Ποια BMW μπορείς να οδηγείς χωρίς χέρια στο τιμόνι από το 2024; [video]

Η BMW κάνει τον οδηγό, επιβάτη, φέρνοντας την πλήρως αυτόνομη οδήγηση στα μοντέλα της. Μάλιστα, για πρώτη φορά αυτό θα μπορεί να γίνει ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου.

  • -
  • -

Η πλήρως αυτόνομη οδήγηση σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να πάρει νόμιμα τα χέρια του από το τιμόνι, με το αυτοκίνητο να αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο. Μπορεί να φαίνεται παράλογο, όμως η BMW θα προσφέρει το σχετικό πακέτο σε κάποια μοντέλα της.

Αν και θεωρείται τεχνολογία του μέλλοντος, οι εταιρείες κάνουν ήδη τις πρώτες κινήσεις ώστε να προσφέρουν πλήρως αυτόνομη οδήγηση στους πελάτες τους, έστω κι αν αυτό μπορεί προς το παρόν να γίνει μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Πώς ονομάζεται η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της BMW και τι προσφέρει;

Η BMW ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που θα προσφέρει εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση επιπέδου 3 στη νέα BMW Σειρά 7. Η νέα λειτουργία, που ονομάζεται BMW Personal Pilot L 3, θα επιτρέπει στους οδηγούς να απομακρύνουν τα χέρια τους από το τιμόνι και να στρέψουν προσωρινά την προσοχή τους από το δρόμο, ενώ το όχημα ελέγχεται πλήρως από το σύστημα αυτόματης οδήγησης.

Δείτε ακόμα: Ξέχνα το φλας: Σε αυτό το αυτοκίνητο αλλάζεις λωρίδα με τα μάτια!

Η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας για τη νέα BMW Σειρά 7 (εκτός των i7 eDrive50 και i7 M70 xDrive) από τον Δεκέμβριο του 2023. Θα κοστίζει 6.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), με την εγκατάσταση των πρώτων συστημάτων να γίνεται από τον Μάρτιο του 2024.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το BMW Personal Pilot L 3;

Το BMW Personal Pilot L 3 θα λειτουργεί σε αυτοκινητόδρομους με διαχωριστικές λωρίδες, με ταχύτητες έως 60 km/h. Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα αισθητήρων, που περιλαμβάνει κάμερες, αισθητήρες υπερήχων, ραντάρ και έναν αισθητήρα lidar, για να παρακολουθεί την περιοχή γύρω από το όχημα και την κατάσταση στο δρόμο.

Η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη μόνο όταν οι συνθήκες οδήγησης είναι κατάλληλες, όπως όταν ο δρόμος είναι καλά φωτισμένος και δεν υπάρχουν εμπόδια. Όταν η κατάσταση στον δρόμο αλλάξει, το σύστημα θα ειδοποιήσει τον οδηγό να αναλάβει τον έλεγχο. Χάρη στους ιδιαίτερα εξελιγμένους αισθητήρες του, πρόκειται για το πρώτο σύστημα του είδους του που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σκοτάδι.

Η εισαγωγή της εξαιρετικά αυτοματοποιημένης οδήγησης επιπέδου 3 στη BMW Σειρά 7 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ασφάλεια και την άνεση στην οδήγηση, καθώς επιτρέπει στους οδηγούς να ξεκουραστούν και να επικεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...