Γιατί στην Αμερική μετράνε τη βενζίνη σε γαλόνια; – Ποια η διαφορά με τα λίτρα;

Στην Ευρώπη μετράμε τη βενζίνη και το diesel σε λίτρα, όμως στην Αμερική μετράνε τα καύσιμα σε γαλόνια. Γιατί το κάνουν αυτό; Πόσα λίτρα είναι ένα γαλόνι;

  • -
  • -

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όταν θέλουμε να βάλουμε να βάλουμε βενζίνη στο αυτοκίνητό μας ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, κάνουμε τη μέτρηση σε λίτρα. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ιδιαίτερα ορολογικά δομημένο, καθώς το ένα λίτρο είναι ο όγκος που έχει ένας κύβος με διαστάσεις 10x10x10 εκατοστά.

Από την άλλη μεριά, στην Αμερική μετράνε το ίδιο καύσιμο σε γαλόνια, μία μονάδα η οποία φαίνεται να είναι εντελώς τυχαία και μη ορθολογικά καθορισμένη, καθώς ένα γαλόνι αντιστοιχεί σε 3,785 λίτρα. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/355cd4f22c487c9d03d756f2830c42b9.jpg

Γιατί μετράνε τα καύσιμα σε γαλόνια στην Αμερική;

Η μέτρηση της βενζίνης σε γαλόνια στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα ιστορικών, πολιτισμικών και πρακτικών παραγόντων που έχουν ρίζες στο παρελθόν. Το γαλόνι προέρχεται από το αγγλικό σύστημα μέτρησης (Imperial System), το οποίο έφεραν μαζί τους οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι κατά την άφιξή τους στην Αμερική.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα – βενζίνη: Μέχρι πότε μετράγαμε σε γαλόνια αντί για λίτρα;

Ενώ η Μεγάλη Βρετανία υιοθέτησε το μετρικό σύστημα τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ συνέχισαν να χρησιμοποιούν το παραδοσιακό σύστημα μέτρησης, το οποίο ενσωματώθηκε βαθιά στην καθημερινότητα και τις υποδομές της χώρας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4cabdedf36769f8243f40c0e6850a899.jpg

Η ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα εδραίωσε ακόμη περισσότερο τη χρήση του γαλονιού. Οι μονάδες μέτρησης που ίσχυαν τότε έγιναν πρότυπα για την τιμολόγηση, τη διανομή και την κατανάλωση καυσίμων. Το γαλόνι έγινε αναπόσπαστο μέρος του τρόπου λειτουργίας της αγοράς καυσίμων, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή.

Θα ξεκινήσουν οι ΗΠΑ να μετράνε τη βενζίνη σε λίτρα;

Παρά τις προσπάθειες στις αρχές του 20ού αιώνα για την υιοθέτηση του μετρικού συστήματος, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Οι βιομηχανίες αντιστάθηκαν, καθώς οι αλλαγές θα ήταν κοστοβόρες και περίπλοκες. Επίσης, το αμερικανικό κοινό έμεινε πιστό στις παραδοσιακές μονάδες που θεωρούσε πιο οικείες. Έτσι, το U.S. Customary System, που περιλαμβάνει το γαλόνι, διατηρείται μέχρι και σήμερα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1cfb3342b69202df3bd1bdb8afcf9255.jpg

Αν και το μετρικό σύστημα θεωρείται πιο απλό, στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται κυρίως στις επιστήμες, ενώ στην καθημερινή ζωή κυριαρχούν οι παραδοσιακές μονάδες, μία πραγματικότητα που όπως φαίνεται δεν θα αλλάξει σύντομα, καθώς αυτή η επιλογή για τους Αμερικανούς, το γαλόνι παραμένει το βασικό μέτρο για τη βενζίνη, αντανακλώντας την ιστορία και την κουλτούρα τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...