Lotus Elise & Exige: Τελευταίος ασπασμός…

Η Lotus παρουσίασε τις τελευταίες εκδόσεις των Elise και Exige, λίγο πριν περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

  • -
  • -

Φέτος η Lotus θα κλείσει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της. Οι Elise και Exige μετά από 25 και 21 χρόνια αντίστοιχα, θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τη βρετανική εταιρεία να έχει γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα όσον αφορά το μέλλον της. Για να τιμήσει τα δύο εμβληματικά της μοντέλα, η Lotus παρουσίασε πέντε συνολικά εκδόσεις (δύο για την Elise και τρεις για την Exige), τις οποίες αποκαλεί Final Edition (τελικές εκδόσεις). Όλες έχουν αυξημένη ισχύ, βελτιωμένες προδιαγραφές, μία σειρά από σχεδιαστικές αναβαθμίσεις, αλλά διατηρούν παραδοσιακά το κύριο χαρακτηριστικό που τις διακρίνει. Το χαμηλό βάρος.

Όλα τα μοντέλα έχουν νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων, όπως και διακόπτες που παραπέμπουν σε αγωνιστική κατασκευή. Νέα σχεδίαση έχει το τιμόνι από αλκαντάρα και δέρμα, τα καθίσματα, ενώ κάθε ένα από τα αυτοκίνητα θα έχει πλακέτα που θα αναφέρει ότι πρόκειται για έκδοση Final Edition. Το πρώτο μοντέλο είναι η Elise Sport 240 με την ισχύ της να έχει αυξηθεί στους 243 ίππους, επιτρέποντας της να επιταχύνει από στάση στα πρώτα 100km/h σε μόλις 4,1 sec. Παράλληλα, με χρήση κάρμπον αλλά και ελαφρύτερων ζαντών αλουμινίου, το βάρος της έχει μειωθεί στα 898 kg. Η κορυφαία Elise είναι η Cup 250 Final Edition, η οποία ξεχωρίζει για το αναβαθμισμένο αεροδυναμικό της πακέτο, την ώρα που τα αμορτισέρ έχουν σχεδιαστεί από την Bilstein και οι αντιστρεπτικές είναι ρυθμιζόμενες!

Όσον αφορά τις Exige, η Sport 390 αντικαθιστά την 350, έχοντας πλέον ισχύ της τάξεως των 402 ίππων, την ώρα θα υφίσταται και η Sport 420 των 426 ίππων! Και στις δύο περιπτώσεις τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι διαφοροποιημένα, ενώ οι αλλαγές στις τιμές ισχύος είναι αποτέλεσμα αναβαθμίσεων στον υπερτροφοδότη. Στην κορυφή της γκάμας της Exige τοποθετείτε η Cup 430 των 436 ίππων, η οποία χρειάζεται μόλις 3,2 sec για το 0-100 km/h. Το αμάξωμα έχει δεχθεί μία σειρά από ενισχύσεις, το σύστηνα εξαγωγής είναι από τιτάνιο, ενώ διαθέτει σύστημα ευστάθειας ελέγχου έξι σταδίων.

Όπως αναφέρει η Lotus, οι πωλήσεις των Elise, Exige και Evora θα ξεπεράσουν στο τέλος της παραγωγής τους τις 55.000 μονάδες. Αριθμός μεγαλύτερος από τα μισά αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει η βρετανική από το έτους ίδρυσης της το 1948! Μάλιστα, δεν έκρυψαν ότι αντίστοιχα επετειακή έκδοση θα υπάρχει για την Evora, που θα έχει αντίστοιχη κατάληξη στο άμεσο μέλλον με τις Elise και Exige…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...