Τα 2 diesel supermini που απέμειναν στην Ελλάδα - Ποια είναι και πόσο κοστίζουν

Οι κατασκευαστές εστιάζουν πλέον σε mild hybrid με κινητήρες βενζίνης ή υβριδικά, για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, τα diesel supermini γίνονται… είδος προς εξαφάνιση.

  • -
  • -

Λίγα χρόνια πριν, η αγορά είχε πάρα πολλά supermini με κινητήρες diesel, ένας συνδυασμός ιδανικός για πολλούς υποψήφιους αγοραστές, όπως και εταιρικούς στόλους, ειδικά για πωλητές που έβγαιναν συχνά εκτός πόλης. Τα συγκεκριμένα μοντέλα παρουσιάζουν ως πλεονεκτήματά τους τις compact διαστάσεις των μοντέλων της κατηγορίας, μαζί με τους άκρως οικονομικούς σε κατανάλωση κινητήρες, αλλά και τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν, αφού πλέον τα supermini είναι βελτιωμένα κατά πολύ σε τομείς όπως η ποιότητα κύλισης και η ασφάλεια. Τι γίνεται λοιπόν και… εγκαταλείπονται από τους κατασκευαστές; Γιατί η εικόνα της ελληνικής αγοράς, με μόλις 2 diesel supermini, αυτό μας δείχνει…

Ο δρόμος δείχνει… υβριδισμό

Με μια σύντομη αναζήτηση στους καταλόγους των εταιρειών, εύκολα διαπιστώνεις ότι οι υβριδικές εκδόσεις πήραν τη θέση των diesel. Τα mild hybrid συστήματα που χρησιμοποιούνται, κάνουν τους βενζινοκινητήρες πιο αποδοτικούς, περιορίζοντας την κατανάλωση. Ωστόσο, δεν φτάνουν στα επίπεδα ενός μικρού diesel κινητήρα. Όποιος ζητήσει ακόμη πιο αραιές επισκέψεις στο πρατήριο, μπορεί να δει τα κλασικά υβριδικά ή αλλιώς, τα full hybrid, τα οποία εντός πόλης καίνε σαν… scooter.

Δείτε ακόμη: Μπορώ να βάλω πετρέλαιο θέρμανσης σε diesel αυτοκίνητο;

Οι αγοραστές που ταξιδεύουν συχνά όμως, θα διαπιστώσουν ότι στον ανοικτό δρόμο τα diesel είναι πιο αποδοτικά, με χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερο θόρυβο, αφού τα υβριδικά συχνά χρησιμοποιούν CVT κιβώτιο ταχυτήτων που στις υψηλές ταχύτητες, αναγκάζουν τον βενζινοκινητήρα να λειτουργεί σταθερά σε υψηλές rpm. Οι λόγοι που οι κατασκευαστές εγκαταλείπουν τα μικρά diesel, είναι πολλοί. Επιγραμματικά, αναφέρουμε ότι πλέον η εξέλιξη ενός μικρού diesel για να περνάει τα όρια ρύπων είναι ακριβή υπόθεση που δεν θα αποσβεστεί εύκολα από τις πωλήσεις. Επίσης, υπάρχει μια γενικότερη τάση κατάργησης των diesel, όχι μόνο στις μικρές κατηγορίες, αλλά και στις μεγαλύτερες.

Ποια είναι τα δύο diesel supermini της ελληνικής αγοράς;

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα supermini με diesel κινητήρα, καλά θα κάνει να βιαστεί. Στην ελληνική αγορά μόλις δύο είναι διαθέσιμα και πρόκειται για τα Citroen C3 (από 20.700 €) και Renault Clio (από 23.970 €). Το πρώτο, χρησιμοποιεί τον πολυδοκιμασμένο 1.5 BlueHDi, ένα τετρακύλινδρο μοτέρ με 100 ίππους και 250 Nm ροπή. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και διακρίνεται για την χαμηλή κατανάλωση, αλλά και την πολιτισμένη λειτουργία του. Παράλληλα έχει δυνατό τράβηγμα από τις χαμηλές rpm, προσφέροντας άμεση επιτάχυνση. Από τη δική του πλευρά, το Renault Clio έχει μια πληρότατη γκάμα κινητήρων με σύνολα βενζίνης, LPG, Full Hybrid (E-Tech) και diesel. Ο τελευταίος είναι ο αναγνωρισμένης αξίας 1.5 Blue dCi με 100 ίππους και 260 Nm ροπή. Το χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο δίνει και εδώ το «παρών», ενώ χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για την ιδανική έκδοση στην γκάμα για όσους διανύουν πολλά χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση, ειδικά εκτός πόλης.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...