«Στοπ» από την Κίνα στην εξαγωγή τεχνολογίας για ηλεκτρικούς κινητήρες

Για τον εαυτό της θέλει να κρατήσει η Κίνα τεχνολογίες που αφορούν την κατασκευή μαγνητών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα;

  • -
  • -

Η Κίνα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τις εξαγωγές ορισμένων τεχνολογιών που αφορούν την κατασκευή μαγνητών από σπάνιες γαίες, για να αντιμετωπίσει το πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εξαγωγών της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και τον εξευγενισμό στοιχείων σπάνιων γαιών, καθώς και τον περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας κραμάτων για την κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης που προέρχονται από σπάνιες γαίες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7af925d121c4b36cfea334384c01ff4b.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παίρνει ανάλογη απόφαση

Οι αναθεωρήσεις αποτελούν μέρος του σχεδίου της κινεζικής κυβέρνησης να τροποποιήσει έναν κατάλογο περιορισμών των εξαγωγών τεχνολογίας που ενημερώθηκε για τελευταία φορά το 2020 και οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος.

Δείτε ακόμα: Πώς ένας 17χρονος φέρνει την επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση; Δείτε τι έφτιαξε [video]

Οι μαγνήτες υψηλής απόδοσης χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες εφαρμογές, όπως κινητήρες για ηλεκτρικά οχήματα. Η Ιαπωνία ειδικεύεται στην κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης από σπάνιες γαίες, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούν αυτούς τους μαγνήτες. Στο παρελθόν, η Κίνα ανέστειλε τις εξαγωγές σπάνιων γαιών στην Ιαπωνία μετά τις εντάσεις γύρω από τα νησιά Senkaku τα οποία ανήκουν στους Ιάπωνες, η Κίνα αμφισβητεί αυτή την κυριαρχία και τα θέλει για τον εαυτό της.

tesla-model-s-ilektrikos-kinitiras-moter-mpataria-ilektriko

Η Κίνα είναι βασικός παίκτης στην επεξεργασία των σπάνιων γαιών

Η κίνηση αυτή είναι σημαντική, καθώς η Κίνα εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στην επεξεργασία των σπάνιων γαιών. Ακόμα και οι σπάνιες γαίες που εξορύσσονται από αμερικανικό έδαφος, πηγαίνουν στην Κίνα για εξευγενισμό και μετά αποστέλλονται πίσω στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν αλυσίδες εφοδιασμού σπάνιων γαιών ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

Σύμφωνα με αναφορές, η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε μια υπερδύναμη παραγωγής υψηλής τεχνολογίας που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Καθώς η Κίνα υστερεί στους προηγμένους ημιαγωγούς, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως διαπραγματευτικό χαρτί, δεδομένου ότι οι αποτελούν αδύναμο σημείο για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά και άλλα αγαθά και θα παρακολουθεί στενά τις θεσμικές επιπτώσεις από την Κίνα.

trohos-roda-zanta-kinitiras-ilektriko

Συμπερασματικά, αν η Κίνα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, δεν θα επηρεάσει μόνο τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, αλλά θα οδηγήσει και σε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι πιθανό να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με σπάνιες γαίες, μειώνοντας την εξάρτησή τους από την Κίνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...