Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα 2024: Πότε ενεργοποιούνται – Πώς πληρώνεις

Τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα αφορούν όσους κατόχους οχημάτων έχουν προβεί σε ακινησία. Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για να πληρώσετε και πως υπολογίζονται τα κόστη.

  • -
  • -

Πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα την 1η Μαΐου 2024 θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Όσοι λοιπόν κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα και φέτος να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν φυσικά να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/63dca00d89bf69dc6ba66387264348ad.jpg

Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιθυμεί να επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει.
mycar

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το δικαίωμα άρσης ακινησίας του οχήματος χορηγείται μόνο μια φορά το χρόνο, κι όταν λήγει το διάστημα επανακυκλοφορίας του το όχημα θα πρέπει να τεθεί κατευθείαν σε ακινησία ξανά, ειδάλλως ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Δείτε ακόμη: Άρση ακινησίας: Οι 10 περιπτώσεις που πρέπει να πάω στην εφορία

Σε περίπτωση τώρα, που ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, θα πρέπει ωστόσο να έχετε κατά νου ότι ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Πότε το πρόστιμο φθάνει τα 10.000 ευρώ

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει το ανάλογο πρόστιμο.

Εάν κάποιος κινεί το όχημά του ενώ αυτό είναι σε ακινησία, τότε το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 10.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...