Ζώα στον δρόμο: Τι κάνω για να γλυτώσω το ατύχημα;

Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα ατυχήματα με αγριογούρουνα, αλεπούδες, αγελάδες, ακόμη και αρκούδες, είναι πολλά και συνεχόμενα.

  • -
  • -

Πρόκειται για μια κατάσταση, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι εκατοντάδες οδηγοί, ειδικά στους επαρχιακούς δρόμους. Ζώα πετάγονται ξαφνικά μπροστά, με τους οδηγούς να επιχειρούν έντρομοι να τα αποφύγουν, πατώντας απότομα φρένο και στρίβοντας το τιμόνι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί ακόμη χειρότερο και από την ίδια τη σύγκρουση με το ζώο.

animals

Προφανώς, όταν βρεθείτε σε αυτή τη θέση και ειδικότερα το βράδυ, η περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα άγρια ζώα, όπως τα αγριογούρουνα, τα ζαρκάδια και οι αρκούδες είναι απρόβλεπτα και δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσεις να καταλάβεις ποια κατεύθυνση θα πάρουν, αν θα παραμείνουν στη μέση του δρόμου και τι θα κάνουν όταν το «χτυπήσουν» τα φώτα του οχήματος.

Προσοχή στους δρόμους της επαρχίας

Οι ντόπιοι στις επαρχιακές περιοχές γνωρίζουν τα σημεία που περνάνε τα ζώα. Ξέρουν που τρώνε, ποια είναι τα μονοπάτια τους και από που βγαίνουν στον δρόμο για να περάσουν απέναντι. Τις νυχτερινές ώρες, ακόμη και αυτοί οδηγούν πολύ προσεκτικά, καθώς γνωρίζουν ότι αν τρακάρουν με ένα αγριογούρουνο, η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη.

Οπότε, όπου βλέπετε πινακίδες για τη διέλευση άγριων ζώων μειώστε ταχύτητα. Έχετε πάντα τα δύο χέρια στο τιμόνι και τα μάτια σας δεκατέσσερα. Αν το ζώο πεταχτεί μπροστά σας και είναι μεγάλο σε όγκο, προφανώς πρώτα θα λειτουργήσει το ένστικτο. Να έχετε στο μυαλό σας όμως, ότι ένα βίαιο φρενάρισμα και συγχρόνως στρίψιμο του τιμονιού, δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά.

animals

Αν ακολουθεί άλλο όχημα από πίσω και εσείς πατήσετε πανικοβλημένος το φρένο, τότε, το πιθανότερο είναι να πανικοβληθεί κι ο άλλος οδηγός, και τότε η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Επίσης, αν στρίψετε προς το αντίθετο ρεύμα και πλησιάζει άλλο αυτοκίνητο, οι πιθανότητες πρόσκρουσης πολλαπλασιάζονται, όπως κι αυτές του σοβαρού τραυματισμού.

Μην χάσετε την ψυχραιμία σας

Όταν δείτε στην άκρη του δρόμου το ζώο, ελαττώστε ταχύτητα, παίξτε τα φώτα και πατήστε την κόρνα. Το απότομο φως και ο δυνατός ήχος τρομάζουν ακόμη και αρκούδα και το πιθανότερο είναι να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Αν ωστόσο, το ζώο αποφασίσει να περάσει τρέχοντας τον δρόμο ή το είδατε τελευταία στιγμή να έρχεται καταπάνω και η σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη, φρενάρετε με τους τροχούς να κοιτάνε ευθεία. Αν υπάρχουν συνεπιβάτες, φωνάξτε τους να κρατηθούν – θεωρείται δεδομένο πως όλοι φορούν ζώνη ασφαλείας – και τελευταία στιγμή στρίψτε το τιμόνι προς την εξωτερική πλευρά ή την εσωτερική εφόσον δεν έρχεται άλλο όχημα. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η αποφυγή της κατά μέτωπο πρόσκρουσης με το ζώο. Καλύτερα να το χτυπήσετε στο πλάι παρά στη μάσκα, γιατί τότε μπορεί να σηκωθεί στον αέρα και να προσγειωθεί στο παρμπρίζ.

animals

Διαβάστε επίσης: Πότε μπορώ να σταματήσω στη ΛΕΑ;

Στο δυσοίωνο σενάριο της σύγκρουσης και εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός σας, ανάψτε αμέσως αλάρμ, κατεβάστε τους υπόλοιπους κάτω, τοποθετήστε τους σε ασφαλές σημείο και βάλτε το προειδοποιητικό τρίγωνο.

Τεράστια προσοχή λοιπόν. Τα ατυχήματα, ειδικά με αγριογούρουνα στην επαρχία ή ακόμη και με αρκούδες στην Εγνατία είναι αρκετά και κάποιες φορές θανατηφόρα. Μην εφησυχάζετε ποτέ και να είστε πάντοτε έτοιμοι για το απρόβλεπτο.