Η Ελλάδα έφτιαξε αυτόνομο αυτοκίνητο – Σε ποια επαρχιακή πόλη ξεκινάει δοκιμές; [video]

Ελληνικός, κρατικός φορέας έφτιαξε το πρώτο αυτόνομο αυτοκίνητο από ελληνικά χέρια. Ξεκινάει άμεσα βόλτες στην επαρχία!

  • -
  • -

Για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργηθεί από Έλληνες επιστήμονες, υπό την αιγίδα ελληνικού φορέα που ανήκει στο κράτος.

Το αυτοκίνητο που δέχτηκε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να γίνει πλήρως αυτόνομο είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό Ford Mustang Mach-E, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός όπως αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ.

2-ford-mustang-mach-e-aftonomo-ellada

13 αισθητήρες και 23 κεραίες έχει το ελληνικό αυτόνομο αυτοκίνητο

Κύρια χαρακτηριστικά του σύμφωνα με τους κατασκευαστές, «είναι ...έξυπνο, ασφαλές και κυρίως ανεξάρτητο». Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ με αφορμή την επίσημη πρεμιέρα του τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της Θεσσαλικής πόλης, επισημαίνει πως το αυτόνομο όχημα διαθέτει ειδικό λογισμικό και συμπεριφέρεται ως ένας πολύ καλός οδηγός. Είναι εξοπλισμένο άλλωστε με 12 αισθητήρες στην οροφή, έναν μπροστά και 23 κεραίες τηλεπικοινωνιών.

Δείτε ακόμα: Πόσα είναι τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης; Ποιες οι διαφορές τους;

Διαθέτει 12 αισθητήρες, 23 κεραίες και λογισμικό «καλού οδηγού»

Το αυτόνομο όχημα που εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του, διαθέτει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο για την πόλη των Τρικάλων, κινείται αυτόνομα στον δρόμο, αντιλαμβάνεται και αντιδρά στο περιβάλλον του και μπορεί να αναπτύξει μέχρι 130 km/h, αλλά περιορίζεται νομικά στα 25 km/h, φυσικά για λόγους ασφαλείας.

3-ford-mustang-mach-e-aftonomo-ellada

Πόσο ασφαλές είναι το ελληνικό αυτόνομο αυτοκίνητο;

Ταυτόχρονα είναι το ίδιο ασφαλές με τα συμβατικά οχήματα και όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ και αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης «εκτιμούμε ότι με αυτή την τεχνολογία τα ατυχήματα θα μειωθούν στο 1/10 από ό,τι είναι σήμερα», διότι υπακούει απαρέγκλιτα στον ΚΟΚ.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πηγή: news.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...