Volvo: 50% ασφαλέστερα σε σχέση με το 2000

Μισός ο κίνδυνος τραυματισμού αποδεικνύει έρευνα

  • -
  • -

Η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν μια από τις προτεραιότητες της Volvo και πλέον κάθε μοντέλο της εταιρείας εφοδιάζεται με μια πληθώρα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Μάλιστα η Σουηδική εταιρεία διαθέτει μια ειδική ομάδα διερεύνησης των τροχαίων η οποία ασχολείται εδώ και σαράντα χρόνια με τη μελέτη των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται μοντέλα της εταιρείας. «Η μελέτη της βάσης δεδομένων από τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα Volvo κατέδειξε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού με κάποιο από τα τωρινά μοντέλα της εταιρείας είναι ελαττωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2000», δήλωσε ο Σύμβουλος για θέματα ασφάλειας της Volvo κ. Thomas Broberg. «Η βάση δεδομένων με στοιχεία από ανάλυση πραγματικών τροχαίων ατυχημάτων, μάς επιτρέπει να εστιάσουμε στους τομείς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί από πλευράς ασφάλειας και οι τεχνολογικές λύσεις στις οποίες οδηγούν έχουν σημαντικά οφέλη για τους επιβάτες» συμπλήρωσε ο κ. Broberg.

Το σύστημα City Safety έχει αξιολογηθεί αρκετές φορές και αποδεικνύεται η χρησιμότητά του στην ενεργητική ασφάλεια από πολλούς ανεξάρτητους φορείς.  Το Ινστιτούτο για την Οδική Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) σε αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές του 2012, ανέφερε ότι η μείωση κατά 22% των συγκρούσεων που αποφεύχθηκαν λόγω του συστήματος. Στα ίδια αποτελέσματα κατέληξε μελέτη από τη Σουηδική ασφαλιστική εταιρεία Volvia, η οποία αποκάλυψε ότι τα Volvo που διέθεταν σύστημα City Safety είχαν εμπλακεί σε ατύχημα με προπορευόμενο όχημα λιγότερες φορές σε ποσοστό 22%, έναντι των αυτοκινήτων που δεν διέθεταν το συγκεκριμένο σύστημα.

Τέλος στην έκθεση από τον EuroFOT όπου συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών αναφέρεται ότι ένα αυτοκίνητο με προσαρμοζόμενο cruise control ACC (Adaptive Cruise Control) και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σύγκρουσης έχει κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

 

Νέα πεδία μελέτης

Η Volvo ήδη εργάζεται πάνω στις βελτιώσεις των υπαρχόντων συστημάτων και προετοιμάζεται για το λανσάρισμα νέων λύσεων που αφορούν την ενεργητική ασφάλεια.

Το Autonomous Driving Support χρησιμοποιεί τα δεδομένα από κάμερα και ραντάρ και φροντίζει ώστε να ρυθμίζει τις παραμέτρους οδήγησης ώστε ένα αυτοκίνητο να ακολουθεί μια φάλαγγα οχημάτων χωρίς τη βοήθεια του οδηγού. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε επαρχιακούς δρόμους όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα προσπέρασης και συνήθως τα οχήματα κινούνται με χαμηλές και μέσες ταχύτητες σε σταθερό ρυθμό.

Το Intersection Support φιλοδοξεί να γίνει ο φύλακας άγγελος των διασταυρώσεων καθώς θα μπορεί να ανιχνεύει αν στον κόμβο πλησιάζουν άλλα οχήματα και να προειδοποιεί κατάλληλα τον οδηγό. Παράλληλα θα μπορεί να επεμβαίνει φρενάροντας το αυτοκίνητο ώστε να αποφευχθεί μία σύγκρουση.

Το σύστημα ανίχνευσης μεγάλων ζώων (Animal Detection) προορίζεται κι αυτό για χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διέλευση μεγάλων ζώων όπως πχ ταράνδους, κι αφορά κυρίως τις Σκανδιναβικές. Κάμερα θα μπορεί να εντοπίζει τα ζώα που βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με το αυτοκίνητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες ομίχλης και να ακινητοποιεί αυτόματα το αυτοκίνητο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...