Γι’ αυτό χάνει η Γερμανία – Ένα αυτοκίνητο κοστίζει έως 6.966 ευρώ ακριβότερα από την Κίνα

Η Γερμανία χάνει έδαφος στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία λόγω του υψηλού κόστους εργασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  • -
  • -

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή πρόκληση λόγω της κινεζικής «επίθεσης». Το τεράστιο κόστος εργασίας, που κάνει την κατασκευή κάθε αυτοκινήτου έως και 7.800 ευρώ ακριβότερη σε σύγκριση με την Κίνα. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση μίας νέας μελέτης της Oliver Wyman, που ρίχνει φως στις πραγματικές αιτίες πίσω από την πτώση της παραγωγής στη χώρα.

1

Η Γερμανία είναι η πιο ακριβή χώρα για να κατασκευάσεις αυτοκίνητα

Η έρευνα εξέτασε 250 εργοστάσια παγκοσμίως και κατέληξε στο ότι η Γερμανία είναι πλέον η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο για την παραγωγή οχημάτων. Το μέσο εργατικό κόστος φτάνει τα 3.300 δολάρια ανά όχημα, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 1.340 δολάρια και στην Κίνα μόλις 585 δολάρια. Σε ακραίες περιπτώσεις, η διαφορά μπορεί να αγγίξει τα 7.800 δολάρια ανά μονάδα ή 6.966 ευρώ!

1

Όπως είναι λογικό, αυτά τα δεδομένα έχουν σαν αποτέλεσμα η παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία να έχει μειωθεί πάνω από 25% την τελευταία δεκαετία, και όλα δείχνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί. Όπως δήλωσε ο Fabian Brandt, επικεφαλής της Oliver Wyman στη Γερμανία:

«Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε οχήματα στη Γερμανία. Αν οι όγκοι συνεχίσουν να μειώνονται, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να φύγουν ή να κλείσουν».

Δείτε ακόμη: Επίσημο: Εκτός Γερμανίας η παραγωγή της νέας BMW iX3 - Πού θα κατασκευάζεται;

3

Η Κίνα, το Μεξικό και το Μαρόκο αλλάζουν το παιχνίδι

Πέρα από την Κίνα, υπάρχουν κι άλλες, ακόμα πιο ανταγωνιστικές αγορές. Στο Μεξικό, το κόστος πέφτει στα 305 δολάρια, στη Ρουμανία στα 273 δολάρια και στο Μαρόκο στα μόλις 106 δολάρια ανά όχημα – δηλαδή λιγότερο από το 1/30 του κόστους στη Γερμανία.

Με τα δασμολογικά εμπόδια να μην είναι πλέον η μόνη ανησυχία, ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, ακόμη και γερμανικές, σκέφτονται σοβαρά τη μεταφορά παραγωγής στο εξωτερικό. Η Γερμανία, παρότι διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία και ποιοτικά standards, φαίνεται πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κόστος.

Εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση, ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και ειδικά για τον πυρήνα της, τη Γερμανία, είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...