Δικτυωμένα αυτοκίνητα για λιγότερα μποτιλιάρισμα

  • -
  • -

Στην ανάγκη να συνεργαστεί ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας με εκείνον της κινητής τηλεφωνίας αφενός να αποφευχθεί μία κατάσταση μόνιμου μποτιλιαρίσματος λόγω του πολλαπλασιασμού των οχημάτων και αφετέρου να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες -και νέες πηγές εσόδων- αναφέρθηκε στη δική του κεντρική ομιλία στο Mobile World Congress ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford, Μπιλ Φορντ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο τελευταίος παρουσίασε ένα μάλλον ζοφερό μέλλον -εφόσον δεν υπάρξουν κινήσεις- καθώς το 2050 εκτιμάται ότι ο αριθμός των οχημάτων θα έχει φθάσει τα 4 δισεκατομμύρια έναντι 1 δισεκατομμυρίου που είναι σήμερα. Αυτός ο τετραπλασιασμός των οχημάτων είναι προφανές ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα καθώς οι υποδομές όσο και αν βελτιωθούν, δεν πρόκειται να αντέξουν αυτόν τον όγκο οχημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχή μποτιλιαρίσματα.
Γι' αυτό και η Ford θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κίνηση προκειμένου να μπορέσουν τα οχήματα να έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται μεταξύ τους, για να ανταλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα και να κινούνται με περισσότερο έξυπνο τρόπο. Για παράδειγμα, το όχημα θα μπορεί να γνωρίζει που θα πρέπει να παρκάρει ή σε ποιους δρόμους να κινηθεί κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Φορντ, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν φθάνει μόνο να συνεννοηθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που γνωρίζουν πως να δημιουργήσουν ένα τέτοιο έξυπνο δίκτυο, τα πρώτα δείγματα του οποίου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα το 2025. Βέβαια, απαιτείται μία σειρά από κινήσεις και διεργασίες που εμπλέκουν τόσο τα κράτη όσο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς το δίκτυο των αυτοκινήτων θα πρέπει να συνδέεται και με άλλα “έξυπνα” δίκτυα. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο δίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για τις εταιρείες κινητής. “Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες στο συγκεκριμένο χώρο” επεσήμανε ο πρόεδρος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο κ. Φορντ παραδέχθηκε πως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς σε ένα τέτοιο δίκτυο ο τόπος που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ένας οδηγός θα είναι γνωστός. “Είναι ένας τομέας με τον οποίο έχετε ήδη ασχοληθεί” δήλωσε ο πρόεδρος της Φορντ από το βήμα του συνεδρίου του MWC, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας.
Αξιοσημείωτο είναι πως αν και υποστήριξε πως η Ford δεν μπορεί να το κάνει μόνη της -“θα ήταν άσκοπο να επικοινωνούν μόνο τα οχήματα της Ford”- δεν αναφέρθηκε αν υπάρχουν συζητήσεις με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Δήλωσε πάντως ότι η Ford θα επιδιώξει να είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο αυτοκίνητο. Άλλωστε, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία προωθεί τέτοιου είδους λύσεις και τις παρουσίασε, μάλιστα, στο φετινό MWC.

 

Πηγή: deasy.gr

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...