Έρχεται η μητέρα των μαχών – Οι εταιρείες που θα επιβιώσουν από τον πόλεμο Κίνας και Δύσης
Οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για τη μητέρα των μαχών με τους δυτικούς κατασκευαστές, και όπως συνηθίζεται σε τέτοιους πολέμους, ελάχιστοι θα επιβιώσουν…
- -
- -

Οι Κινέζοι κατασκευαστές, βρίσκονται πλέον… σε άλλο επίπεδο. Το έχουν παραδεχτεί δημοσίως, πολλάκις μάλιστα, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη δυτικών εταιρειών, από τον Jim Farley της Ford και τον Elon Musk της Tesla, μέχρι τον τέως πλέον ισχυρό άνδρα της Renault Luca di Meo και τον CEO της Volkswagen Oliver Blume.
Περισσότερο όμως και από τα λεγόμενα αυτών των ανθρώπων, το ανώτερο επίπεδο που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή οι Κινέζοι κατασκευαστές γίνεται αντιληπτό από πολλούς, «μετρήσιμους», παράγοντες.
Αναπτύσσουν νέα μοντέλα σε χρόνο dt
Η BYD, η Chery, η Geely και άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι και η νεοσύστατη Xiaomi, έχουν αναπτύξει μεθόδους παραγωγής πρωτοφανούς «ευελιξίας» και ταχύτητας! Μπορούν βασικά, να κατασκευάσουν ένα νέο αυτοκίνητο σε λιγότερο από το μισό χρόνο που χρειάζονται οι ανταγωνιστές τους! Ευρωπαίοι και μη…
Στη γλώσσα των αριθμών, από την «ιδέα», το σχεδιασμό, την ανάπτυξη έως και την παραγωγή, μία μέση κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, χρειάζεται το πολύ 16 μήνες, όταν η πλειονότητα των δυτικών εταιρειών απαιτεί μίνιμουμ… 36 μήνες. Επιπλέον άπαξ και το μοντέλο εγκριθεί και περάσει στη γραμμή παραγωγής, βγαίνει από αυτήν, σε λιγότερο από ένα λεπτό! Και το πιο εντυπωσιακό όλων; Αυτή η μονάδα που πριν ένα μόλις λεπτό «έβγαλε» ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό sedan για παράδειγμα, με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλάζει και είναι σε θέση να παράξει ένα μεγάλο SUV…
Εδώ όμως δε μιλάμε μόνο για κορυφαίες ταχύτητες και απίστευτη «ευελιξία» στην παραγωγική δυνατότητα των Κινέζων κατασκευαστών αλλά και για εξοικονόμηση τεράστιων κεφαλαίων! Οι Κινέζοι, στηρίζονται περισσότερο απ’ όλους στην τεχνητή νοημοσύνη, σε προσομοιώσεις σε εργαστήρια αντί για δοκιμές στον πραγματικό κόσμο, στα φθηνά εργατικά χέρια που έχουν εν αφθονία και φυσικά στα σπάνια υλικά, απαραίτητα για την κατασκευή κυρίως ηλεκτρικών οχημάτων, που βρίσκονται στο υπέδαφος της χώρας.
Δείτε ακόμη: Η Κίνα έφτιαξε αυτοκινητόδρομο 158 km μόνο με ρομπότ και drones
Επίσης, εταιρείες κολοσσοί όπως η BYD για παράδειγμα, έχουν την ικανότητα να κατασκευάζουν in-house ότι χρειάζονται. Στην κυριολεξία όμως. Από εξαρτήματα απαραίτητα για ένα αυτοκίνητο μέχρι και το πιο μικρό αναλώσιμο στοιχείο του. Αντίθετα, οι δυτικοί κατασκευαστές βασίζονται κυρίως στη συνεργασία τους με τρίτους προμηθευτές κάτι που προφανώς τους δημιουργεί μια σχέση «εξάρτησης» και σίγουρα, τους κοστίζει πολύ πιο ακριβά.
Το καλύτερο όμως; Οι Κινέζοι, φτιάχνουν τα πάντα. Ναι, αυτή η ατάκα που ακούγαμε χρόνια γι’ αυτούς ισχύει και στο χώρο του αυτοκινήτου. Παρότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν ποντάρει πολλά και αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες, έχουν οχήματα βενζίνης, υβριδικά, plug-in hybrid, σε επιβατικά, van, λεωφορεία, φορτηγά, σε κάθε είδους τέλος πάντων κατασκευή που κινείται στους δρόμους!
Που θα κριθεί ο πόλεμος
Οι Κινέζοι έχουν φθάσει στο σημείο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με έρευνες που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία συμβούλων AlixPartners, ο κύκλος ζωής ενός αυτοκινήτου τους να μην υπερβαίνει τα 2,5 χρόνια! Τη στιγμή που η πλειονότητα των παραδοσιακών κατασκευαστών σε Ευρώπη, Η.Π.Α και Ιαπωνία, «αλλάζει» μοντέλο κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια ή κοντά στη δεκαετία στα pickup.
Αυτή η μέθοδος αποδίδει προς ώρας. Οι Κινέζοι, το βιοτικό επίπεδο των οποίων έχει «ανέβει» ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αγοράζουν και αλλάζουν αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα. Και το κυριότερο: Αγοράζουν αυτοκίνητα «δικών τους» κατασκευαστών.
Από το 2020 έως το 2024, οι πέντε κορυφαίες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα (Volkswagen, Toyota, Honda, General Motors και Nissan) είδαν τις πωλήσεις των επιβατικών αυτοκινήτων τους να μειώνονται από 9,4 εκατομμύρια μονάδες ετησίως σε 6,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Automobility. Αντίθετα, οι πέντε κορυφαίες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είδαν τις πωλήσεις τους να υπερδιπλασιάζονται στα 9,5 εκατομμύρια πέρυσι από 4,6 εκατομμύρια οχήματα το 2020.
Και κάπου εδώ, αρχίζουν σιγά σιγά τα προβλήματα… Η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου δεν τους χωρά όλους! Κάποιοι, θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από το προσκήνιο και κάποιοι άλλοι να στραφούν σε νέες αγορές.
Από τις 169 κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά, οι 93 έχουν μερίδια κάτω του 0,1% (σύμφωνα με στοιχεία της JATO Dynamics) μετρώντας μάλιστα μόλις 10 χρόνια ζωής!
Όπως αντιλαμβάνεστε, λίγες εταιρείες έχουν κέρδος, με την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω και από την πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα των Κινέζων. Τα εργοστάσια τους μπορούν να παράγουν 54 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, διπλάσιο αριθμό δηλαδή από τα 27,5 εκατομμύρια που παρήγαγαν πέρυσι (στοιχεία του συμβουλευτικού Ινστιτούτου Ερευνών της Gasgoo).
Η προσφορά υπερβαίνει της ζήτησης
Με την προσφορά να υπερβαίνει τη ζήτηση, αναγκαστικά όλοι, μείωσαν τις τιμές τους. Δε μπορούν όμως άπαντες να αντέξουν αυτές τις μειώσεις. Οι περισσότεροι, θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά ή θα εξαγοραστούν στην καλύτερη περίπτωση από τους μεγάλους της χώρας.
Αναγκαστικά, εταιρείες κολοσσοί όπως η BYD και η Chery, στρέφονται… στο εξωτερικό. Το εγχείρημα μέχρι στιγμής δείχνει να αποδίδει, καθώς αμφότερες, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά περίπου 40% -παγκοσμίως- το 2024.
Παγκοσμίως λέγοντας, εξαιρώ τις Η.Π.Α, γιατί εκεί πέφτει στην κυριολεξία «ξύλο» από τους δασμούς Trump. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι σε οικονομικά εύρωστες αγορές, όπως της Γηραιάς Ηπείρου για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι, έχουν ακόμα άλλη κουλτούρα, άλλη φιλοσοφία άλλες ανάγκες.
Δείτε ακόμη: Στη Γερμανία ένα αυτοκίνητο κοστίζει έως 6.966 ευρώ ακριβότερα από την Κίνα
Εμπιστεύονται, περισσότερο τους δυτικούς κατασκευαστές και τους εγνωσμένης αξίας Ιάπωνες και Κορεάτες και λιγότερο τους Κινέζους, η αξιοπιστία των οποίων κρίνεται ακόμα… εν αμφιβόλω. Παρά τα λεγόμενα του Matthew Avery (διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του Euro NCAP) ότι «κινέζικο αυτοκίνητο, δε σημαίνει απαραιτήτως κακής ποιότητας ή χαμηλότερων επιδόσεων στην ασφάλεια του».
Η αλήθεια όπως πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα αυτοκίνητα των «παραδοσιακών» κατασκευαστών, προτού περάσουν στην παραγωγή, έχουν εξελιχθεί και δοκιμαστεί εξονυχιστικά. Γράφοντας δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε ποικίλα περιβάλλοντα και παίρνοντας μέρος σε πολλές ακόμη δοκιμασίες. Μέχρι και σήμερα, συμβαίνει αυτό. Με τις όποιες βέβαια χρονικές παραχωρήσεις σε σχέση με το παρελθόν ή τα όποια προβλήματα προκύψουν στις εκδόσεις παραγωγής. Αντίθετα οι Κινέζοι παράγουν κατά ριπάς, προσομοιώνουν αυτές τις δοκιμές σε εξομοιωτές και αλλάζουν τα μοντέλα τους πιο γρήγορα από ποτέ!
Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Οι Κινέζοι θα πουλήσουν
στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη ένταση στην αρχή αλλά κατόπιν είναι
βέβαιο, ότι η απόδοση τους, θα αρχίσει να φθίνει.
Όπως συνέβη και με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές στην αγορά της
Κίνας.
Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Αμερικάνοι (VW, Stellantis, Renault, Ford, GM, Toyota) έχουν συνάψει συμμαχίες με πολλούς κινεζικούς ομίλους ώστε να διαφυλάξουν με έναν ακόμη τρόπο την «πρόσβαση τους στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και να έχουν βεβαίως, και την απαραίτητη πρόσβαση σε σπάνια υλικά και τεχνολογίες.
Το πιο πιθανό σενάριο λοιπόν και αυτό που «φημολογείται» ότι θα συμβεί από πολλούς «experts» του χώρου, είναι στο τέλος, να παραμείνουν εν ζωή οι πραγματικά «μεγάλοι» κατασκευαστές, δυο τρείς mega-όμιλοι ουσιαστικά από κάθε ήπειρο οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, θα αναγκαστούν να δεθούν μέχρι και με τα δεσμά του γάμου με τους μέχρι πρότινος αντιπάλους τους. Μην αποκλείσετε δηλαδή το ενδεχόμενο ο όμιλος BYD για παράδειγμα, έχοντας και την απαραίτητη κρατική συνεισφορά να εξαγοράσει κάποια «κραταιά» αυτοκινητοβιομηχανία από την Ευρώπη. Λέω εγώ τώρα…
Άπαντες πάντως, όποια κι αν είναι η μελλοντική τους σύνθεση, θα στραφούν θέλοντας και μη σε αναδυόμενες αγορές όπως της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Αφρικής για να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους. Και δεν είναι μυστικό, ότι όλοι, περιμένουν πως και πως, να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, για να επιστρέψουν ξανά και στη ρωσική αγορά, η οποία μετά από μερικά χρόνια «εγκλεισμού», θα διψά σίγουρα για αγορές. Το χρήμα άλλωστε για τους Ρώσους, δεν είναι πρόβλημα...
Οι επιζώντες πάντως αυτού του πολέμου θα είναι εξαιρετικά ισχυροί! Και θα’ χουν ο καθένας από αυτούς από ένα πολύ καλό κομμάτι της πίτας, ώστε να μην έχουν εκ νέου μεγάλες «διαμάχες» μεταξύ τους. Για μερικά χρόνια ηρεμίας και δημιουργίας… Γιατί ως γνωστών, η ιστορία επαναλαμβάνεται…