Hennessey Venom F5: Τυφώνας 1.817 ίππων (video)

Με 0-200 km/h σε 4,7 sec και τελική ταχύτητα μεγαλύτερη των 500 km/h, το Venom F5 είναι ένας… τυφώνας επιπέδου 5

  • -
  • -

Η Hennessey παρουσίασε το δικό της όραμα για το απόλυτο hypercar της σημερινής εποχής. Με θηριώδης ισχύ και εκρηκτικές επιδόσεις, οι Αμερικανοί έχουν χαρίσει το όνομα F5 στην Venom, δανειζόμενοι τον χαρακτηρισμό κλίμακας «5» για τον τυφώνα Fujita. Σε αυτό το βαθμό προκαλείται η απόλυτη καταστροφή, με τις ταχύτητες του ανέμου να ξεπερνούν τα 512 km/h. Και αυτός είναι ο στόχος της Venom F5, να ξεπεράσει τα 500 km/τελικής ταχύτητας. Μάλιστα, η σχετική δοκιμή έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2021 στις εγκαταστάσεις της NASA στη Φλόριντα και αν ο διάδρομος προσγείωσης που χρησιμοποιούν τα διαστημόπλοια δεν είναι αρκετός, τότε η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό προς την κυκλοφορία αυτοκινητόδρομο.
Βασικά, με την Venom F5 η Hennessey γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυση της. Για αυτόν ακριβώς το λόγο την εξέλιξη και τις δοκιμές των δυναμικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου ανέλαβε ο Αμερικανός οδηγός αγώνων John Heinricy, ο οποίος μετράει δεκάδες συμμετοχές στις 24 Ώρες του Le Mans και διακρίσεις. Ενώ μέχρι προσφάτως ήταν επικεφαλής του τμήματος δυναμικών χαρακτηριστικών της GM. Τα βασικά συστατικά της συνταγής της F5 ήταν δύο. Δύναμη και χαμηλό βάρος! Για αυτόν ακριβώς σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί με τους ανθρώπους της Hennessey να εφαρμόζουν ό,τι επιθυμούσαν ελεύθεροι.

Ξεκινώντας από την καρδιά της F5, η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε ένα οκτακύλινδρο σύνολο που χαϊδευτικά αποκαλεί «Fury». Με χωρητικότητα 6.600 cc και την προσθήκη δύο τούρμπο, η απόδοση του αγγίζει τους 1.817 ίππους στις 8.000 rpm και η ροπή τα 1.617 Nm στις 5.000 rpm. Και σημειώστε… Χωρίς μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες. Το στοιχείο που την καθιστά εκρηκτική είναι ότι οι παραπάνω τιμές ισχύος συνδυάζονται με ένα αμάξωμα που ζυγίζει μόλις 1.360 kg. Κάτι που σημαίνει ότι η αναλογία κιλών/ίππο αγγίζει το 1,34 PS, ή ακόμα καλύτερα 1.212 ίπποι αντιστοιχούν για βάρος ενός τόνου… Με τα πρώτα 100 km/h από στάση σε 2,6 sec και τα 0-200 km/h σε 4,7 sec, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία αγωνιστική έκδοση δρόμου.

Ιδιαίτερα έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της αεροδυναμικής, με σπλίτερ από κάρμπον και ευμεγέθη διαχύτη στο πίσω μέρος, ενώ η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη εμπρός και πίσω με διπλά ψαλίδια και αμορτισέρ που έχει σχεδιάσει-εξελίξει η Penske. Η κίνηση περνάει στο δρόμο από τους πίσω τροχούς με τη βοήθεια ενός μηχανικού μπλοκέ διαφορικού, ενώ διαθέτει πέντε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Sport, Wet, Drag, Track, F5) ανάλογα με τις συνθήκες και τις επιθυμίες του οδηγού. Το κιβώτιο είναι ημιαυτόματο επτά σχέσεων με ένα συμπλέκτη και έχει εξελιχθεί από την CIMA. Τα φρένα είναι κεραμικά της Brembo και συνδυάζονται με εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και τετραπίστονες πίσω της AP Racing. Τέλος τα ελαστικά είναι τα Pilot Sport Cup 2 της Michelin, σε διάσταση 265/35/19 εμπρός και 345/30/20 πίσω. Μόλις 24 Hennessey Venom F5 θα παραχθούν συνολικά, με την τιμή της να ξεκινάει από τα 2,1 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς φόρους… Εν ολίγοις ακόμα μία κατασκευή που αποτελεί τροφή για όνειρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...