Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πέφτουν 30 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024

Στόχος του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι να τριπλασιαστούν φέτος οι πληρωμές για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

  • -
  • -

Χαράς ευαγγέλια για εισαγωγής αυτοκινήτων και καταναλωτές, αφού το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σκοπεύει να «ρίξει» στην αγορά ένα ποσό τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, στόχος για φέτος είναι ο τριπλασιασμός των πληρωμών για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

bev

Αναλυτικά η κυρία Αλεξοπούλου, είπε: «Θέτουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητα και πιστεύουμε  ότι η χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου εντός των μεγάλων πόλεων επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το ηλεκτρικό όχημα είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο αποδοτικό από τα αντίστοιχα θερμικά, δεν ρυπαίνει εκεί που κινείται και δεν κάνει θόρυβο. Πέραν αυτών, η ηλεκτροκίνηση μέσω της μικροκινητικότητας προσφέρει λύσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σ’ ένα πιο ανθρώπινο μέλλον στο κέντρο της πόλης. Ένα μέλλον που οφείλουμε να αναπτύξουμε σωστά επ’ ωφελεία των παιδιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ως κυβέρνηση επιδοτούμε σταθερά την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας μέσω τεσσάρων προγραμμάτων. Πρόσφατα τροποποιήσαμε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσαμε την απομάκρυνση αιτήσεων που παρέμεναν ανενεργές εφαρμόζοντας 45ημερη προθεσμία για υποβολή παραγγελίας ηλεκτρικού οχήματος, και απελευθερώσαμε κεφάλαια ύψους 6,4 εκατ. ευρώ. Αυτά ήρθαν να προστεθούν σε ακόμη 6,5 εκατ. ευρώ που είχαν αποδεσμευτεί ή μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε την δυνατότητα σε πολίτες που το επιθυμούν να επιδοτηθούν για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος, είτε πρόκειται για ποδήλατο, είτε για μηχανάκι, είτε για αυτοκίνητο.

alexopoulou

Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή για όσους επιθυμούν να κάνουν την αίτησή τους, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» καθώς ανατροφοδοτείται με αποδέσμευση κεφαλαίων που προέρχονται από την αυστηρή εφαρμογή των προθεσμιών όπως οι 8 μήνες για να ολοκληρώσει κανείς την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος. Οφείλω να τονίσω ότι συνολικά έχουν δεσμευτεί 65 εκατ. για επιδοτήσεις, ενώ λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης παρατείναμε το πρόγραμμα ως το τέλος Απριλίου. Το 2023 ταξινομήθηκαν 6.382 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας ενώ το 2022 είχαν ταξινομηθεί 2827 αύξηση 130%. Ανάλογη αύξηση αναμένεται και φέτος. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχουν υποβληθεί 20.577 αιτήσεις, εκ των οποίων στις 19.571 εγκρίθηκε η επιδότηση. Τους 2 προηγούμενους μήνες, επιχορηγήθηκαν 3.239 πολίτες με συνολικό ποσό 8,5 εκ. ευρώ.

Στόχος μας το 2024 να τριπλασιαστούν οι πληρωμές προς τους πολίτες, με ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 30 εκ. ευρώ σε επιδοτήσεις».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...