Alfa Romeo: "Καταραμένο" το όνομα Milano - Τι σχέση έχει με τη Giullieta

Το νέο B-SUV δεν είναι το πρώτο αυτοκίνητο στο οποίο είχαν προσπαθήσει οι Ιταλοί να δώσουν το όνομα Milano.

  • -
  • -

Πριν από λίγες ημέρες η Stellantis έκανε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση σχετικά με το ολοκαίνουργιο B-SUV της Alfa Romeo. Η Milano «ξαναβαφτίστηκε» με συνοπτικές διαδικασίες λίγο μετά την επίσημη παρουσίαση της και έγινε Junior. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από μια δημόσια διαμάχη της ιταλικής μάρκας με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τη χρήση του ονόματος μιας ιταλικής πόλης, για ένα αυτοκίνητο που παράγεται στην Πολωνία.

2

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν σας λέγαμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Alfa Romeo αναγκάζεται να αλλάξει το όνομα σε κάποιο μοντέλο της. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη φορά που αναγκάστηκαν να καταργήσουν το όνομα «Milano» από ένα νέο τους αυτοκίνητο.

Η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχο περιστατικό ήταν πριν από 15 χρόνια, το 2009, όταν η Alfa Romeo ετοιμαζόταν να παρουσιάσει τον διάδοχο της 147, το αυτοκίνητο που σήμερα γνωρίζουμε ως Giulietta. Τότε, όλοι γνώριζαν ότι το νέο μικρομεσαίο θα έφερε την ονομασία Milano, ενώ φωτογραφίες και δελτία τύπου με το αυτοκίνητο να έχει την εν λόγω ονομασία είχαν ήδη δοθεί στον ειδικό τύπο.

1

Αλλά δυστυχώς, δεν ήταν γραφτό να γίνει. Όπως ανέφεραν τότε τα ειδησεογραφικά μέσα, η εταιρεία ανέβαλε την παρουσίαση τελευταία στιγμή, επικαλούμενη «οργανωτικά θέματα». Όπως αργότερα μάθαμε, δεν οφειλόταν σε κάποιο γραφειοκρατικό πρόβλημα, αλλά στην αντιπαράθεση με τους ντόπιους του Μιλάνο. Αποδείχθηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν ενθουσιάστηκαν που η Fiat S.p.A., ιδιοκτήτρια της Alfa την εποχή εκείνη, αποφάσισε να χαρίσει το όνομα Milano σε ένα αυτοκίνητο την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε ότι σταματά η παραγωγή στην πόλη τους, με τους εναπομείναντες  σχεδιαστές και μηχανικούς να μεταφέρονται σε εργοστάσιο του Τορίνο, περίπου 160 km μακριά.

Δείτε ακόμη: Τι συμβολίζει το σήμα της Alfa Romeo;

Για να αποφύγει το δράμα και τις εντάσεις, ακριβώς όπως έγινε τώρα με τη Junior, η Fiat S.p.A. θεώρησε  ευκολότερο να αλλάξει όνομα παρά να τσακώνεται με τους ντόπιους, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα ξοδέψει εκατομμύρια για την αλλαγή.

Τέλος, για να κάνουμε και λίγο τους δικηγόρους του διαβόλου, να πούμε πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα μας έκανε εντύπωση αν είχε γίνει επιτηδευμένα με στόχο την αναστάτωση και κατ’ επέκταση τη συγκέντρωση των φώτων της δημοσιότητας πάνω στο νέο μοντέλο, το οποίο αποτελεί και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μάρκας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...