Νέα Corvette Z06: Με τον ισχυρότερο ατμοσφαιρικό V8 παραγωγής

Με κόφτη στις 8.600 rpm και 670 ίππους, η νέα Corvette Z06 αναμένεται πιο συναρπαστική από ποτέ.

  • -
  • -

Ανάμεσα στα αμερικάνικα αυτοκίνητα που έχουν αφήσει το στίγμα τους σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η Corvette. Το 2019 γνωρίσαμε τη σημερινή της γενιά με τον κωδικό C8, ενώ τώρα έφτασε η στιγμή να δούμε την ισχυρότερη πρόταση, τη Z06. Συνεχίζοντας στην κεντρομήχανη διάταξη, η νέα Z06 ακολουθεί το δικό της δρόμο και δεν εμφανίζεται μόνο σαν ένα ισχυρότερο μοντέλο, αλλά ως μια πραγματικά σπορ κατασκευή με ισχυρό χαρακτήρα.

Κινείται από τον ισχυρότερο ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα που έχουμε δει ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής με χωρητικότητα 5.5 λίτρων και 670 ίππους. Όπως όλα τα καλά, ισχυρά και αγαπημένα V8 σύνολα που αποδίδουν τόση ισχύ με ατμοσφαιρική πνοή, χρειάζεται στροφάρισμα για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 8.400 rpm και ο κόφτης επεμβαίνει στις 8.600 rpm!

Για να γυρίζει σε τόσο υψηλές… συχνότητες, υιοθετήθηκαν διάφορα στοιχεία, όπως ο flat plane στρόφαλος, ο οποίος σε σύγκριση με έναν συμβατικό cross plane είναι ελαφρύτερος, μικρότερος και με λιγότερη αδράνεια, οπότε έχει τη δυνατότητα να γυρίζει ελεύθερος, χωρίς να χρειάζεται αντικραδασμικό άξονα. Ο V8 της νέας Z06 λιπαίνεται με ξηρό κάρτερ, ενώ η ροπή των 620 Nm που αποδίδει έρχεται στο peak της στις 6.300 rpm.

Ο εντυπωσιακός σε προδιαγραφές κινητήρας πλαισιώνεται από ένα αμάξωμα που δέχτηκε πολλές αναβαθμίσεις. Το μετατρόχιο αυξήθηκε, η ανάρτηση τροποποιήθηκε και οι θόλοι γέμισαν με τους μεγαλύτερους τροχούς που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε μια Corvette. Εμπρός έχουμε ελαστικά 275/30 σε ζάντες 20 ιντσών και πίσω, 345/25 σε ζάντες 21 ιντσών! Οι διαστάσεις είναι στάνταρ και ο αγοραστής μπορεί να διαλέξει μόνο το σχέδιο που θα έχουν.

Μέσα στους τροχούς συναντάμε φρένα με δίσκους 370 χιλιοστών και εξαπίστονες δαγκάνες, για τον εμπρός άξονα, ενώ πίσω, οι δίσκοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι, στα 381 χιλιοστά, αλλά με διπίστονη δαγκάνα. Οι πιο απαιτητικοί μπορούν να διαλέξουν τα carbon-ceramic φρένα (399 χιλιοστά εμπρός, 391 χιλιοστά πίσω). Μιλώντας για προαιρετικό εξοπλισμό, υπάρχει και το Performance Pack, πακέτο που διατίθεται σε όλα τα σπορ μοντέλα που σέβονται τον εαυτό τους!

Προσθέτει ακόμη πιο επιθετικά ρυθμισμένη ανάρτηση (ηλεκτρονικά ελεγχόμενη), ζάντες από ανθρακονήματα, ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 R και διάφορα ακόμη. Σύμφωνα με τη Chevrolet, η νέα Corvette Z06 παράγει 333 κιλά κάθετης δύναμης στα 300 χλμ./ώρα. Άλλωστε, με τις επιδόσεις που ανακοινώνει το εργοστάσιο, το downforce είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα. Ακόμη μια αλλαγή που έγινε στο Z06 εντοπίζεται στο κιβώτιο. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί οκτάρι αυτόματο, αλλά με κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...