Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που απέκτησε δίπλωμα αυτοκινήτου;

Χωρίς δίπλωμα δεν μπορεί κανένας να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σήμερα, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Ποιος ήταν ο πρώτος που έβγαλε δίπλωμα οδήγησης και πότε έγινε αυτό;

  • -
  • -

Το  δίπλωμα οδήγησης σήμερα θεωρείται κάτι συνηθισμένο καθώς κάθε χώρα, όπως και η Ελλάδα, έχει τυποποιημένες διαδικασίες για όποιον και όποια θέλει να έχει το δικαίωμα να οδηγήσει σε δημόσιο δρόμο.

Το ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απέκτησε άδεια οδήγησης είναι θέμα ιστορικής συζήτησης, καθώς η έννοια της άδειας οδήγησης εξελίχθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και διαφοροποιήθηκε σε διάφορες περιοχές. Ωστόσο, μία από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ενός επίσημου συστήματος αδειών οδήγησης χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ef2cf5f1f1e01e30a2e6f5394390535d.jpg

Ποιος πήρε το πρώτο δίπλωμα αυτοκινήτου στην ιστορία και πότε;

Για την ακρίβεια, η ημερομηνία που ψάχνουμε είναι 1η Αυγούστου 1888. Εκείνη την ημέρα δόθηκε το πρώτο δίπλωμα οδήγησης στην ιστορία. Ο άνθρωπος που το απέκτησε, είναι εκείνος που εφηύρε και το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία, ο Karl Benz.

Δείτε ακόμα: Δίπλωμα οδήγησης - Οι 5 πιο δύσκολες ερωτήσεις των εξετάσεων! Ξέρεις την απάντηση;

Ο Benz είχε πάρει πατέντα από το 1886 για το αυτοκίνητο που είχε κατασκευάσει, το Motorwagen, το οποίο φυσικά έκανε βόλτες ώστε να πραγματοποιεί δοκιμές για να το βελτιώσει. Αυτό ενοχλούσε πολλούς γείτονες, λόγω του θορύβου και της μυρωδιάς που έβγαζε. Έτσι, ο Karl Benz απευθύνθηκε στις Αρχές. Το αποτέλεσμα ήταν να λάβει μία γραπτή άδεια από το γραφείο Grand-Ducal-Badish District Office, η οποία του επέτρεπε να κυκλοφορεί νόμιμα με το αυτοκίνητό του. Αυτό σήμερα θεωρείται η πρώτη άδεια οδήγησης στον κόσμο. Η οποία βρίσκεται στο μουσείο της Mercedes-Benz.

proto-diploma-odigisis-1888-Karl-Benz-Mercedes

Το όχημα του Benz ήταν μια τρίτροχη, αυτοκινούμενη άμαξα που κινούνταν με βενζινοκινητήρα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των μεταφορών. Ενώ ο ίδιος ο Benz είχε το προνόμιο να παρουσιάσει το δημιούργημά του, οι επίσημοι κανονισμοί που καθόριζαν ποιος μπορούσε να χειρίζεται τέτοια οχήματα ήταν ακόμη στα σπάργανα.

Μόνο στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισαν να δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ολοκληρωμένα συστήματα αδειοδότησης. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα αυτοκίνητα έγιναν πιο διαδεδομένα και οι ανησυχίες για την οδική ασφάλεια αυξήθηκαν, οι απαιτήσεις για την άδεια οδήγησης επεκτάθηκαν ώστε να καλύπτουν όλους τους οδηγούς. Σήμερα, η απόκτηση άδειας οδήγησης είναι μια τυπική διαδικασία στις περισσότερες χώρες, αποτελώντας τόσο μια απόδειξη του πρωτοποριακού έργου του Karl Benz όσο και ένα ζωτικό εργαλείο για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...