Οικονομικό Forum Δελφών: Τι ειπώθηκε στο πάνελ του GOCAR [video]

Το 9o Delphi Economic Forum ξεκίνησε, με το GOGAR να φιλοξενεί στο πάνελ για την κινητικότητα, κορυφαία στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου και της αγοράς αυτοκινήτου.

  • -
  • -

To GOCAR, το Μέσο με το μεγαλύτερο κοινό για την ηλεκτροκίνηση και τις νέες τεχνολογίες στην αυτοκίνηση, διοργάνωσε στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum των Δελφών 2024, που φιλοξενείται στην ιστορική πόλη της Φωκίδας, το δικό του πάνελ με τίτλο «Tech-Driven Mobility: Options, Growth, Opportunities».

Στο πάνελ συμμετείχαν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, επικεφαλής των εισαγωγικών εταιρειών που εκπροσωπούν στην Ελλάδα κορυφαία brands αυτοκινήτου, του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιακών λύσεων. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τις αλλαγές που συντελούνται στον χώρο των μεταφορών και της κινητικότητας, την ηλεκτροκίνηση, το δίκτυο φορτιστών και των παροχών κινητικότητας.

Πιο αναλυτικά, όσοι συμμετείχαν στο πάνελ του GOGAR:

  • Πάρης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ
  • Γιάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών,
  • Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ
  • Gabriele di Giorgi, Senior Manager of Public Policy της Uber

delphi

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του GOCAR, Μιχάλης Γεωργιάδης, συζητήθηκαν το πως η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει την κινητικότητα, τι περιμένουμε να δούμε στην Ελλάδα το 2035, τι περιλαμβάνει ο κρατικός μηχανισμός για τις υποδομές που χρειάζεται να αναπτυχθούν για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή και πως η κοινή χρήση οχημάτων μπορεί να συμβάλλει σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

kyriakopoulos

Από την πλευρά του ο κύριος Κυριακόπουλος, ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, λέγοντας πως πρόκειται για μια δεδομένη μετάβαση. Αίσθηση έκανε η δήλωσή του πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι καλύτερα σε κάθε τομέα σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση.

Για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε 3,5 χρόνια πίσω σε σχέση με την Ευρώπη όσον αφορά στις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών. Μέχρι το 2027 όμως, η αγορά των EV θα τριπλασιαστεί και εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας για την ανανέωση του στόλου.

Επίσης, είπε πως το 2035 φαντάζεται μια καθαρή Αθήνα, με μόνο ηλεκτρικά οχήματα. «Πιστεύω ότι οι μαζικές μεταφορές θα είναι αυτόνομες, θα δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους, χωρίς πολλά αυτοκίνητα, δημιουργώντας μια πιο αρμονική πόλη. Η κινητικότητα είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη, αλλά πρέπει να είναι ασφαλής, υγιής και προσβάσιμη σε όλους. Αυτό πρέπει να πετύχουμε».

xifaras

Ο κύριος Γιάννης Ξιφαρας, ανέφερε πως υλοποιούνται συνέχεια δράσεις και μεταρρυθμίσεις για την ηλεκτροκίνηση. Υποστήριξε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά η Ελλάδα έχει καλύψει μεγάλο έδαφος και σε λιγότερα από 3,5 χρόνια η χώρα μας θα έχει καλύψει την απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», αρκέστηκε στο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο και σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα. Επίσης, τόνισε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε να δούμε περισσότερα ηλεκτρικά Ταξί, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, ενώ είπε πως ένα μεγάλο ζήτημα για την ηλεκτροκίνηση είναι οι αστικές συγκοινωνίες και η χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους, κάτι που θα συμβεί άμεσα.

kofinas

Ο κύριος Κοφινάς, περιέγραψε ότι αυτήν τη στιγμή συντελείται μια επανάσταση στο αυτοκίνητο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τόσους πολλούς φορείς που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση, με το σημαντικότερο να είναι το γεγονός πως στο κομμάτι των υποδομών και φορτιστών, όλες οι εταιρείες συνεργάζονται από κοινού για να αναπτυχθούν οι υποδομές.

«Η διαλειτουργικότητα είναι το κλειδί και αυτό κάνουμε στην Ελλάδα. Να εργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε το δίκτυο και να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους οδηγούς, με πιο σύγχρονο και φιλικό τρόπο. Ο κόσμος των πληροφοριών είναι πολύ μεγάλος. Χτίζεται ένας πράσινος τρόπος ζωής, πέρα και από την ηλεκτροκίνηση, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους κατόχους των ηλεκτρικών οχημάτων».

giorgi

Όσο για τον κύριο di Giorgi, διατύπωσε την άποψη περί επανεφεύρεσης των μετακινήσεων, λέγοντας: «Θέλουμε να επανεφεύρουμε τι σημαίνει η μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο. Να δείξουμε στους ανθρώπους ότι δεν χρειάζονται προσωπικό όχημα και ότι ο διαμοιρασμός των οχημάτων είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος, αφού εκτός των άλλων, έτσι μειώνουν και τα έξοδά τους. Η κοινή χρήση οχημάτων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο να γίνουν οι πόλεις πιο πράσινες».

Για το app της Uber, ανέφερε ότι βασικό προτέρημα είναι η κοινή εφαρμογή σε όλες τις χώρες, καθώς κάθε χρήστης μπορεί να τη λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, υποστήριξε πως, η εταιρεία παροχής κινητικότητας έχει ως στόχο να συσφίξει τις σχέσεις και τη συνεργασία της με τον κλάδο των Ταξί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...