκμετάλλευση των πλούσιων χώρων του που προσφέρονται για κάθε είδους εκδηλώσεις, στα όρια Θησείου και Κ. Πετραλώνων.


Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Κεραμεικός)
: Ένα πολύ εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό «κουτί» που καλύπτει μια επιφάνεια 8.200 τ.μ. με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ιδιαίτερο φωτισμό που συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στην αναβάθμιση της εικόνας της Πειραιώς.


Μουσείο Ακρόπολης (Διον. Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα)
: Καλύπτει 25.000 τ.μ. και περιλαμβάνεται στους χώρους που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Το επιβλητικό κτίριο βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης και δε θα μπορούσε παρά να είναι συγκλονιστικό.

 

Εθνική Τράπεζα (Αιόλου & Σοφοκλέους): Ανάμεσα σε νεοκλασικά που έχουν και αυτά τη δική τους χάρη, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας εναρμονίζεται χρωματικά αλλά εκσυγχρονίζει διακριτικά την εικόνα της πλατείας Κοτζιά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο της ανέγερσης, έχουν αναδειχθεί.


Μέγαρο Μουσικής (Βας. Σοφίας & Κόκκαλη)
: Έχει γίνει «κιόλας» 23 χρονών αλλά η φρεσκάδα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί τακτικά, δεν αφήνει αυτό το κέντρο πολιτισμού να δείξει σημάδια κόπωσης.



Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. (Ηρώων Πολ/νείου 9, Πολ/λη Ζωγράφου)
: Είναι ένα κτίριο που ξεχωρίζει και διακρίνεται από όλες τις άκρες της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου. Η σημασία της είναι μεγάλη καθώς θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας του Ιδρύματος.



Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα): Θεμελιώθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση. Το εμβαδό του είναι 18.000 τ.μ. και αναμφίβολα, στη νυχτερινή Αθήνα φαίνεται σαν φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο στολίδι.


Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τέρμα Συγγρού- Τζιτζιφιές)
: «Συνδεδεμένο» με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να αποτελέσει ένα ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, για την Αθήνα και λειτουργώντας ως «βαλβίδα εκτόνωσης» από το τσιμέντο της πρωτεύουσας. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το τελικό αποτέλεσμα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Renzo Piano που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. 

Φωτογραφίες: Εύη Περράκη



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...