Επιτυχία για την Ελλάδα - Φτιάχνει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης

Έπειτα από καθυστέρηση δεκαετιών, επιτέλους η πόλη αποκτά το Μετρό που της ταιριάζει και αναβαθμίζεται σε κάθε επίπεδο.

  • -
  • -

Τον Νοέμβριο, οι κάτοικοι της πόλης της Θεσσαλονίκης επιτέλους θα έχουν στη διάθεσή τους Μετρό. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα εν εξελίξει έργα, τις νέες παρεμβάσεις και την ανάγκη κάλυψης σταθμών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κύριος Σταϊκούρας, αρχικά είπε πως, βασικός στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται σχέδιο, επιμονή και μεθοδικότητα. Αφού, παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις, την αναμονή και την ταλαιπωρία των κατοίκων, επιβεβαίωσε ότι τον Νοέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη γραμμή, μήκους 9,6 χλμ., με 13 σύγχρονους σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.
staikouras

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη, αφού διαθέτει τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού.
«Το Μετρό, αυτό το εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να εξυπηρετεί – καθημερινά – 191.000 επιβάτες, θα παραδοθεί τον Νοέμβριο.

Με τη γραμμή του να περιλαμβάνει 13 σταθμούς, 5 εκ των οποίων είναι σταθμοί – μουσεία, έναν αρχαιολογικό χώρο στην Αγία Σοφία, αλλά και τον μεγαλύτερο – παγκοσμίως – αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο σε τεχνικό έργο, στον σταθμό Βενιζέλου.

Συγχρόνως, ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2ο εξάμηνο του 2025, με 5 επιπλέον σταθμούς, εξυπηρετώντας επιπρόσθετους 95.000 επιβάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Μετρό, μαζί με την κυκλοφορία – από σήμερα – των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είναι δυνατόν να διαμορφώσουν νέες συγκοινωνιακές συνθήκες και, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε άλμα του ποσοστού της Δημόσιας Συγκοινωνίας, από το 15% που είναι σήμερα, σε πάνω από 50%.

Πρόκειται για μια ουσιαστική μετάβαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, για μια κυκλοφοριακή ανακούφιση του κέντρου της πόλης, για μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κύριος Σταϊκούρας.

Επέκταση προς Χαριλάου και Τούμπα

Με βάση της Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), η οποία εκπονήθηκε από την Ελληνικό Μετρό και αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι δήμοι της βορειοδυτικής πλευράς έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, οπότε τίθεται ως προτεραιότητα η επέκταση προς αυτές τις περιοχές, και, στη συνέχεια, η ανάγκη κάλυψης των περιοχών Χαριλάου και Τούμπας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cf90b15374b4f033a245e52d5831c18b.jpg

Δείτε εδώ τα πρώτα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων

Στη μελέτη περιγράφονται:

  • Η βόρεια επέκταση της κύριας γραμμής προς Σταυρούπολη
  • Το τμήμα Άνω Εύοσμος – Αγία Κυριακή, που διατρέχει τις περιοχές Χαριλάου και Τούμπα
  • Η νότιο-ανατολική επέκταση της κύριας γραμμής προς το Αεροδρόμιο
  • Το τμήμα προς Κορδελιό

Συνεπώς, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου Μετρό, με δύο γραμμές, συνολικού μήκους – μαζί με τις υπό ολοκλήρωση υποδομές – περίπου 48 χλμ., που περιλαμβάνει – συνολικά – 44 σταθμούς, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί – καθημερινά – 678.000 επιβάτες, 286.000 στα υπό κατασκευή έργα και 392.000 στις προτεινόμενες προεκτάσεις.

Χωρίς οδηγό οι συρμοί στο Μετρό

Όταν ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσουν αρχικά οι 18 συρμοί που ήδη βρίσκονται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας και στη συνέχεια σταδιακά θα προστεθούν και οι υπόλοιποι για να δημιουργηθεί ένας συνολικός στόλος 33 οχημάτων.

Δείτε ακόμη: Στις ράγες το Μετρό Θεσσαλονίκης - Τι θα γίνει με το εισιτήριο

Οι υφιστάμενοι συρμοί είναι Ιταλικής κατασκευής από την εταιρεία Hitachi/Ansaldobreda. Πρόκειται για τρένα τα οποία λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας και από εκεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου θα διεξάγεται όλο το πλάνο των ημερήσιων δρομολογίων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6fc3b05bffdcee94c152c899614ced72.jpg

Οι θύρες των συρμών θα έχουν αυτόματο σύστημα στις αποβάθρες κάθε σταθμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση και απόλυτη ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Μόλις φθάνει ο συρμός στον σταθμό, οι θύρες θα ανοίγουν όλες μαζί σε προκαθορισμένο σημείο, μην επιτρέποντας στους επιβάτες που περιμένουν να επιβιβαστούν να πλησιάσουν κοντά στην αποβάθρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...