Το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου στη Θεσσαλονίκη – Που θα κατασκευαστεί πρατήριο

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τα παρθενικά του χιλιόμετρα το πρώτο υδρογονοκίνητο λεωφορείο αστικών συγκοινωνιών.

  • -
  • -

Το αστικό λεωφορείο υδρογόνου, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και οι Οργανισμοί Συγκοινωνιακού Έργου (ΟΣΕΘ) και Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ), υπό την αιγίδα του Yπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στόχος είναι το αστικό λεωφορείο υδρογόνου να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κοζάνη, στην Αθήνα και στην Πάτρα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα των ελληνικών πόλεων.

Μηδέν ρύποι, μηδέν θόρυβος

«Πρόκειται για ένα λεωφορείο, με μηδενικούς ρύπους, αθόρυβο, πράσινης τεχνολογίας. Σε σχέση με τα ηλεκτρικά λεωφορεία έχει το πλεονέκτημα να κινείται με μεγαλύτερη αυτονομία μέχρι και 600 χιλιόμετρα, με χαμηλό κόστος, και ανεφοδιάζεται μέσα σε 15 λεπτά», επισήμανε σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διαχειριστής του cluster Cube Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ντάβος, προσθέτοντας ότι «το πράσινο μέλλον στις μεταφορές έρχεται να γίνει με τη χρήση και του υδρογόνου».

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά;

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του υδρογόνου είναι ότι δίνει μεγάλη αυτονομία στο λεωφορείο σε πολύ σύντομο χρόνο ανεφοδιασμού. Το λεωφορείο που είναι σταθμευμένο έξω από το κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, είναι υδρογόνου, που κατά βάση είναι μεν ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, αλλά όμως δεν χρησιμοποιούνται μπαταρίες, αλλά μια άλλη τεχνολογία, το ανεφοδιάζουμε μέσα σε δέκα λεπτά με υδρογόνο, το οποίο καύσιμο επί του λεωφορείου μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα και τροφοδοτεί την κίνηση του λεωφορείου.

Ο ανεφοδιασμός μπορεί να γίνει σε δέκα λεπτά και το λεωφορείο να έχει μια αυτονομία της τάξης των 350 με 400 χιλιομέτρων μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Ντζιαχρήστος.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, ο ίδιος επισήμανε ότι το υδρογόνο είναι ένα εμπορικό προϊόν και σήμερα διαμορφώνεται στα 12 ευρώ/κιλό. «Σήμερα, μπορεί να είναι πολλαπλάσιο του κόστους του πετρελαίου και της βενζίνης, όμως σταδιακά ευελπιστούμε και σχεδιάζουμε ότι θα μειωθεί σημαντικά και ο στόχος είναι να πάμε σε ένα ευρώ/κιλό μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια και έτσι η τεχνολογία θα γίνει πιο ωφέλιμη να χρησιμοποιείται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι το υδρογόνο είναι μία από τις λύσεις που υπάρχουν στην ενεργειακή μετάβαση και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και λέγοντας ότι «δεν θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε τις μεταφορές μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα, χρειαζόμαστε εναλλακτικές», ανέφερε ότι «για εμένα το υδρογόνο για τις οδικές μεταφορές, είναι η βέλτιστη συμπληρωματική λύση μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια».

Έτοιμο το πρατήριο υδρογόνου σε τρία χρόνια στον ΟΣΥ ΑΕ

«Το υδρογόνο είναι ένα πολύ σημαντικό καύσιμο, είναι ουσιαστικά το καύσιμο του μέλλοντος στις βαριές μεταφορές και εμείς στις αστικές συγκοινωνίες θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αθήνας», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος ΟΣΥ ΑΕ, Στέφανος Αγιάσογλου και εκφράζοντας την χαρά του για την έλευση του αστικού λεωφορείου υδρογόνου στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι στην Αθήνα, η αντίστοιχη εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 30/5.

Τονίζοντας ότι ο ΟΣΥ ΑΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα Trieres με άλλες εταιρείες, ο κ. Αγιάσογλου γνωστοποίησε ότι «στο επόμενο διάστημα, ίσως τον επόμενο μήνα, θα έχουμε δύο λεωφορεία υδρογόνου που μας χρηματοδοτεί το πρόγραμμα το Horizon, για να τα εντάξουμε στο στόλο μας και να μεταφέρουμε επιβάτες πιλοτικά και έτσι θα μπορέσουμε να δούμε πώς αυτά ανταπεξέρχονται σε πραγματικές συνθήκες μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

Μάλιστα, όπως είπε, ο ΟΣΥ ΑΕ έλαβε το πράσινο φως και εγκρίθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ «προκειμένου να φτιάξουμε πρατήριο υδρογόνου στις εγκαταστάσεις μας στα Άνω Λιόσια του Θριασείου».

Λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις είναι συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων, τόνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η παραχώρηση έξι στρεμμάτων για την κατασκευή του πρατηρίου υδρογόνου. «Μπαίνουμε στις νομικές διαδικασίες με την ΕΕ για να δούμε πώς θα γίνει η παραχώρηση και αναμένουμε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια το πρατήριο υδρογόνου στις εγκαταστάσεις μας θα είναι έτοιμο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα: Αυτά είναι τα πρώτα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αθήνα

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την ανανέωση του στόλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 1300 καινούρια λεωφορεία, ο κ. Αγιάσογλου τόνισε ότι προγραμματίζεται 50 με 100 λεωφορεία να είναι υδρογόνου και να ενταχθούν στο δυναμικό των αστικών συγκοινωνιών έως το 2027.

Πηγή: ΑΠΕ

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...