Γιατί τα σκυλιά αγαπούν να κυνηγούν αυτοκίνητα — Πώς θα το σταματήσετε

Εάν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, τότε πιθανότατα θα έχετε δει τον χνουδωτό σας φίλο, να κυνηγάει αυτοκίνητα. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτή τη συμπεριφορά όπως και λύση στο πρόβλημα…

  • -
  • -

Τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Είναι πιστοί, είναι φύλακες, είναι ζώα συντροφιάς αλλά και εργασίας, ωστόσο, δεν παύουν να είναι και περίεργα πολλές φορές ως προς τη συμπεριφορά τους.

Όλα είναι θέμα ενστίκτου

Η πιο «ιδιαίτερη» συμπεριφορά των σκύλων είναι να κυνηγούν αυτοκίνητα. Είναι εν μέρει  αινιγματικό αλλά και συνάμα διασκεδαστικό να βλέπεις έναν σκύλο να τρέχει πίσω από ένα αυτοκίνητο, γιατί γνωρίζεις, ότι δε μπορεί να το ξεπεράσει.

Ο λόγος βέβαια για τον οποίο τα σκυλιά κυνηγούν τα αυτοκίνητα είναι μάλλον… απλός. Ονομάζεται ένστικτο. Όπως όλα τα ζώα, έτσι και τα σκυλιά οδηγούνται από το ένστικτο και ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα για έναν σκύλο είναι να κυνηγάει το θήραμα του.

Τα σκυλιά συχνά αντιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα ως θήραμα που μπορούν να κυνηγήσουν και να το «συλλάβουν». Όταν βλέπουν ένα θορυβώδες όχημα να κινείται, το ένστικτό τους «φωνάζει» να τρέξουν πίσω του και να πιάσουν αυτό το τέρας με τους τέσσερις τροχούς.

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ένας σκύλος δεν καταφέρει ποτέ να πιάσει το στόχο του, γιατί το ένστικτο του τον θέλει κυνηγό ή και προστάτη της αγέλης.

Ωστόσο, οι σκύλοι δεν περιορίζουν το κυνήγι τους σε αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία. Τρέχουν επίσης πίσω και από άλλα τροχοφόρα οχήματα, όπως ποδήλατα, μοτοσικλέτες και πατίνια.

Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο της συμπεριφοράς των σκύλων που κυνηγούν ένα αυτοκίνητο είναι η συνήθεια. Άπαξ και ο σκύλος βιώσει τη συγκίνηση του να τρέχει πίσω από ένα αυτοκίνητο, τίποτα δε μπορεί πλέον να τον σταματήσει!

Όσο αστείο μπορεί να είναι βέβαια το γεγονός να βλέπεις έναν σκύλο να τρέχει πίσω από ένα αυτοκίνητο, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια τέτοια συμπεριφορά. Ειδικά για τους δικυκλιστές. Και για το σκύλο, ο οποίος δύναται να τραυματιστεί.

Εκπαιδεύστε το σκύλο σας

Ευτυχώς, υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σταματήσει να τρέχει πίσω από αυτοκίνητα ή όποιο άλλο όχημα έχει τελοσπάντων τροχούς…  

  • Προσπαθήστε, να σταματήσετε το κυνήγι των τροχών, με το καλημέρα. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα να «ρυθμίσετε» τη συμπεριφορά του σκύλου άπαξ και «γευτεί» αυτήν την ευχαρίστηση.
  • Κρατήστε το σκυλί σας, κοντά σας, με λουρί.
  • Μάθετέ τον να ακούει στην εντολή «μείνε»
  • Επιβραβεύστε τον κάθε φορά που υπακούει στην εντολή σας με την αγαπημένη του λιχουδιά.
  • Αποσπάστε του την προσοχή, παρουσιάζοντας του κάτι πιο συναρπαστικό για το παιχνίδι του. Μια βόλτα σε ένα πάρκο, επαφή με άλλους σκύλους κτλ.

Δείτε ακόμα: Ζώα στον δρόμο - Τι κάνω για να γλυτώσω το ατύχημα;

Τα σκυλιά είναι πανέξυπνα ζώα και θα αντιληφθούν γρηγορότερα απ’ όσο νομίζετε το «λάθος» τους. Αρκεί να έχετε μια στοιχειώδη όρεξη να τα εκπαιδεύσετε ώστε να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους…

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...