Dodge Charger Daytona SRT: Ηλεκτρικό muscle car!

Γίνεται ένα παραδοσιακό αμερικανικό muscle car να είναι ηλεκτρικό; H Dodge έχει την απάντηση

  • -
  • -

Κάποια πράγματα θεωρούμε πως είναι αδύνατο να συνδυαστούν, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας φροντίζει κάθε φορά να μας διαψεύδει. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το Dodge Charger Daytona SRT. Ένα πρωτότυπο της αμερικανικής εταιρείας που αποτελεί το όραμα της για τα muscle car του μέλλοντος, που υιοθετούν την ηλεκτροκίνηση. Αποτελεί ένα μοντέλο που διατηρεί όλα τα ξεχωριστά στοιχεία απόδοσης που χαρακτηρίζουν ένα Dodge, αλλά δίνοντας μας και μία γεύση για το ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας. Το Dodge Charger Daytona SRT Concept ανοίγει ένα νέο δρόμο στην ηλεκτροκίνηση, με ένα σύστημα κίνησης που προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, ξεχωριστή οδηγική αίσθηση, αλλά και εντυπωσιακή ηχητική παρουσία! Μάλιστα, το σύστημα κίνησης που εφοδιάζει το πρωτότυπο εξασφαλίζει επιδόσεις ανώτερες από εκείνες που προσφέρει το θρυλικό βενζινοκίνητο SRT Hellcat.

Σχεδίαση

Η εντυπωσιακή σχεδίαση του πρωτότυπου αξιοποιεί κλασσικά στοιχεία της μάρκας, τα οποία όμως εξελίσσονται σε ένα νέο επίπεδο με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα αλλά και τη σύγχρονη αισθητική. Με αυτό τον τρόπο οι φουτουριστικές αναφορές ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος συνδυάζονται με χαρακτηριστικά από muscle cars του παρελθόντος. Κυρίαρχο στοιχείο στο εμπρός μέρος του Charger Daytona SRT Concept είναι το πατενταρισμένο αεροδυναμικό πακέτο R-Wing, το οποίο ενισχύει την κλασσική εικόνα της Dodge και παράλληλα βελτιστοποιεί την απόδοση του οχήματος. Το R-Wing εμπνέεται από τη σχεδίαση του κλασσικού Charger Daytona, διαμορφώνει τη ροή του αέρα και συνδυάζεται με την επίσης δυναμική σχεδίαση του καπό, αλλά και των πλευρικών αεραγωγών που κατευθύνουν τον αέρα περιμετρικά του οχήματος. Οι εντυπωσιακές αναλογίες συνοδεύουν λιτές στιλιστικές αναφορές, ενώ στο κέντρο της μάσκας ξεχωρίζει το φωτιζόμενο σήμα Fratzog.

Δείτε ακόμη: Ποια εταιρεία έφτιαξε τον κλώνο της Alfa Romeo Tonale; 

Εσωτερικό

Η σχεδίαση της καμπίνας ακολουθεί μια οδηγοκεντρική προσέγγιση με την τεχνολογία να συνδυάζεται με το χαμηλό βάρος και το σπορ στιλ. Ο φωτισμός αξιοποιείται ώστε να ενισχύεται η τρισδιάστατη αίσθηση που προσφέρουν οι επιφάνειες, ενώ εμφανής είναι η ευρεία χρήση στοιχείων από ανθρακονήματα. Στο κέντρο της κονσόλας βρίσκεται μια οθόνη αφής 12,3 ιντσών, ενώ ο πίνακας οργάνων των 16 ιντσών συνοδεύεται και από ένα Head-up Display (HUD). Η καμπίνα είναι γεμάτη από μικρές λεπτομέρειες όπως ο φωτισμός στο πεντάλ γκαζίου, αλλά και ο επιλογέας ταχυτήτων που αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή του κλασσικού επιλογέα της Dodge που θυμίζει λαβή περίστροφού.

Εκρηκτικές επιδόσεις

Η Dodge έχει τη ξεχωριστή φήμη, ως η μάρκα των Αμερικανικών muscle cars. Η επιλογή του ονόματα Dodge Charger Daytona SRT Concept κάθε άλλο παρά τυχαία είναι , αφού όπως το θρυλικό Charger Daytona ήταν το πρώτο όχημα που έσπασε το φράγμα των 322 km/h σε πίστα NASCAR το 1970, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο σχεδιάστηκε για τις απόλυτες επιδόσεις. Για αυτό το λόγο αξιοποιεί ένα νέο σύστημα κίνησης. Το σύστημα Banshee των 800V εστιάζει στην απόδοση και καθιστά το Charger Daytona SRT Concept το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Dodge που είναι ταχύτερο από ένα Hellcat σε όλες τις βασικές μετρήσεις επιδόσεων, στοιχείο στο οποίο συντελεί και η μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς. Όμως οι αριθμοί από μόνοι τους δεν περιγράφουν όλο το εύρος της οδηγικής απόλαυσης που προσφέρει το πρωτότυπο, χάρη και στην εφαρμογή μιας σειράς καινοτόμων ιδεών.

Δείτε ακόμη: H Dodge προσφέρει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο! 

Μετάδοση eRupt

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η Dodge εξέλιξε ένα σύστημα μετάδοσης πολλών σχέσεων, η επιλογή των οποίων γίνεται με ηλεκτρομηχανικό τρόπο. Έτσι η αλλαγή των σχέσεων γίνεται αισθητή από τους επιβάτες και τους «κολλά» βίαια στα καθίσματα τους κατά την επιτάχυνση, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από ένα Dodge. Επιπλέον το Charger Daytona SRT Concept διαθέτει και τη λειτουργία PowerShot, η οποία ενεργοποιείται από ένα κουπί στο τιμόνι και προσφέρει ακόμα υψηλότερη ισχύ για μερικά δευτερόλεπτα.

Εξαγωγή Fratzonic

Τα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντυπωσιάζουν με την ησυχία που κινούνται, αυτό βεβαίως δεν θα μπορούσε να ταιριάζει με ένα muscle car. Το Charger Daytona SRT Concept μπορεί να «φωνάζει» την ισχύ του με ένταση έως και 126 dB, όσο δηλαδή και το SRT Hellcat. Ο ήχος παράγεται από το νέο πατενταρισμένο σύστημα εξαγωγής “Fratzonic Chambered Exhaust system”. Πράγματι, η Dodge τοποθέτησε «εξάτμιση» σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ειδικό θάλαμο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ η λειτουργία της «εξάτμισης» ταιριάζει απόλυτα με τις αλλαγές σχέσεων που προσφέρει η μετάδοση eRupt. Τα παραπάνω συστήματα είναι παραμετροποίησιμα και μέσω τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας που έχει στη διάθεση του ο οδηγός: Auto, Sport, Track και Drag.
 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...