Ευρώπη: Έρχονται «διαβατήρια μπαταρίας» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το ψηφιακό διαβατήριο θα περιγράφει λεπτομερώς την προέλευση, την κατάσταση, τα υλικά, τους προμηθευτές, τα πάντα όλα, για την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκίνητου.

  • -
  • -

Τα… διαβατήρια μπαταριών θα είναι υποχρεωτικά για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον Φεβρουάριο του 2027 και έπειτα. Το ψηφιακό αυτό έγγραφο θα συνδέεται με το VIN του αυτοκινήτου και θα αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια πληροφορίες σχετικές με τις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Από τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τον κατασκευαστή, την χωρητικότητά τους, την ημερομηνία παραγωγής, το ποσοστό ανακύκλωσης τους κ.α. Η κίνηση αυτή, αποτελεί μέρος του νέου κανονισμού για τις μπαταρίες που έχει εκπονήσει η ΕΕ και στοχεύει στο να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια, προστασία και έλεγχο, στις μπαταρίες που εφοδιάζουν κάθε ηλεκτρικό μοντέλο που θα παράγεται ή θα εισάγεται στην ΕΕ.

Το κόστος των διαβατηρίων

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕ που ασχολούνται με το θέμα, τα διαβατήρια μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κοστίζουν από 7 έως 11 ευρώ ανά μπαταρία, κόστος που θα επωμιστούν οι κατασκευαστές οι οποίοι προφανώς κατόπιν, θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές…

Τι πρέπει να υπάρχει στο διαβατήριο της μπαταρίας;

Πέρα από τα προαναφερθέντα στοιχεία που είναι ήδη τσεκαρισμένα ότι θα υπάρχουν στα ψηφιακά διαβατήρια των ηλεκτρικών οχημάτων, οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν να συμπεριλάβουν πολλά ακόμα δεδομένα σε αυτά.

Για την ακρίβεια, στόχος τους είναι η ύπαρξη 90 στοιχείων στο ηλεκτρονικό διαβατήριο των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα… λάθους.   

Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ενώ στην υλοποίηση και εφαρμογή του συμμετέχουν ως εταίροι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Audi και η BMW και εταιρείες όπως η Circulor που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της τεχνολογίας.

Δείτε ακόμα: Το υλικό που θα φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες των EV!

Από τον Φεβρουάριο λοιπόν του 2027 και μετά, όσοι κατασκευαστές δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα θα διαθέτουν το εν λόγω διαβατήριο οι πληροφορίες του οποίου θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και να κοινοποιούνται στις ρυθμιστικές αρχές, τους αντιπροσώπους αλλά και τους καταναλωτές.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...