Το υδρογόνο έρχεται - Ο μεγαλύτερος σταθμός στην Ευρώπη!

Με δυνατότητα εξυπηρέτησης τόσο ελαφρών επιβατικών, όσο και βαρέων επαγγελματικών, ο συγκεκριμένος σταθμός υδρογόνου έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του.

  • -
  • -

Αυτή τη στιγμή, τα δύο μεγαλύτερα σχέδια για το μέλλον της αυτοκίνησης είναι η ηλεκτροκίνηση και η υδρογονοκίνηση. Η πρώτη έχει ήδη ξεκινήσει να διεκδικεί πολύ μεγάλο μέρος των συνολικών πωλήσεων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το υδρογόνο έχει εγκαταλειφθεί από τις εταιρείες. Στις 30 Νοεμβρίου του 2023 εγκαινιάστηκε ο μεγαλύτερος σταθμός υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βρίσκεται στο Neumünster της Γερμανίας και θα αναλάβει τον ρόλο ανεφοδιασμού τόσο των ελαφρών επιβατικών αυτοκινήτων, όσο και των βαρέων επαγγελματικών φορτηγών που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας κίνησης.

Σε ποιον ανήκει το μεγαλύτερο πρατήριο υδρογόνου;

Ιδιοκτήτρια εταιρεία του πρατηρίου είναι η Hypion GmbH, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά καθαρής ενέργειας. Παράλληλα το TÜV NORD έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη «θωράκιση» των εγκαταστάσεων, καθώς στον τομέα της ασφάλειας, η αποθήκευση του υδρογόνου απαιτεί πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, σαφώς πιο αυστηρές από τα συμβατικά πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζίνη, diesel), υγραερίου (LPG) ή φυσικού αερίου (CNG). Οι μελέτες αντιεκρηκτικών μηχανισμών, πυρόσβεσης και άμεσης διακοπής παροχής ρεύματος, είναι πολύ σημαντικές ώστε ο σταθμός υδρογόνου να μην αποτελεί απειλή, αν προκύψει κάποιο ατύχημα.

Δείτε ακόμη: Βγαίνουν στην αγορά τα van υδρογόνου της Stellantis

Επίσης, ο TÜV NORD είχε ρόλο καθοριστικής σημασίας στην αδειοδότηση του σταθμού από τις αρχές, έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της βιομηχανικής ασφάλειας και υγείας. Κάπως έτσι, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα θεμέλια για την εξάπλωση της υδρογονοκίνησης, μιας τεχνολογίας που έχει πολλούς υποστηρικτές καθώς εξασφαλίζει αρκετά γρήγορο ανεφοδιασμό και ικανοποιητική αυτονομία στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία. Άλλωστε, τεράστιες εταιρείες επενδύουν πολύ στο υδρογόνο, όπως είναι για παράδειγμα η BMW ή η Toyota.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...