Φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς λίθιο! - Πώς εμπλέκεται η Volkswagen

Ανεξαρτήτως του τι κάνει στην Ευρώπη η Volkswagen σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην Κίνα δημιούργησε για πρώτη φορά ένα μικρό μοντέλο με μπαταρίες νατρίου. Γιατί;

  • -
  • -

Η JAC Group, υποστηριζόμενη από την Volkswagen, παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τροφοδοτείται από μπαταρία με νάτριο. Το νέο ηλεκτρικό όχημα, JAC Yiwei EV, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου.

Η Yiwei είναι μια νέα εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπό την JAC Group, η οποία ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος. Η Volkswagen έχει μεγάλη ανάμιξη στην εταιρεία, με σημαντικά ποσοστά.

yiwei-ev

Το 2021, η Volkswagen επενδύσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το 50% στη μητρική εταιρεία της JAC, την Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings (JAG). Ακόμα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει πλήρη έλεγχο της διαχείρισης της JAC, κατέχοντας ποσοστό 75%.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα νέα είδη μπαταριών που αλλάζουν τα δεδομένα!

Το νέο ηλεκτρικό όχημα χρησιμοποιεί κυλινδρικά κύτταρα νατρίου από την HiNa Battery, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Θα χρησιμοποιήσει επίσης την τεχνολογία UE module της JAC, μια κυψελοειδή δομή μπαταρίας, που επιτρέπει την πιο πυκνή τοποθέτηση των στοιχείων.

hina-battery-mpataria-natriou

Η τεχνολογία UE της JAC είναι παρόμοια με την Blade μπαταρία της BYD, που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικά οχήματα των Toyota, Kia και Ford. Επίσης, μπορεί να συγκριθεί με την τεχνολογία CTP (cell-to-pack) της CATL. Οι μπαταρίες νατρίου έχουν μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα, όμως συμπεριφέρονται καλύτερα στο κρύο, είναι φθηνότερες και λιγότερο και κατασκευάζονται πιο απλά.

Η παράδοση του νέου ηλεκτρικού Yiwei που κινείται με μπαταρία νατρίου αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...