Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου μέσα από τη ματιά των στελεχών που τη διαμορφώνουν

Ζητήσαμε από τους επικεφαλής των εταιρειών αυτοκινήτου που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά να μοιραστούν μαζί μας τη δική τους οπτική για το μέλλον της κινητικότητας. Πώς φαντάζονται ότι θα είναι το αυτοκίνητο σε 10 χρόνια από σήμερα;

  • -
  • -

Ζητήσαμε από τους επικεφαλής των εταιρειών αυτοκινήτου που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά να μοιραστούν μαζί μας τη δική τους οπτική για το μέλλον της κινητικότητας. Πώς φαντάζονται ότι θα είναι το αυτοκίνητο σε 10 χρόνια από σήμερα; Ποια πιστεύουν ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά του best seller μοντέλου σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινού και τις συνθήκες της αγοράς το (όχι και τόσο) μακρινό 2033;Ποιες τάσεις, ποιες τεχνολογίες έχουν επικρατήσει; Σε ποιο κυκλοφοριακό περιβάλλον κινείται και σε ποιες ανάγκες του οδηγού απαντά;

Έχοντας άμεση σχέση με τα κέντρα που διαμορφώνουν τις στρατηγικές για το μέλλον αλλά και την ανάλογη εμπειρία να αποκωδικοποιούν τις πληροφορίες συνθέτουν με τις τοποθετήσεις τους την εικόνα του mobility στην επόμενη 10ετία.

Χάρης Δάνδουρας

Εμπορικός Διευθυντής SEAT-CUPRA

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου ευχόμενος χρόνια πολλά και δημιουργικά στο GOCAR Magazine, πάντα με έμπνευση και σύγχρονη ματιά απέναντι στην αυτοκίνηση. Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του αυτοκινήτου είναι πραγματικά δυναμικό και οι αλλαγές συνεχείς και απρόβλεπτες πολλές φορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αυτοκίνηση περνάει ήδη τη μεγαλύτερη ίσως μετεξέλιξη της ιστορίας της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σε 10 χρόνια από σήμερα. Πιστεύω ότι το αυτοκίνητο στην επόμενη δεκαετία θα είναι σίγουρα πιο εξηλεκτρισμένο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία, χαμηλότερο βάρος και θα διαθέτει και κάποια αυξημένα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης. Επιπλέον, θεωρώ ότι θα υπάρξει ξανά μια στροφή προς μικρότερα αμαξώματα, ενώ σίγουρα και το γενικότερο μοντέλο αυτοκίνησης θα εξελιχθεί προς την χρήση του αυτοκινήτου, αντί της παραδοσιακής κατοχής του. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα αυτοκίνητα της CUPRA & της SEAT, θεωρώ πως πάντα θα αποτελούν προτάσεις οι οποίες θα προσφέρουν οδηγική απόλαυση στον οδηγό τους. Βλέπω την SEAT να συνεχίζει να προσφέρει προσιτά αυτοκίνητα για την σύγχρονη πόλη και να δραστηριοποιείται και στον ανερχόμενο κλάδο της μικροκινητικότητας, ενώ τα μοντέλα της CUPRA με τον σχεδιασμό τους και τα χαρακτηριστικά τους θα αποδεικνύουν περίτρανα πως η ηλεκτροκίνηση δεν χρειάζεται να είναι βαρετή. Χρόνια πολλά λοιπόν ξανά στο GOCAR Magazine και εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς και δυνατοί και να γιορτάσουμε μαζί και την επόμενη δεκαετία!»

Μάνος Δρακωτός

Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Skoda

«Τα αυτοκίνητα αναμένουμε να αλλάξουν περισσότερο τα επόμενα 10 χρόνια σε σχέση με ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Με προτεραιότητα τη μείωση των καυσαερίων και την κλιματική αλλαγή, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ίσως την μοναδική μέχρι σήμερα βιώσιμη προοπτική. Στο μέλλον, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να αναβαθμίσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα On Demand χωρίς να αντικατασταθούν, θα συμπεριλαμβάνουν τεχνολογίες με διευρυμένη τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή και με ασφάλεια μετακίνηση. Η Skoda παρουσίασε στην Ελληνική αγορά το πρωτότυπο SkodaVison 7S, ένα αυτοκίνητο που μας δείχνει τί να αναμένουμε στο κοντινό μέλλον. Εκτός από τη χρήση βιώσιμων υλικών, η νέα σχεδιαστική γλώσσα εστιάζει περισσότερο στην νέα εμπειρία οδήγησης και λειτουργικότητας. Διαθέτοντας μινιμαλιστική σχεδίαση και προσφέροντας αναβαθμισμένες  λειτουργίες συνδεσιμότητας εξασφαλίζει μια ευχάριστη μετακίνηση που βελτιστοποιεί συγχρόνως την απόδοση των οχημάτων.

Ακόμα, με την ένταξή μας στο Metaverse συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε νέες τεχνολογίες για να παραμείνουμε καινοτόμοι μεγιστοποιώντας την απήχηση μας σε ένα νεανικό κοινό. H δημιουργία του Skodaverse επιτρέπει στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για την Skoda ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μαζί μας.»

Βασίλης Θεοδώρου

Γενικός Διευθυντής Suzuki

«Μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον ο χώρος της αυτοκίνησης έχει αναδιαμορφωθεί πλήρως, ενώ οι εξελίξεις που αναμένονται μέσα στην επόμενη δεκαετία θα είναι ακόμη πιο ρηξικέλευθες. Κυρίαρχες τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον της κινητικότητας είναι η ηλεκτροκίνηση για τη βιωσιμότητα των μετακινήσεων, οι τεχνολογίες συνδεσιμότητας με άλλα οχήματα και υποδομές, τα συστήματα ευφυούς οδήγησης όπως η αυτόνομη οδήγηση αλλά και η καθολική εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας για την πρόληψη και αποφυγή συγκρούσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η Suzuki έχοντας προτεραιότητα τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη κινητήρων και τεχνολογιών με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Όλα τα επιβατικά μοντέλα της μάρκας είναι υβριδικά επιτυγχάνοντας το βέλτιστο συνδυασμό οικονομίας και οδηγικών επιδόσεων, ενώ, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Όραμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος  Toshihiro Suzuki το 2021, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της καταπολέμησης της κλιματική αλλαγής, η Suzuki ακολουθεί με συνέπεια ένα πλάνο αλλαγών και ανάπτυξης που περιλαμβάνει και την ηλεκτροκίνηση. Τα αυτοκίνητα μας με τεχνολογία Hybrid αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και τα επόμενα χρόνια αφού προσφέρουν χαμηλές καταναλώσεις καυσίμου χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική ευχαρίστηση. Στον τομέα της ασφάλειας η ιαπωνική φιλοσοφία της Suzuki έχει καθιερώσει υψηλά πρότυπα από τις βασικές εκδόσεις των μοντέλων να διαθέτουν ένα πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, που ξεπερνά τα standard της αγοράς και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να εξελίσσει τα συστήματα και να εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες. Παράλληλα, δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εργονομία και την ευχρηστία, με το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων να αποκτάει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για να προσφέρει στον οδηγό όχι μόνο άνετη παραμονή κατά τις μετακινήσεις, αλλά όλες τις τεχνολογίες που χρειάζεται για επικοινωνία ή αναψυχή κατά τη διάρκεια της οδήγησης.»

Ντένη Θεοχαράκη

Αντιπρόεδρος και Αναπληρώτρια Δ. Σύμβουλος Teoren Motors A.E.

«Η αυτοκίνηση βρίσκεται σε σημαντική καμπή, καθώς οι νέες τεχνολογίες ορίζουν ένα δομικό σχίσμα με το παρελθόν. Το πόσο σύντομα η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει μια καθημερινότητα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη ταχύτητα που θα μπορέσουν να εξελιχθούν οι δομές σε ευρωπαϊκό, αλλά, κυρίως σε, τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε η φόρτιση να γίνει μια αυτονόητη και σύντομη διαδικασία, ανάλογη με αυτή του ανεφοδιασμού με ορυκτά καύσιμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, γιατί η ηλεκτροκίνηση χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις, αλλά και χρόνο για να αφομοιωθεί στην καθημερινή μας ζωή. Η διάδοσή της θα εξαρτηθεί και από το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο δεν τα καθιστά σήμερα προσιτά στο ευρύ κοινό. Το RenaultGroup έχει σχεδιάσει με συνέπεια το αύριο, καθώς και τα ακριβή βήματα που οδηγούν σε αυτό. Ως μέρος του στρατηγικού πλάνου Renaulution, εξελίσσει και υλοποιεί δύο γκάμες μοντέλων που θα κυκλοφορούν παράλληλα. Η μία είναι εξηλεκτρισμένη, με μοντέλα mild ή full hybrid. Μεταξύ αυτών είναι το νέο Renault Clio, αλλά και το επερχόμενο νέο Dacia Duster. Η υβριδική τεχνολογία προσφέρει τα καλυτέρα των δύο κόσμων (δηλαδή της κίνησης με θερμικό και ηλεκτρικό μοτέρ), ενώ αποτελεί την πιο αποτελεσματική «γέφυρα» προς την ηλεκτροκίνηση. Η άλλη, έρχεται να αγκαλιάσει το μέλλον, μέσα από τη δημιουργία της νέας εταιρείας Ampere, που προσφέρει όχι μόνο μία πλήρη γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών, αλλά, κυρίως, μια νέα γενιά προσιτών ηλεκτρικών μοντέλων, όπως το νέο Renault 5, που θα δούμε μέσα στο 2024, καθώς και το εντελώς νέο ηλεκτρικό Twingo. Η Τεορέν Μότορς - Β.Ν. Θεοχαράκης, που εφέτος κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας ως αποκλειστικός εισαγωγέας των αυτοκινήτων του Renault Group στην Ελλάδα, είναι τυχερή που εκπροσωπεί μάρκες με όραμα και σχέδιο ικανό να της επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες 10ετίες της αυτοκίνησης στην ελληνική αγορά.»

Δημήτρης Καβούρρης

Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Συγγελίδη (Citroen-Peugeot-Opel-DS Automobiles-Mazda-MG Motor)

«Δέκα χρόνια μετά, είναι σε όρους εξέλιξης τουλάχιστον 30 από τα παρελθόντα, για τα αυτοκίνητα, αλλά και για την υπόλοιπη ζωή μας. Θα εκφράσω το ποια πιστεύω ότι θα είναι η εξέλιξη, αλλά παραμένει γραμμική, παρόλο που όλα δείχνουν ότι η εξέλιξη θα είναι εκθετική. Το μέλλον είναι ηλεκτρικό παρόλο που θα υπάρχουν και καθαρά αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης, αλλά και εκατομμύρια αυτοκίνητα σε κυκλοφορία με συμβατική τεχνολογία. Αλλά ας μιλήσουμε με όραμα για το μέλλον, ας φανταστούμε προς τα που πάει το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Σίγουρα το αυτοκίνητο αυτό είναι ηλεκτρικό, με μεγάλη αυτονομία, αλλά προσαρμοζόμενη στις ανάγκες μας, επικοινωνώντας με το έξυπνο δίκτυο, κάνοντας την βέλτιστη φόρτιση σύμφωνα με τις ανάγκες και το προφίλ μας. Τosmart όχημα μας, έχει GenerativeArtificialInteligent - codriver, όλα αυτά που το κάνουν smart, εξαιρετικά ασφαλές, ευχάριστο, always connected με αυτοκίνητα, υποδομές, low earth orbiting satellights που κάνουν την σύνδεση μου με τον έξω κόσμο πιο γρήγορη και πιο πλούσια από ότι μπορώ να παρακολουθήσω. Μπορώ να προσαρμόσω το αυτοκίνητο στη χρήση που θέλω και να πληρώνω όσα credits απαιτούνται για αυτό. Χαίρομαι που το προφίλ μου με ακολουθεί παντού και το αυτοκίνητο είναι το πιο πλήρες ψηφιακό μου περιβάλλον. Οδική συμπεριφορά, επιδόσεις, αίσθηση, ήχος, ασφάλεια, άνεση, downloadable και σαν το πιο τέλειο video game. Μόνο που είναι πραγματικό. Συνεχίζει να μας χαρίζει τη μετακίνηση και έτσι την ελευθερία σε ένα νέο θαυμαστό κόσμο που η τεχνολογία έρχεται να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων (όπως εύχομαι και ελπίζω). Όπως κάνει το αυτοκίνητο τα τελευταία 100 χρόνια.»

Λεωνίδας Μισαλάκης

Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Jaguar Land Rover στην Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

«Έχουν το όραμα, οι στόχοι για ένα καλύτερο οδηγικό  μέλλον και η καινοτομία συγκεκριμένα χρονικά όρια; Προφανώς, όχι. Το να σε ορίζει η αισθητική, να πρωταγωνιστείς στις εξελίξεις και να ηγείσαι στον τομέα σου, είναι στο DNA της Jaguar Land Rover. Η JLR έχει επαναπροσδιορίσει, χρόνια τώρα, την ηγετική της θέση σε διεθνές επίπεδο. Έχει δώσει το δικό της, ιδιαίτερο, στίγμα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Καθορίζει, σε έναν μεγάλο βαθμό θα τολμούσα να πω, και τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στα premium brands. Άλλωστε, η I-PACE ήταν το πρώτο premium αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ εντός του 2024 θα συστήσουμε στο κοινό και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Range Rover. Το 2033 είναι ήδη εδώ. Στην επόμενη δεκαετία θα έχει καλυφθεί, χωρίς αμφιβολία, μεγάλο τμήμα της διαδρομής που άλλοι σήμερα αποκαλούν όραμα, εμείς το λέμε «σχέδιο υλοποίησης». Τα τέσσερα brands (Range Rover, Discovery, Defender, Jaguar), έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού κοινού. Τι θα συστήσουμε στο κοινό την επόμενη δεκαετία; Αυτοκίνητα με καινοτομίες που δεν συναντάς πουθενά αλλού στον ανταγωνισμό. Μοντέλα που θα προσδιορίζονται από τη συνύπαρξη της σύγχρονης πολυτέλειας με τη βιωσιμότητα και τον υποδειγματικό βρετανικό σχεδιασμό. Το 2033 θα είναι απλώς η εξέλιξη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. Τα μοντέλα μας θα έχουν επιτύχει, χρόνια νωρίτερα, μηδενική εκπομπή ρύπων. Κάθε πτυχή της εξέλιξης, δημιουργίας και χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος και όσων ακόμη στοιχείων το πλαισιώνουν, θα διέπονται από όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Αξία που έχει θέσει ως προτεραιότητα και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ο επίσημος εισαγωγέας στη χώρα μας, μέσω του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου «Ecoshift» που εκπονεί.» 

Γιώργος Μπακόπουλος

Managing Director Italian Motion

«Η αυτοκίνηση διαχρονικά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία τεχνολογικής εξέλιξης καθώς συνδέεται άρρηκτα με την αρχέτυπη επιθυμία του ανθρώπου να ταξιδεύει μακριά, γρήγορα και με ασφάλεια. Ωστόσο καθίσταται πλέον προφανές ότι ο συνδυασμός συνεχώς αυξανόμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων σε επίπεδο λειτουργίας & ασφάλειας (πχ range, customer in-car experience, ADAS capabilities) παράλληλα με τα προοδευτικώς αυστηρότερα κανονιστικά πλαίσια (CO2 limits, υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας κλπ.) και τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές προτιμήσεις οδηγούν αναπόδραστα τους κατασκευαστές σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι επιλογών. Προσωπική μου εκτίμηση ότι σε 10 χρόνια οι χρήστες θα έχουν εμπνεύσει τους κατασκευαστές να προσφέρουν εξαιρετικές προτάσεις κινητικότητας επαναφέροντας πανέμορφα σχέδια ακόμα και σε οχήματα μικρο-κινητικότητας που θα τους το επιτρέψουν οι βελτιωμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Και αναφέρω χρήστες γιατί ο λόγος χρήστη/κατόχου θα αυξηθεί εκθετικά αφού ο συνδυασμός του κόστους αγοράς, της τεχνολογικής προόδου αλλά και  των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών αναγκών (κυρίως του νεανικού κοινού) θα ενισχύσουν καθολικά την προοπτική χρήσης (ή και sharing) παρά κτήσης οχημάτων. Τέλος στο κρίσιμο ερώτημα, πώς θα είναι το best seller, η απάντηση ήταν ανέκαθεν η ίδια. Ήταν και παραμείνει αυτό το όχημα του οποίου ο εμπνευστής θα μπορεί να προβλέψει το αναπόφευκτο και να επισπεύσει την έλευση του, καθιστώντας τον ίδιο leader στην αγορά. Το εξόχως ενδιαφέρον την δεδομένη στιγμή αποτελεί η κοινή αφετηρία παραδοσιακών και νέων κατασκευαστών λόγω των ραγδαίων αλλαγών στον πυρήνα της αυτοκίνησης με την προοδευτική εγκατάλειψη κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά από 140 συναπτά έτη. Προβλέπεται ένα συναρπαστικό ταξίδι και ευθύνη όλων μας είναι η ελληνική αγορά αυτοκινήτου να εξασφαλίσει θέση σε αυτό.»
Μάριος Μπαρκής

Εμπορικός Διευθυντής Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης

 

«Η αυτοκίνηση αλλάζει και εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που είναι εξαιρετικά δύσκολο κανείς να προβλέψει πώς θα είναι η μορφή της όχι σε 10 χρόνια, αλλά και πολύ νωρίτερα. Πάντως, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς εξηλεκτρισμό, ο χρόνος θα δείξει αν αυτός θα είναι πλήρης, ή θα διατηρηθούν σε σημαντικό βαθμό και κάποιοι άλλοι τύποι κινητήρων σε υβριδικές μορφές. Για το best – seller της Nissan, πιστεύω ότι σχεδιαστικά θα βρίσκεται στον τομέα που έχουμε ουσιαστικά ιδρύσει, αυτόν των crossovers, και θα είναι πιθανότατα η μετεξέλιξη του απόλυτου σημερινού best seller μας, δηλαδή του Qashqai. Αν λοιπόν είναι έτσι η εξέλιξη, θα κινείται σε αστικό περιβάλλον, αλλά σίγουρα με ικανότητες άνετων ταξιδιών, απαντώντας σε ανάγκες παρόμοιες με τις σημερινές, οι οποίες όμως σίγουρα θα ακολουθήσουν αυξημένες ανάγκες συνδεσιμότητας και χρηστικότητας του μέλλοντος.» 

Νίκος Νοταράς

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ford Motor Hellas

«Σε έναν κόσμο με διαρκείς προκλήσεις προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας προϊόντα που θα ικανοποιούν τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, πραγματοποιώντας παράλληλα και την απαραίτητη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια. Στη μετάβαση αυτή πάντα προτεραιότητα μας είναι οι πελάτες! Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να μεταβούν στο πλήρως ηλεκτρικό μέλλον που έρχεται μέσα από λύσεις που τους ικανοποιούν σε κάθε δεδομένη στιγμή. Ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητα η κατάλληλη λύση αυτή τη στιγμή για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που στη Ford έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε στους πελάτες μας μία πλήρως εξηλεκτρισμένη γκάμα μοντέλων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα επιλογής! Είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επαγγελματίες, οι πελάτες μας μπορούν να είναι σίγουροι πως μέσα από ήπια υβριδικά, πλήρως υβριδικά και φορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα Ford, υπάρχει το κατάλληλο μοντέλο για να καλύψει τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες. Στην κορυφή όλων αυτών των μοντέλων βρίσκεται η πλήρως ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E, ένα αυτοκίνητο που με τις εκρηκτικές επιδόσεις και την αυτονομία του άλλαξε τον τρόπο που σκεπτόμαστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Τον επόμενο χρόνο αναμένουμε τα πλήρως ηλεκτρικά Explorer και Puma και αυτό από μόνο του μας κάνει να περιμένουμε το 2024 με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία! Εύχομαι σε όλους μας μία καλή χρονιά!»

Παναγιώτης Ριτσώνης

Marketing Senior Manager Mercedes-Benz Cars

«Βλέποντας τις εξελίξεις σήμερα και το πόσο γρήγορα οι καινοτομίες δοκιμάζονται και εφαρμόζονται στην πραγματική ζωή, ο οδικός χάρτης στη χώρα μας σε 10 χρόνια από σήμερα, οραματίζομαι – και σε μεγάλο βαθμό πιστεύω – ότι θα είναι εντελώς διαφορετικός. Φαντάζομαι πρωτίστως ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ησυχία από τη σημερινή, οραματίζομαι νέους δρόμους με επαγωγική φόρτιση και ψηφιακές σημάνσεις με προσαρμοζόμενες ενδείξεις ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης, στόλο αυτοκινήτων που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον ηλικιακά γερασμένο και περιβαλλοντικά επιβαρυντικό σημερινό, λεωφορεία και φορτηγά που κινούνται ηλεκτρικά και αθόρυβα… Οι ανάγκες για μετακίνηση δεν πρόκειται να μειωθούν, ούτε πιστεύω ότι το car sharing θα έχει επικρατήσει το 2033, όμως θεωρώ ότι θα έχουν δημιουργηθεί νέοι οδικοί άξονες για να αποφορτίσουν την κυκλοφορία και η οικολογική συνείδηση των πολιτών θα έχει αυξηθεί σημαντικά, ώστε περισσότεροι να επιλέγουν τα Μέσα Μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Παράλληλα, τα σημεία φόρτισης θα είναι σαφώς περισσότερα και ο κόσμος απόλυτα εξοικειωμένος με τις απαιτήσεις της ηλεκτροκίνησης. Όσον αφορά στις τεχνολογίες, οι μπαταρίες θα είναι νέας γενιάς, μεγαλύτερης δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας με χαμηλότερο βάρος ενώ ο ηλεκτροκινητήρας και το αυτοκίνητο με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση. Για τη Mercedes-Benz, το best seller της θα είναι ένα εντυπωσιακό SUV με αυτονομία άνω των 1000 χιλιομέτρων, δυνατότητα φόρτισης 0-100% σε λιγότερο από 10 λεπτά, με δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης και απόλυτα ασφαλές με πληθώρα συστημάτων αποφυγής ατυχημάτων. Ίσως υπερβολικό, αλλά για ένα πράγμα μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος: Πόσο σημαντική και αδιαπραγμάτευτη αξία θα αποτελεί η υγεία και η επαφή με τους ανθρώπους που μας γεμίζουν χαρά. Να είμαστε καλά λοιπόν να γιορτάσουμε και τα 20 χρόνια του GOCAR Magazine αξιολογώντας τις μαντικές ικανότητες των στελεχών της Ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου στα οποία απευθύνατε τα ερωτήματά σας! Χρόνια πολλά GOCAR Magazine!»

Νίκος Σινογιάννης

Διευθυντής Porsche Greece

«Το αυτοκίνητο, όπως και σήμερα, έτσι και σε 10 χρόνια θα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Είναι δεδομένο πως η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν ένα σημαντικά μεγαλύτερο μέρος του πάρκου των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους. Έννοιες όπως Connectivity και SmartFeatures θα είναι κάτι περισσότερο από δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει ενεργά σε αυτό. Οι λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης  σίγουρα θα εξελιχθούν, προσφέροντας στον οδηγό υψηλότερα επίπεδα αυτονομίας, άνεσης και ασφάλειας. Το best seller στο segment που δραστηριοποιείται η Porsche θα παρέχει έναν συνδυασμό ποιότητας κατασκευής, τεχνολογίας και ασφάλειας και θα προσφέρει στον οδηγό του έντονα συναισθήματα και σίγουρα μια μοναδική οδηγική εμπειρία. Σίγουρα τάσεις όπως το Mobility as a Service (MaaS) θα εξελιχθούν, όπως αντίστοιχα θα εξελιχθούν και τα συστήματα προστασίας των επιβατών, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αυτονομίες και θα φορτίζουν αρκετά γρηγορότερα. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των οχημάτων. Υλικά βιολογικής βάσης και προηγμένες διαδικασίες ανακύκλωσης θα αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής αλλά και της οδήγησης αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα σε 10 χρόνια από σήμερα θα προσφέρουν πρωτοφανή επίπεδα εξατομίκευσης, επιτρέποντας στους οδηγούς να προσαρμόσουν τα οχήματά τους στις συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις τους, τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και αισθητικής.»

Andreas Sieben

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος BMW Group Hellas

«Το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο σε 10 χρόνια θα είναι ένα μικρό SUV, είτε ηλεκτροκίνητο είτε υδρογονοκίνητο, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά συνδεδεμένο με τον ιδιοκτήτη / οδηγό. Θα τον υποστηρίζει σε όλες τις καταστάσεις, θα κινείται ημιαυτόνομα και θα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά. Το smartphone και όλες οι εφαρμογές θα είναι πλήρως ενσωματωμένα, το αυτοκίνητο θα είναι σαν ένα smartphone σε τροχούς. Ως BMW / MINI, θα προσφέρει άφθονη διασκεδαστική οδήγηση, θα έχει δυναμική εμφάνιση σε συνδυασμό με σπορτίφ στυλ και μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Αν μιλάμε συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το bestseller μοντέλο σε 10 χρόνια θα είναι ένα ηλεκτροκίνητο μικρό SUV όπως μία BMW X1, X2 ή ένα MINI Countryman που θα είναι πιο κατάλληλο για αστικές περιοχές. Ταξιδεύοντας στο 2033, βλέπω να έχουν καθιερωθεί νέες τεχνολογίες κίνησης, όπως η ηλεκτροκίνηση. Υπάρχουν επίσης πολλά ψηφιακά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, όπως το head-up display, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, ο έλεγχος μέσω αφής και οι μεγάλες οθόνες με μονοκόμματο πάνελ. Τα ημιαυτόνομα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ασφάλειας έχουν επίσης γίνει δημοφιλή. Ειδικότερα, οι ενσωματωμένες εφαρμογές και υπηρεσίες του κατασκευαστή για συνδεδεμένα οχήματα, όπως το "MyBMW", χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, καθώς εμπλουτίζουν σημαντικά την εμπειρία των χρηστών πέρα από την οδήγηση. Αν σε κάτι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τα επόμενα 10 χρόνια, είναι στα συστήματα μεταφορών και δημόσιων συγκοινωνιών της Αθήνας τα οποία πρέπει να αναβαθμιστούν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να φτάσουν στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Πολλοί πολίτες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις τους. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ποδηλατόδρομοι για να καταστεί δυνατή η μικροκινητικότητα με οχήματα όπως τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Αν δεν υπάρξει βελτίωση προς αυτή την κατεύθυνση, θα οξυνθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας στην πόλη. Οι αποστάσεις είναι συγκριτικά μικρές, οπότε δεν χρειάζεται να κινείσαι αποκλειστικά με αυτοκίνητο, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις είναι επαρκείς και αρκετά ασφαλείς. Το ποδήλατο στην Αθήνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς ποδηλατόδρομοι, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη δημόσια ασφάλεια. Υπάρχουν επίσης πολλές περιοχές που δεν παρέχουν ασφαλείς διαβάσεις για τους πεζούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύντομα ώστε ο κόσμος να μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές λύσεις εκτός από το αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις και τις μικρές αποστάσεις.» 

Ζακ Χαζάν

Head of Volkswagen

«Το αυτοκίνητο μετά από 10 χρόνια! Θα είναι σίγουρα περισσότερο «συνδεδεμένο». Θα είναι σίγουρα περισσότερο «καθαρό» / «οικολογικό». Θα είναι σίγουρα περισσότερο «ασφαλές» / «μερικώς ή πλήρως αυτόνομο». Είναι βέβαιο ότι με την αύξηση των αστικών πληθυσμών, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να κινούνται με περισσότερη λογική, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία και να μειωθεί ο μέσος χρόνος μετακίνησης. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων, αφού θα μπορούν επιβάτες και αυτοκίνητα (ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας) να βρίσκονται σε on-line διασύνδεση. Η σπατάλη των ορυκτών δεν σταματάει στη χρήση του άνθρακα. Τα αυτοκίνητα θα πρέπει να τείνουν στη μηδενική ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος, συνολικά. Άρα όλα τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελούνται τα αυτοκίνητα, θα πρέπει να ανακυκλώνονται, εύκολα με απλές ή σύνθετες αλλά «καθαρές» διαδικασίες και να μην δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στο πλανήτη. Όσον αφορά στην ασφάλεια, των επιβατών και σε αυτή των πεζών, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence) και η συνδεσιμότητα, θα οδηγήσουν σε μικρότερη επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, σε περιορισμό του ανθρώπινου λάθους από εγωϊσμό ή λανθασμένες επιλογές. Επομένως τα οχήματα θα λειτουργούν περισσότερο στη λογική της μετακίνησης και λιγότερο ως ένας τρόπος έκφρασης και «ελευθερίας». Οι παραπάνω τρεις παράγοντες είναι αναπόφευκτα το μέλλον της αυτοκίνησης. Σε όλους αυτούς τους παράγοντες, η Volkswagen είναι πρωτοπόρος και για αυτό δουλεύει στα Ηλεκτρικά, Οικολογικά και Συνδεδεμένα αυτοκίνητα τουλάχιστον δύο δεκαετίες και θα συνεχίσει έτσι.»

Ανδρέας Χαλμπές

Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Audi, Bentley, Kosmoride

«Βιώνουμε την εποχή όπου ο άνθρωπος και συνεπώς το περιβάλλον είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας. Όλα τα προϊόντα σχεδιάζονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα και το αυτοκίνητο του μέλλοντος δε θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Η AUDI, ως πρωτοπόρος στην εξέλιξη της αυτοκίνησης και της τεχνολογίας, παρουσιάζει μέσα από τα μοντέλα της σειράς “Sphere” την εικόνα που θα έχουν τα αυτοκίνητα στο μέλλον. Στο εσωτερικό, φυσικά και βιώσιμα συνθετικά υλικά, αντικαθιστούν τα πλαστικά μέρη. Η συνδεσιμότητα μεταξύ των οχημάτων αποτρέπει ατυχήματα και μεγιστοποιεί την ασφάλεια κατά την αυτόνομη οδήγηση. Και φυσικά, το αποτύπωμα CO2 μηδενίζεται, τόσο στην παραγωγή του οχήματος όσο και στη χρήση του. Το αυτοκίνητο γίνεται ένας “έξυπνος σύμβουλος” του οδηγού, με δυνατότητα να καταγράφει τις συνήθειες και την κατάστασή του έτσι ώστε να προτείνει αλλαγή στη μουσική, τον κλιματισμό ή προορισμούς οδήγησης. Από 16 Δεκεμβρίου μέχρι και 8 Ιανουαρίου, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Golden Hall το μοντέλο Grand Sphere, που έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο τον άνθρωπο και περιέχει όλα τα ανωτέρω συστατικά για την υλοποίηση του οράματος της AUDI για το αυτοκίνητο του μέλλοντος.»

Γιάννης Χεκιμιάν

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πλειάδες Motors AE

«Ο κόσμος και οι συνθήκες που ζούμε αλλάζουν ραγδαία. Η καθημερινότητα τροποποιείται συνεχώς με νέες συνήθειες να αντικαθιστούν παλαιότερες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Οδηγός πάντα σε αυτές τις εξελίξεις είναι η τεχνολογία. Το mobility, η κινητικότητα του ανθρώπου, έχει συμβάλει αδιαμφισβήτητα σε αυτή τη νέα βελτιωμένη ζωή. Η ασφάλεια στις μετακινήσεις είναι το Νο1 μέλημα για όλους όσους βρίσκονται στον κλάδο αυτό και η Subaru βρίσκεται στις ηγετικές θέσεις σε αυτόν το τομέα, προσφέροντας τον μεγαλύτερο συντελεστή ασφάλειας σε όλα της τα οχήματα. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση της Subaru δεν αποτελεί πάρα μια σταθερή βάση για αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή, για την διαφορετικότητά της. Και η διαφορετικότητά της πατάει στη διάσημη φράση «Είναι το Ταξίδι που μετράει, όχι ο προορισμός». Το Ταξίδι λοιπόν θα είναι για πάντα στο επίκεντρο της μάρκας, όσο πιο διαφορετικό, τόσο πιο απολαυστικό. Είτε on, είτε off road, είτε στον αέρα - γιατί έρχεται κι αυτή η κινητικότητα - ο χρόνος μέσα σε ένα Subaru θα αποτελεί πάντα μια δυνατή και ξεχωριστή εμπειρία που θα μιλά στις αισθήσεις του ανθρώπου, οδηγού, χρήστη, επιβάτη. Διαφορετική εμπειρία λοιπόν, δύο λέξεις, ένα ταξίδι. Αυτή πιστεύω ότι θα είναι η κατεύθυνση της μάρκας, όχι μόνο σε 10 αλλά και σε 20 ή 30 χρόνια.»

Ανδρέας Χριστοφορίδης

Γενικός Διευθυντής KIA Hellas-Hyundai Hellas-Tεχνοκάρ

«Το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο από τη μία και οι ανάγκες των χρηστών από την άλλη καθορίζουν το μέλλον της Αυτοκίνησης. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που μια φαεινή ιδέα εγκαθιστά τάσεις και επιθυμίες στους πελάτες. Σε άλλους τομείς της βιομηχανίας έχουμε δει τέτοια παραδείγματα, με πιο χαρακτηριστικό ίσως το i-Phone το 2007. Στο χώρο του αυτοκινήτου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι αντίστοιχο. Η νομοθεσία οδηγεί τις εξελίξεις και η βιομηχανία προσαρμόζεται. Συνεπώς, το μέλλον του Αυτοκινήτου είναι αναμφίβολα ηλεκτρικό. Και πρέπει να επικρατήσει η ηλεκτροκίνηση, πρώτα και πάνω από όλα για το Περιβάλλον. Από τη στιγμή που θα μπει σε παραγωγή η μπαταρία solid state – με τις σημερινές μπαταρίες τα περιθώρια εξέλιξης είναι μικρά, θα μειωθεί πολύ το κόστος και ταυτόχρονα θα έχουμε τη διπλάσια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας με το μισό βάρος και διαστάσεις. Ωστόσο ο απόλυτος εξηλεκτρισμός, τουλάχιστον όπως είχε αρχικά τεθεί ως στόχος, δεν φαίνεται εφικτός αλλά ούτε και λογικός. Θα υπάρχει ακόμη η βενζίνη, θα έχει αναπτυχθεί το υδρογόνο και τα συστήματα κίνησης με κυψέλες (απαραίτητο για τις βαριές μεταφορές), ενδεχομένως τα e-fuels. Φυσικά, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης εξαρτάται πολύ από τις υποδομές, αλλά και σε αυτόν τον τομέα η εξέλιξη είναι καθημερινή. Το αυτοκίνητο της επόμενης δεκαετίας θα είναι πλήρως συνδεδεμένο. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται προσομοιάζει την επικοινωνία ανθρώπου και μηχανής στο ίδιο επίπεδο αμεσότητας και επίδρασης της καθημερινότητας μας όπως συμβαίνει και με το κινητό. Η ασφάλεια μέσα και έξω από το αυτοκίνητο θα μας απασχολήσει επίσης πολύ τα επόμενα χρόνια. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η τεχνολογία με τη μορφή των έξυπνων ενεργών συστημάτων υποβοήθησης. Αλλά η πλήρως αυτόνομη οδήγηση είναι μια εξέλιξη την οποία βλέπω πολύ μακρινή ακόμη, αν ποτέ έρθει. Ένα άλλο κομμάτι του αυτοκινήτου που αλλάζει ριζικά, και θα συνεχίσει να αλλάζει, είναι το εσωτερικό. Πηγαίνουμε σε πιο lounge αισθητική και λειτουργικότητα όπως ας πούμε δείχνει η Kia με το νέο EV9. Με τη βοήθεια και της τεχνολογίας συνδεσιμότητας, γίνεται περισσότερο ένα κομμάτι του σπιτιού και του γραφείου, ένας χώρος στον οποίο ζεις ενώ μετακινείσαι, δεν περιμένεις απλά να φτάσεις κάπου. Η Hyundai και η Kia προχωρούν σε μονοπάτια που δίνουν φρέσκια αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι το best-seller μοντέλο του 2033. Πώς μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικούς ρόλους υποστηρίζοντας τη ζωή του χρήστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Ioniq 5 και 6. Διαφορετικά μεταξύ τους αλλά με το ίδιο έντονη σχεδιαστική ταυτότητα, με προηγμένη τεχνολογία και μια διαφορετική αντίληψη του sportiness. Ως τυπολογία αμαξώματος, τα SUV σε διάφορες κατηγορίες διαστάσεων θα συνεχίσουν να κυριαρχούν. Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με τα συστήματα κίνησης θα έχουμε πλέον πολύ αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες με αυτονομία 1.000+ km και δυνατότητα φόρτισης σε 15’. Η σχέση μας με το αυτοκίνητο θα παραμείνει μακροχρόνια, μια σχέση παρόμοια με τη μόνιμη κατοικία η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη ή με ενοίκιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των τιμών, αλλά δεν βλέπω το carsharing να κυριαρχεί. Ίσως σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, σε μικρή κλίμακα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος που μετακινούμαστε. Οι διαδρομές σταθερής τροχιάς θα αυξηθούν και η μικροκινητικότητα θα ευνοηθεί από αλλαγές και βελτιώσεις στον αστικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας που θα βελτιώσει την αλληλεπίδραση οδηγών και οχημάτων, λειτουργώντας ενισχυτικά ώστε να βελτιώσει το περιβάλλον και την κυκλοφορία.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...