Οι Κινέζοι προελαύνουν στην Ευρώπη – 1/4 ηλεκτρικά είναι made in China

Το 25% των ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη το 2024 θα προέρχονται από την Κίνα. Μπορούν οι υψηλοί δασμοί να ανατρέψουν την κατάσταση;

  • -
  • -

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για φέτος, ότι το 25% των νέων EV που θα πατήσουν τους τροχούς τους στη γηραιά Ήπειρο θα προέρχονται από την Κίνα. Όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19,5%. Και δίχως οι Κινέζοι να έχουν προχωρήσει ακόμα… στη μεγάλη απόβαση.  

Δασμοί στα επίπεδα του 25%

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει από τον Ιούλιο του 2024 δασμούς της τάξεως του 25% στα ηλεκτρικά οχήματα που καταφθάνουν στα εδάφη της από την Κίνα…

Υπάρχουν βέβαια πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Mercedes, η Porsche, η VW κ.α, που αντιδρούν σε αυτήν την απόφαση, φοβούμενες προφανώς αντίποινα από την κινέζικη κυβέρνηση, κάτι που θα επέφερε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στα ευρωπαϊκά luxury brands τα οποία έχουν ως κορυφαία αγορά τους την Κίνα.

Οι υψηλότεροι ευρωπαϊκοί δασμοί θα έκαναν τα μεσαία σεντάν και τα SUV πιο ακριβά από τα ευρωπαϊκά μοντέλα, αλλά τα compact SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα από την Κίνα θα ήταν φθηνότερα από τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων κατασκευαστών, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Παρά ταύτα οι Κινέζοι ακόμα και έτσι έχουν ένα πολύ σημαντικό αβαντάζ. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που κατασκευάζονται και παράγονται στην Κίνα είναι τουλάχιστον 20% φθηνότερες, σε σχέση με τις τιμές που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές.

Αυτό προφανώς οφείλεται στην επάρκεια πρώτων υλών αλλά και στο φθηνότερο εργατικό δυναμικό των Κινέζων κατασκευαστών. Οι υψηλότεροι δασμοί δε θα προστατεύσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης για πολύ, καθώς οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους σχεδιάζουν να «ντριπλάρουν» τον εν λόγω σκόπελο κατασκευάζοντας εργοστάσια επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις των ειδικών, οι κινεζικές φίρμες έως το 2027, θα κατέχουν μερίδιο αγοράς υψηλότερο του 20% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη!

Οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν στη φάκα

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το Γερμανό πολιτικό Μάνφρεντ Βέμπερ, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει άμεσα στρατηγική και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της αναφορικά με τα οχήματα με μηχανές εσωτερικής καύσης προτού να είναι πολύ αργά.

Δείτε ακόμα: Σπάει τα ταμεία το αυτοκίνητο της Xiaomi

Οι Γερμανοί φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά από τη στιγμή που «κόπηκαν» όλες οι επιδοτήσεις, καθώς σύμφωνα με δεδομένα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας οδικών μεταφορών, στη χώρα φέτος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δε θα ξεπερνούν τα 1,41 εκατ., με άλλα λόγια το 1 στα 35 αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό!

Για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βέμπερ, είναι σαφές «πως η απαγόρευση των οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης είναι σοβαρότατο σφάλμα βιομηχανικής πολιτικής από το οποίο επωφελείται η Κίνα».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...