Έρχεται ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης - Τι αλλάζει στην Ελλάδα

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα διπλώματα αυτοκινήτου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενοποιήσει τις πολιτικές ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

  • -
  • -

Με πάρα πολλές αλλαγές αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι όσοι έχουν ήδη δίπλωμα οδήγησης αλλά και όσοι ετοιμάζονται να βγάλουν το επόμενο διάστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να ενοποιήσει όσα ισχύουν στις χώρες-μέλη. Στόχος των αλλαγών είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς το νομικό πλαίσιο θα έχει πολλά κοινά στοιχεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερο για κάποιον να οδηγήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ε.Ε. χωρίς νομικά μπερδέματα.

Επιπλέον, με την ενοποίηση του κανονιστικού πλαισίου θα γίνει πιο εύκολο το έργο των Αρχών αστυνόμευσης, ενώ αναμένεται σημαντική βελτίωση και στον τομέα της οδικής ασφάλειας, στον οποίο η Ε.Ε. έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d8a4976c156844bfa45022f9721cda3e.jpg

Δείτε ακόμα: Κατηγορίες διπλώματος οδήγησης: Τι οχήματα μπορείς να οδηγήσεις

Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τον τρόπο που θα εξετάζονται οι νέοι οδηγοί, το πώς θα ελέγχονται οι παραβάτες και ποιες θα είναι οι τιμωρίες, τη διασύνδεση των ψηφιακών συστημάτων των αστυνομικών Αρχών, τις κατηγορίες οχημάτων που θα μπορεί να οδηγήσει κάποιος ανάλογα με το δίπλωμα που έχει, ενώ θα περιλαμβάνουν αλλαγές και για μεγαλύτερα οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία.

Οι 10 αλλαγές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρακάτω ακολουθούν όλες οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο καθεστώς στα διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, λεωφορείων και φορτηγών, οι οποίες φυσικά θα περιλαμβάνουν και την Ελλάδα:

  • Κοινή εφαρμογή (app) για τα ψηφιακά διπλώματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
  • Η θεωρητική και η πρακτική εξέταση θα μπορούν να γίνονται σε διαφορετικές χώρες. Π.χ. περνάει κάποιος τη θεωρία (σήματα) στην Ελλάδα, αλλά πάει για οδήγηση στη Βουλγαρία.
  • Η πρακτική εκπαίδευση θα ξεκινά μόνο μετά την επιτυχή εξέταση στο θεωρητικό κομμάτι
  • Επανεξέταση για τους νέους οδηγούς μετά από 1 χρόνο
  • Υιοθέτηση από όλες τις χώρες της ρύθμισης B196: Πρόκειται για κωδικό που χρησιμοποιείται στη Γερμανία. Με αυτόν επιτρέπεται η οδήγηση μοτοσυκλέτας μέχρι 125 cc αν ο αναβάτης είναι άνω των 25, έχει το δίπλωμα τουλάχιστον 5 χρόνια και έχει ολοκληρώσει τα απαραίτητα μαθήματα. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο ισχύει και στην Ελλάδα, απλά δεν έχει συγκεκριμένο κωδικό
  • Αύξηση ορίου βάρους από 3,5 τόνους στους 4,25 τόνους για την κατηγορία Β. Έτσι θα μπορούν όλοι όσοι έχουν αυτοκίνητο να οδηγήσουν και τα σύγχρονα αυτοκινούμενα
  • Πανευρωπαϊκή αφαίρεση διπλώματος. Aν το δίπλωμα αφαιρεθεί σε μία χώρα, θα ενημερώνονται αυτόματα και όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Κοινά όρια για αλκοόλ, κατανάλωση φαρμάκων-ναρκωτικών και κοινό point system
  • Όριο ηλικίας για οδηγούς λεωφορείων τα 18. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στα 24 (21 με Π.Ε.Ι.)
  • Όριο ηλικίας για οδηγούς φορτηγών τα 18. Στην Ελλάδα σήμερα για φορτηγό <7,5 τόνων και νταλίκα <12 τόνων είναι τα 18. Για μεγαλύτερα είναι τα 21 (18 με Π.Ε.Ι.)

 

Πηγή: ADAC

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...