Δημοτικές εκλογές: Μπορώ να ψηφίσω με το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό;

Στις 8 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ψηφίζουμε για τον δήμο, την περιφέρεια ή/και την κοινότητα στην οποία ανήκουμε. Χρειαζόμαστε ταυτότητα-δίπλωμα ή όχι;

  • -
  • -

Το 2023 είναι εκλογική χρονιά, καθώς μετά από τις δύο κάλπες που στήθηκαν για τις εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο, τώρα θα έχουμε νέα αναμέτρηση, αυτή τη φορά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, για δήμους, περιφέρειες και κοινότητες.

Παραδοσιακά, στις κάλπες πηγαίνουμε να ψηφίσουμε με την ταυτότητά μας, ώστε να γίνει η απαραίτητη πιστοποίηση του ποιοι είμαστε, να εξακριβωθεί ότι το όνομά μας βρίσκεται στον εκλογικό κατάλογο του τμήματος και γενικότερα να γίνει η καταγραφή του γεγονότος ότι προσήλθαμε στην εκλογική διαδικασία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d8a4976c156844bfa45022f9721cda3e.jpg

Δεν είναι απαραίτητη η ταυτότητα για να ψηφίσουμε

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε την ταυτότητά μας, αλλά μπορούμε να ψηφίσουμε και με το δίπλωμά μας. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει είτε το δίπλωμα είναι χάρτινο, είτε είναι σε μορφή κάρτας. Γενικά το δίπλωμα έχει (πρακτικά) την ίδια ισχύ με την ταυτότητα, καθώς πρόκειται για κρατικό έγγραφο με όλα μας τα στοιχεία.

Δείτε ακόμα: Έρχεται ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης - Τι αλλάζει στην Ελλάδα

Ωστόσο, πλέον ζούμε ψηφιακά και πολλοί από εμάς έχουμε κατεβάσει το δίπλωμα στην ειδική εφαρμογή του κράτους, με την ονομασία Gov.gr Wallet. Έτσι, δεν χρειάζεται να έχουμε τα έγγραφα σε φυσική μορφή, ενώ αποφεύγεται πλήρως και ο κίνδυνος απώλειάς τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/464d51fe15a29db9f37810bbd04dc1ac.jpg

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ψηφιακό δίπλωμα για να ψηφίσουμε;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και καταφατική. Ναι, όταν θα πάμε να ψηφίσουμε δεν χρειάζεται να κουβαλάμε ταυτότητα ή δίπλωμα. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί είναι το κινητό μας. Ανοίγουμε την εφαρμογή Gov.gr Wallet, δείχνουμε το ψηφιακό δίπλωμα που έχουμε καταχωρίσει εκεί (ή την ψηφιακή ταυτότητα) και αυτό είναι αρκετό ώστε να γίνει ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Καλή ψήφο!