Στουρνάριος θεωρία περί του κενού

Η τεχνοκρατική διάσταση του θέματος

  • -
  • -

Όποιος αναζητά μετρητικό κανόνα  για να ορίσει το προδιαγεγραμμένο μέλλον μιας πυρόπληκτης φάρας ιθαγενών δεν έχει παρά να απαντήσει το ερώτημα «Πόσο Στουρνάρας είσαι;» κοιτώντας τον καθρέπτη.

Η εξαγγελία και μόνο της επιβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους κατόχους αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κ.εκ. αρκεί για να μας πείσει περί των προθέσεων της τριμερούς κυβερνητικής συστοιχίας. Όταν μάλιστα αποσύρεται η αντίστοιχη ρύθμιση που επιβάλει τον ίδιο φόρο στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, καταλαβαίνεις τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο «ράφτης» του σάβανου που φιλοδοξεί να τυλίξει και τους τελευταίους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το μοιραίο.

Ο τεχνοκράτης λοιπόν κ. Στουρνάρας είχε προετοιμαστεί κατάλληλα τους τελευταίους μήνες για την επιδρομή που θα ακολουθούσε, καταστρώνοντας με το επιτελείο του το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έφερνε επιπλέον έσοδα για την κάλυψη του κενού. Κι όταν λέμε «κενό», δεν αναφερόμαστε απλά στο κενό του προϋπολογισμού, αλλά στο απροσδιόριστο κβαντικό κενό όπως το περιέγραψε πριν από πολλές δεκαετίες ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Ο κύριος Γιάννης των Οικονομικών έμελε να αποδείξει τοις πράγμασι ότι κατέχει απολύτως την έννοια του φοροδοτικού κενού, ή αν θέλετε μιλώντας με όρους Φυσικής, του κενού που  δεν υπάρχει λόγω της απροσδιοριστίας. Έτσι λοιπόν πήρε την απόφαση να συμπεριλάβει το φόρο πολυτελούς διαβίωσης στο πλάνο των εσόδων, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τις κυβερνητικές συνιστώσες και τους ιερομάντεις του Μαξίμου με αντιεξουσιαστικό παρελθόν. Κρίνοντας μόνο από τον τίτλο του επίμαχου άρθρου, είναι πολλά υποσχόμενο για όλους, τόσο αυτούς που χαρακτηρίζονται ότι διαβιούν πολυτελώς, όσο κι αυτούς που το πήραν χαμπάρι όψιμα. Φαντάζομαι ότι έκαναν τους σχετικούς υπολογισμούς, όπως κάναμε κι εμείς και τελικά έριξαν τον κύβο, στα κεφάλια αυτών που έχουν αποδεδειγμένα τη μνήμη αμοιβάδας.

Αφού πλέον απέκτησε την ηθική της συντεχνίας των τριακοσίων, δεν έκανε το λάθος να επιβάλλει άμεσα το μέτρο,  στο φορολογικό έτος που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αλλά με την επόμενη χρονιά. Τι σκέφτηκε που λέτε ο μπαγάσας; «Νομοθετώ τώρα, εισπράττω τα φετινά τέλη κυκλοφορίας και του χρόνου φέρνω ξανά στο ταμείο τους χαχόλους για ψείρισμα και μάλιστα επί μονίμου βάσεως…» Και φυσικά δικαιώθηκε. Αν γνώριζε το τηλεοπτικό κοινό τις προθέσεις του Τεχνοκράτη, προφανώς στην εφορία θα είχαν κατατεθεί και οι τελευταίες πινακίδες δίλιτρων. Όμως Mouga. Υπό την εκουσία των 166 παρόντων στη Βουλή και τη «μπάλα» στην κερκίδα να ασχολείται με τη λίστα, τις ξαδέρφες, τις λοιπές Αμαλίες του Σίμου της ΥΕΝΕΔ και τους συριζαίους μασκοφόρους εκδικητές, έριξε το «μπαλάκι» σε πλήθος τυχερών.


Τι λένε τώρα τα νούμερα;
Πέρσι 2.831 είχαν την τόλμη να αποκτήσουν ΙΧ με κυβισμό άνω των 1929 κ.εκ. από τους 58.482 των συνολικών πωλήσεων. Για να μην βιαστείτε να κρίνετε, 2.414 από αυτούς απέκτησαν απλά ένα δίλιτρο αυτοκίνητο κι όχι τίποτα εξωτικό ή μνημονιακά κραυγαλέο. Το 2014 το Δημόσιο θα εισπράξει 1.612.890 ευρώ από τη συγκεκριμένη λίστα (ΑΦΜ, για να μην μπερδευόμαστε).

Όμως αν πάμε πίσω και δούμε μία άλλη χρονιά, πχ το 2003, όπου οι οικονομικές συνθήκες ήταν της Προολυμπιακής ανάτασης, θα δούμε με ενδιαφέρον τις μύχιες σκέψεις του κ. Στουρνάρα που προσπάθησε να ελαττώσει τον κίνδυνο απωλειών στα έσοδα λόγω των μαζικών καταθέσεων πινακίδων. Το 2003 που ταξινομήθηκαν 257.293 αυτοκίνητα, το σύνολο όσων είχαν κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. ήταν 22.871, δηλαδή η χαρά του Υπουργού.

Από αυτούς, οι 16.566 κάτοχοι ΙΧ με κινητήρα έως 2.000 κ.εκ. θα πληρώσουν από 308 ευρώ έκαστος και όλοι μαζί θα προσθέσουν 12.202.618 ευρώ στη μαύρη τρύπα. Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε όσους αγόρασαν αυτοκίνητο εκείνη τη χρονιά θα βρούμε: 377 κατόχους KIA Sorento 2,4 λίτρων, 106 κατόχους Sorento 2,5 λίτρων  και άλλους 236 που απέκτησαν την έκδοση των 3,5 λίτρων. Επίσης θα βρούμε 526 κατόχους Jeep Cherokee 2,4 και άλλων 934 που αγόρασαν την έκδοση των 3,7 λίτρων.

Για τους ιδιοκτήτες Sorento το δράμα αφορά τους υπερτυχερούς που αγόρασαν την έκδοση των 3,5 λίτρων, αφού θα κληθούν να πληρώσουν τη νέα χρονιά 1.666 ευρώ για φόρο και άλλα 1.100 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013. Δηλαδή ο κάτοχος ενός 4x4 που αγοράστηκε γύρω στις 35.000 ευρώ και σήμερα έχει αξία ως μεταχειρισμένο κάτω από 5.000 ευρώ, θα πληρώσει περισσότερη από τη μισή εναπομείνασα αξία στο κράτος και φυσικά θα πρέπει στις 31/12/2013 να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να πληρώσει τα τέλη αφού θα εξαιρείται του ειδικού φόρου λόγω της παρέλευσης δεκαετίας.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το δράμα των κατόχων Cherokee 3,7 καθώς ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης είναι 1.834 ευρώ, με άλλα 1.100 ευρώ για τέλη. Η αξία ως μεταχειρισμένο είναι κι αυτή γύρω στο πεντοχίλιαρο, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμού.

Ο υπολογισμοί αυτοί έγιναν με την παραδοχή ότι όλα τα «πολυτελή» αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέχρι τώρα, όμως ήδη τα περισσότερα αυτά βρίσκονται παρκαρισμένα σε μάντρες κι αυλές.

Οι ερευνητές του μέλλοντος έχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακαλύπτουν σε αποθήκες σκονισμένα τζιπ, με λίγα χιλιόμετρα και ατρακάριστες λιμουζίνες με «άκυρο» κυβισμό προς απόδειξη της νεώτερης κατοχικής περιόδου. Η φορολογική αμνηστία δεκαετιών μας έφερε όλους προ των ευθυνών μας και τον Στουρνάρα να μας νουθετεί ως τοποτηρητής.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...