Τι αλυσίδες χιονιού να αγοράσω - Πόσα είδη υπάρχουν;

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι πλέον υποχρεωτική στην Ελλάδα. Πόσοι όμως γνωρίζουν τους τύπους και τα είδη που υπάρχουν. Δείτε αναλυτικά όσα χρειάζεται να μάθετε.

  • -
  • -

Οι αλυσίδες χιονιού αποτελούν απαραίτητο και πλέον υποχρεωτικό αξεσουάρ για ασφαλείς μετακινήσεις τον χειμώνα, ακόμα και σε μια προικισμένη με καλοκαιρία χώρα σαν την Ελλάδα. Προσφέρουν την απαραίτητη πρόσφυση σε απαιτητικές συνθήκες και ειδικότερα σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες. 

chains

Σε χώρες με πιο βαρύ κλίμα τα χειμερινά ελαστικάαποτελούν πιο αποτελεσματική λύση, όμως στο ελληνικό τερέν, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων αποτελεί το αναγκαίο υποκατάστατο για να μετακινούμαστε με ασφάλεια, όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Υπενθυμίζουμε εδώ, πως, με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

snow

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

snow chains4

Να δώσω παραπάνω χρήματα για αλυσίδες ή όχι

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να επιλέγουμε στιβαρές και ποιοτικές αλυσίδες. Λύσεις που δεν εμπνέουν σφιχτή εφαρμογή ή δεν ταιριάζουν με τις διαστάσεις των ελαστικών μας, θα πρέπει να αποφεύγονται. Η εφαρμογή και οι πρώτες περιστροφές των ελαστικών είναι πολύ σημαντικές, καθώς ένας παραπάνω κραδασμός ή λίγο περισσότερος θόρυβος μπορεί να σημαίνει πως κάτι δεν έχει δεθεί καλά και είναι έτοιμο να ξεκολλήσει, με πιθανότητα να βλάψει τμήματα της ανάρτησης, των φρένων ή των συστημάτων μετάδοσης και διεύθυνσης.

snow chains5

Οι ποιοτικές αλυσίδες είναι πολύ φθηνότερες από μια τετράδα χειμερινών ελαστικών, δεν παύουν όμως να έχουν αρκετά μειονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές ο τρόπος που δένει ένα σετ στους τροχούς ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ανομοιόμορφη κατανομή τους περιμετρικά του τροχού δημιουργεί έντονους κραδασμούς, που μεταφέρονται στο τιμόνι και κατά συνέπεια στον οδηγό. Άλλωστε, αυτή η κατανομή είναι που καταφέρνει να σπάσει τον πάγο και να σκάψει το χιόνι τόσο ώστε να βρεθεί η αναγκαία πρόσφυση. Η χρήση τους είναι συμβατή με τα ηλεκτρονικά συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων, όπως το ABS και το ESP, όμως ταυτόχρονα καταπονεί τα ελαστικά, τα αμορτισέρ και τους συνδέσμους στην ανάρτηση. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 50 km/h, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκαλέσουμε ζημιές στην ανάρτηση ή το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου.

Πόσα και ποια είδη αλυσίδων υπάρχουν;

Απλές συμβατικές αλυσίδες

snow chains1

Η κλασική λύση των απλών αλυσίδων είναι αποτελεσματική και πιο φτηνή, αλλά απαιτεί μια εξοικείωση ειδικά στις πρώτες εφαρμογές της. Η τοποθέτηση είναι λίγο ζόρικη για τους άπειρους, αλλά αν ταιριάζουν στο όχημα σας, σίγουρα θα σας πάνε στον προορισμό σας με ασφάλεια.
Οι βασικές οδηγίες τοποθέτησης είναι: Περνάμε το πλαστικοποιημένο συρματόσχοινο πίσω από τον τροχό και κάτω από την ανάρτηση. Ενώνουμε τα δυο του άκρα, τραβώντας τους κρίκους, και τους συνδέουμε με την ειδική ασφάλεια. Τέλος, περνάμε την κόκκινη αλυσίδα από τον απέναντι μηχανισμό και την ασφαλίζουμε τεντωμένη. Αφού οδηγήσουμε για μερικά μέτρα, είναι καλό να ελέγξουμε αν το σύστημα βρίσκεται στη σωστή θέση και αν χρειάζεται σφίξιμο της αλυσίδας.

Αράχνες
snow chains2

Μεγάλες σε όγκο, οι αλυσίδες αράχνες δεν ενδείκνυνται για μικρά αυτοκίνητα. Αν κάποιος έχει κατανοήσει των τρόπο τοποθέτησης τους και έχει τοποθέτηση τη βάση τους που εδράζεται στα μπουλόνια του οχήματος. Απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι και καλό είναι να έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που τις συνοδεύουν. Από εκεί και πέρα, είναι αρκετά εύχρηστες και αποτελεσματικές, αρκεί να έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να σφίγγουν σωστά πάνω στον τροχό. Ταιριάζουν και σε αυτοκίνητα με μικρό κενό τροχού και θόλου.

Κουβέρτες (SnowGloves) - Αντιολισθητικά πανιά
snow chains3

Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και είναι η πιο εύχρηστη λύση, λόγω της απλής και γρήγορης τοποθέτησής τους. Αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και αναλαμβάνουν δράση μέσα σε λίγα λεπτά. Βέβαια δεν λείπουν τα μειονεκτήματα, αφού όποτε έχουμε ολίσθηση αντί για κύλιση, το συνθετικό ύφασμα τραυματίζεται έντονα. Το ίδιο ισχύει και όταν έρθει σε επαφή με άσφαλτο και χώμα, γ' αυτό η χρήση τους θέλει προσοχή. Η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο καλή σε πάγο όσο σε μαλακό χιόνι, όπου αποτελούν την ιδανική λύση. Το κυριότερό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν καταπονούν τα μηχανικά μέρη, καθώς δεν δημιουργούν κραδασμούς.

Διάβασε ακόμη Ένα κόλπο για να ξεκολλήσω αν δεν έχω αλυσίδες [video]

Πού τοποθετώ τις αλυσίδες, εμπρός ή πίσω;

Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς κάθε αυτοκινήτου. Σημαντικό είναι οι αλυσίδες να είναι κατάλληλες για τη διάσταση των ελαστικών μας. Τροχοπέδη αποτελούν τα τετρακίνητα οχήματα, αφού εκεί η βέλτιστη λύση είναι η χρήση δύο σετ αλυσίδων, τόσο για τον εμπρός, όσο για τον πίσω άξονα. Αν βρεθείτε με 4x4 και μόνον ένα ζευγάρι αλυσίδων αν οι αλυσίδες τοποθετηθούν στον εμπρός άξονα, το όχημα αποκτά καλύτερο τιμόνι και καλύτερα φρένα, αλλά κινδυνεύετε περισσότερο από απότομη υπερστροφή του πίσω μέρους. Αντίθετα, όταν τοποθετηθούν πίσω έχουμε χειρότερο τιμόνι, έντονη υποστροφή αλλά καλύτερη ελκτική πρόσφυση (για επιτάχυνση και αναρρίχηση). Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων αυτόματης τετρακίνησης, το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει, δίνοντας κάποιο ποσοστό ροπής στον άξονα με την καλύτερη πρόσφυση, αλλά αυτό που είναι αμφίβολο είναι αν και πώς θα στρίψει ή θα σταματήσει.

Διαβάστε ακόμα Πώς τοποθετώ τις αλυσίδες; [video]

Extra tips

  • Μαζί με τις αλυσίδες καλό είναι να έχετε μαζί σας γάντια και έναν φακό, γιατί θα αποδειχτούν πολύ χρήσιμα στην τοποθέτηση.
  • Ελέγξτε στο βιβλίο του κατασκευαστή αν η διάσταση των ελαστικών σας επιτρέπει την λύση των κλασσικών αλυσίδων. Πολλά αυτοκίνητα με χαμηλό αμάξωμα ή τροχούς μεγάλης διάστασης, δεν συνδυάζονται με τις κλασσικές αλυσίδες.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...