Μυστικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων

Ειδικά εξοπλισμένο όχημα του υπουργείου Ανάπτυξης θα ελέγχει την πραγματική ποσότητα καυσίμου που φουλάρει το ρεζερβουάρ με την ποσότητα που αναγράφεται στην αντλία

  • -
  • -

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος που αφορούν στην αγορά καυσίμων είναι και το “μυστικό αυτοκίνητο”. Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στις ενέργειες για την προστασία του καταναλωτή από τις ελλιπείς παραδόσεις καυσίμων, ένα φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια όπως παραδέχτηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς. Είναι άλλωστε συχνό το φαινόμενο οδηγοί να πληρώνουν για μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων από αυτή που πράγματι παραλαμβάνουν. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν κάποιοι πονηροί πρατηριούχοι είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των μηχανισμών καταδολίευσης των αντλιών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως δήλωσε λοιπόν ο κ. Σκορδάς, το Υπουργείο Ανάπτυξης πιστοποίησε και βγάζει στο δρόμο για ελέγχους ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο με νέα διαπιστευμένα όργανα μέτρησης, που θα εφοδιάζεται με καύσιμα όπως και ένα οποιοδήποτε ΙΧ. Στη συνέχεια, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους διακινητές, θα ελέγχει αν η ποσότητα που του παραδόθηκε είναι πράγματι αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα, που συνεχώς επεκτείνεται, στη ρίζα της. Αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο και στη συνέχεια η προσπάθεια θα διευρυνθεί και με άλλα.

Βέβαια, το μέτρο αυτό είχε λειτουργήσει πιλοτικά και σε προηγούμενη χρονική φάση. Υπήρχε όμως το πρόβλημα του νομοθετικού κενού, καθώς το συνεργείο ελέγχου ήταν υποχρεωμένο να δηλώσει στον πρατηριούχο ότι διενεργεί έλεγχο από το Υπουργείο. Αυτό προφανώς ακύρωνε τη λειτουργία του ως μυστικού αυτοκινήτου. Πλέον, το νομοθετικό κενό διορθώθηκε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...