H Mazda εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν κουμπιά στα αυτοκίνητα
Οι οθόνες, αντικαθιστούν πολύ μεγάλο μέρος των φυσικών διακοπτών. Ποια είναι η θέση της Mazda, απέναντι σε αυτή την τάση;
- -
- -

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σταθερή αλλαγή στον σχεδιασμό των εσωτερικών των αυτοκινήτων, με τους φυσικούς διακόπτες να εξαφανίζονται σταδιακά υπέρ των μεγάλων οθονών αφής. Η Mazda, γνωστή για τον οδηγικοκεντρικό χαρακτήρα της, που προωθεί την εργονομία, ακόμη κι αν αυτή είναι αντίθετη με τις τάσεις και τη μόδα της εποχής, φαίνεται να ενδίδει τελικά, αλλά όχι χωρίς λόγο. Σύμφωνα με την ίδια, η επιλογή να αφαιρεθούν τα περισσότερα παραδοσιακά κουμπιά δεν έγινε για αισθητικούς λόγους, αλλά για χάρη της εργονομίας και της ασφάλειας.
Ο κόσμος φαίνεται ότι προτιμά τις οθόνες
Αν και η αρχική αντίδραση πολλών φίλων της μάρκας ήταν αρνητική, η Mazda απαντά πως αυτή η μετάβαση βασίζεται σε εκτενή εσωτερική έρευνα και στα σχόλια των ίδιων των χρηστών. Όπως εξηγεί η Tamara Mlynarczyk, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Mazda Βορείου Αμερικής, οι οδηγοί φάνηκαν να προτιμούν την απλοποιημένη διάταξη, κυρίως όταν συνδυάζεται με βελτιωμένη φωνητική αναγνώριση και λειτουργίες που επιτρέπουν τον χειρισμό των βασικών συστημάτων χωρίς να αφήνουν τα χέρια από το τιμόνι.
Η Mazda αναπτύσσει αυτό που ονομάζει ανθρωποκεντρική διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI). Με αυτό το σύστημα, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίζει τον κλιματισμό, το ηχοσύστημα ή το GPS μέσω φωνής ή μέσω έξυπνων χειριστηρίων στο τιμόνι, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του. Ο στόχος, όπως λένε οι μηχανικοί της εταιρείας, είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που τα χέρια φεύγουν από το τιμόνι και τα μάτια από τον δρόμο.
Η πρόοδος του AI άλλαξε «άποψη» στη Mazda
Η ειρωνεία είναι πως μόλις πριν λίγα χρόνια, η Mazda είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσπιστία της απέναντι στα συστήματα αφής. Το 2019, ο επικεφαλής μηχανικός για τα HMI της εταιρείας, Matthew Valbuena, είχε δηλώσει πως η χρήση οθονών αφής εν κινήσει προκαλεί απόσπαση προσοχής. Η αλλαγή στάσης δεν έγινε αβίαστα, φαίνεται όμως πως ο εξοπλισμός φωνητικού ελέγχου και η πρόοδος των συστημάτων AI προσφέρουν πλέον μία εμπειρία χρήσης που αποφεύγει τους παλιούς κινδύνους.
Πέρα από το νέο CX-5, παρόμοια προσέγγιση ακολουθούν και άλλα νέα μοντέλα της εταιρείας, κυρίως στην ηλεκτρική της γκάμα. Τα Mazda EZ-6 και EZ-60, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την κινεζική Changan, υιοθετούν μια ακόμα πιο μινιμαλιστική αισθητική, με τεράστιες οθόνες και απουσία του κλασικού περιστροφικού επιλογέα. Είναι ένα σημάδι πως η Mazda δεν ακολουθεί απλώς μια μόδα, αλλά αλλάζει στρατηγικά τον τρόπο που προσεγγίζει τον οδηγό. Ωστόσο, παραμένει ένα ερώτημα: χωράει η τεχνολογία παντού; Για παράδειγμα, πολλοί αναρωτιούνται αν ένα μελλοντικό Mazda MX-5 ή κάποιο σπορ μοντέλο θα παραμείνει πιστό στη μηχανική αίσθηση και στα φυσικά χειριστήρια. Για την ώρα, η Mazda δηλώνει πως δεν υπάρχει «μία λύση για όλα» και ότι κάθε αυτοκίνητο θα σχεδιάζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα και το κοινό του.