Ελλάδα – βενζίνη: Μέχρι πότε μετράγαμε σε γαλόνια αντί για λίτρα;

Τα καύσιμα στην Ελλάδα τα μετράμε σε λίτρα, ενώ στη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε γαλόνια. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν όλοι, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Πότε έγινε η αλλαγή;

  • -
  • -

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η μονάδα μέτρησης των υγρών καυσίμων όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο είναι το λίτρο. Πρόκειται για μία μονάδα που έχει καθιερωθεί σχεδόν σε όλον τον πλανήτη, όμως υπάρχου μερικές χώρες που χρησιμοποιούν το γαλόνι.

Το ένα λίτρο ξέρουμε όλοι σε πόσο όγκο αντιστοιχεί, καθώς είμαστε εξοικειωμένοι, όμως το γαλόνι πόσο είναι; Αν μιλάμε για τα αμερικανικά γαλόνια, τότε αντιστοιχούν σε 3,78 λίτρα. Ωστόσο, στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαμε το βρετανικό γαλόνι, το οποίο αντιστοιχεί σε 4,55 λίτρα. Το βρετανικό γαλόνι, λοιπόν, ήταν η επίσημη μονάδα μέτρησης των υγρών καυσίμων και στην Ελλάδα μέχρι σχετικά πρόσφατα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3d227d06d3710e261ec53a64850dc79e.jpg

Πότε καταργήθηκε το γαλόνι και αρχίσαμε να μετράμε σε λίτρα;

Η χρονιά που έγινε η αλλαγή και αφήσαμε πίσω μας τα γαλόνια για να αρχίσουμε να μετράμε τα υγρά καύσιμα σε λίτρα ήταν το 1970 και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς. Φυσικά ο κόσμος είχε ενημερωθεί πολύ καιρό πριν μέσω των εφημερίδων, όμως μπορούμε να φανταστούμε ότι θα πήρε κάποιο διάστημα μέχρι να συνηθίσουν στη νέα ποσότητα. Δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τη μετάβαση από δραχμές σε ευρώ.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Γύρισαν την πλάτη σε βενζίνη-diesel - Σε ποιον δήμο ο κόσμος αγοράζει μόνο ηλεκτρικά;

Πόσο έκαναν βενζίνη και πετρέλαιο στη μετάβαση από γαλόνια σε λίτρα;

Εκτός από τις ανακοινώσεις και τα κείμενα σχετικά με την επικείμενη αλλαγή, οι εφημερίδες δημοσίευαν και τις νέες τιμές που θα είχαν τα υγρά καύσιμα, καθώς η τιμή τους αρχικά καθορίστηκε από το υπουργείο εμπορίου.

venzini-galonia-litra-xaniotika-nea

Οι τιμές με γαλόνια ήταν 23,18 δραχμές για τη βενζίνη, 26,14 δραχμές για τη βενζίνη super και 10 δραχμές για το ακάθαρτο πετρέλαιο (ήταν αυτό που έπαιρναν για τις σόμπες πετρελαίου στο σπίτι και όχι για τα αυτοκίνητα). Οι τιμές με λίτρα ήταν 5,10 δραχμές για τη βενζίνη, 5,75 δραχμές για τη βενζίνη super και 2,20 δραχμές για το ακάθαρτο πετρέλαιο.

Αν και δεν έχει κανένα ρεαλιστικό νόημα δεδομένου του πόσα χρόνια έχουν περάσει και πόσο έχει μεταβληθεί η οικονομία, αν κάναμε τη μετατροπή σε ευρώ για να έχουμε μια εικόνα, αυτά τα ποσά αντιστοιχούν σε 0,15 €/λίτρο για την απλή βενζίνη, 0,02 €/λίτρο για τη βενζίνη super και 0,01 €/λίτρο για το ακάθαρτο πετρέλαιο.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...