Ξέχνα το φλας: Σε αυτό το αυτοκίνητο αλλάζεις λωρίδα με τα μάτια!

Ένα νέο γερμανικό μοντέλο διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα το οποίο επιτρέπει την αλλαγή λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο, απλώς με μια ματιά!

  • -
  • -

Στη νέα BMW Σειρά 5 η οποία παρουσιάστηκε στις 24 Μαΐου και θα διατίθεται με κινητήρες βενζίνης, diesel, plug-in υβριδικούς αλλά και ως αμιγώς ηλεκτρική με την ονομασία i5, υπάρχει ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την αλλαγή λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο με εντολές τις οποίες ο οδηγός θα δίνει μόνο με τα μάτια.

Το προαιρετικό σύστημα Highway Assistant του αυτοκινήτου επιτρέπει στους οδηγούς να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους χωρίς να αγγίζουν το τιμόνι ή τα πεντάλ. Μια παρόμοια λειτουργία προσφέρεται πλέον από πολλούς μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά η BMW προσθέτει μια νέα δυνατότητα. Οι οδηγοί μπορούν να αλλάζουν λωρίδα απλώς κοιτώντας τον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d6e28af549e7ceacbb7ea000b58c2e04.jpg

Σε τι διαφέρει το σύστημα της BMW από τα υπόλοιπα;

Η αυτόματη αλλαγή λωρίδας είναι εφικτή σε πολλά παρόμοια συστήματα, αλλά συνήθως ο οδηγός πρέπει να το ζητήσει ή να συμφωνήσει με την πρόταση του αυτοκινήτου για αλλαγή λωρίδας, χρησιμοποιώντας τον μοχλό των φλας.

Δείτε ακόμα: BMW i7 M70 xDrive: Η ισχυρότερη ηλεκτρική BMW της ιστορίας

Με το νέο σύστημα της BMW, αν το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης του αυτοκινήτου προτείνει αλλαγή λωρίδας - για παράδειγμα, αν το προπορευόμενο αυτοκίνητο κινείται πολύ αργά - ο οδηγός απλά πρέπει να κοιτάξει τον αντίστοιχο πλαϊνό καθρέπτη και το αυτοκίνητο θα κάνει τα υπόλοιπα. Το σύστημα βασίζεται σε μια κάμερα που τοποθετείται πίσω από το τιμόνι για να παρακολουθεί την κατεύθυνση της ματιάς του οδηγού.

Εάν το αυτοκίνητο δεν έχει ήδη προτείνει μόνο του αλλαγή λωρίδας, ο οδηγός μπορεί να το ζητήσει πατώντας τον λεβιέ των φλας για να υποδείξει σε ποια πλευρά είναι η λωρίδα στην οποία θέλει να μπει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8ef4be52db795fedad3f4e3bbdaa9c4c.jpg

Για να ολοκληρωθεί ο ελιγμός οι αισθητήρες πρέπει να ανιχνεύσουν ότι υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στην άλλη λωρίδα, καθώς και ότι δεν πλησιάζουν άλλα οχήματα με υψηλή ταχύτητα από αυτήν την πλευρά. Αν όλα είναι καθαρά, το αυτοκίνητο θα αλλάξει λωρίδα. Το σύστημα μπορεί να λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 135 km/h.

Το σύστημα ελέγχει και την ικανότητα οδήγησης του οδηγού

Η ίδια κάμερα θα ελέγχει επίσης αν ο οδηγός παρακολουθεί συνεχώς τον δρόμο. Αν το σύστημα εντοπίσει ότι αυτό δεν συμβαίνει, προειδοποιήσεις θα αναβοσβήνουν μέσα στο αυτοκίνητο και τελικά, το σύστημα θα παύει να λειτουργεί. Σε περίπτωση που ο οδηγός χάσει ξαφνικά την ικανότητα χειρισμού του αυτοκινήτου, εκείνο θα επιβραδύνει αυτόνομα και θα ανάψει τα αλάρμ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...