Ελλάδα: Τι είναι αυτό το πιστόλι; Σε ποια εθνική οδό το έχουν και γιατί; [video]

Έχει το σχήμα πιστολιού και ουσιαστικά είναι ένα βύσμα έκτακτης ανάγκης, το οποίο κάνει μεγάλη και σημαντική δουλειά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  • -
  • -

Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που απέκτησε – από το 2023 – ειδικό εξοπλισμό για επιχείρηση σε περιπτώσεις ατυχήματος ή πυρκαγιάς ηλεκτρικών οχημάτων. Τα αυτοκίνητα EV λόγω των μπαταριών, αν πιάσουν φωτιά δύσκολα σβήνουν, με το θερμικό φορτίο που παράγεται να είναι τεράστιο.

aigaiou

Για να αντιμετωπίσουν μια φωτιά σε ηλεκτρικό όχημα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία. Στη χώρα μας, οι αρμόδιοι φορείς ακόμη εκπαιδεύονται πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση, δωρίζοντας στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Λεπτοκαρυάς, Πυργετού και Δρυμώνα, το απαραίτητο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα κλιμάκια ήταν και τα πρώτα που επιχειρούν σε οδικό άξονα της Ελλάδας, που εξοπλίζονται με αυτά τα εργαλεία.

plug

Πρόκειται για τη συσκευή Emergency Plug, ένα βύσμα που έχει το σχήμα πιστολιού και δουλειά του είναι να ακινητοποιεί με ασφάλεια το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αν συμβεί ατύχημα ή τυλιχθεί στις φλόγες.

Τι κάνει η συσκευή ακινητοποιήσης

Το Emergency Plug το έχουν και οι 3 παραπάνω υπηρεσίες της Πυροσβεστικής που κινούνται στον Αυτοκινητόδρομο. Η συσκευή αυτή κουμπώνει στη θύρα φόρτισης του οχήματος, εξασφαλίζοντας την ασφαλή εργασία των πυροσβεστών. Επειδή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι προφανές αν βρίσκεται σε λειτουργία, λόγω του ότι ο κινητήρας του είναι αθόρυβος και δεν αποκλείεται το θύμα να πατήσει ακούσια το πεντάλ του γκαζιού, με κίνδυνο τραυματισμού των διασωστών, τοποθετώντας το «πιστόλι» στην θύρα φόρτισης του οχήματος, προσομοιάζει τη φάση φόρτισης αποτρέποντάς το να εκκινήσει, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον σε δευτερόλεπτα.

aigaiou

Με απλά λόγια, με την εγκατάσταση της συσκευής ακινητοποίησης οχήματος διασφαλίζεται ότι οι επιχειρούντες δεν θα να παρασυρθούν από πιθανή απρόβλεπτη συμπεριφορά του ηλεκτρικού οχήματος κι απομακρύνεται ο κίνδυνος για όλους όσοι βρίσκονται κοντά σε αυτό. Το πρόσθετο πλεονέκτημα της συσκευής ακινητοποίησης ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι αποτρέπει περιττές ζημίες στο αυτοκίνητο και στον περιβάλλοντα χώρο του.

Η Πυροσβεστική στον Αυτοκινητόδρομο έχει και κουβέρτες

Εκτός από τα 3 Emergency Plug, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δώρισε και ισάριθμες κουβέρτες Padtex Blanket Supreme Grade στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Με τον εξοπλισμό αυτόν εξασφαλίζεται η ασφαλής εργασία των πυροσβεστών πάνω και γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα.

kouvertes

Ο στόχος της πυροσβεστικής κουβέρτας είναι να περιορίσει εντός δευτερολέπτων τις φλόγες, τον καπνό και τις τοξικές αναθυμιάσεις σε μια πυρκαγιά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αποτρέποντας την εξάπλωσή της. Οι πυρκαγιές σε ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το πυροσβεστικό προσωπικό και η κατάσβεσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι μπαταρίες λιθίου μπορεί να αυτοαναφλεγούν.

ev

Η πυροσβεστική κουβέρτα αποτελεί τον βέλτιστο εξοπλισμό για τον αποτελεσματικό χειρισμό πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα και τον περιορισμό των τοξικών αερίων ή του κινδύνου ανάφλεξης.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικό Jaguar I-Pace πήρε φωτιά και το έσβησαν με κουβέρτα [video]

Φυσικά, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Κλιμακίων έχει ενημερωθεί αναλυτικά από την προμηθεύτρια εταιρεία Electron-Energy για την ορθή και αποτελεσματική χρήση των δύο αυτών στοιχείων εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...