Αποκλειστικό - Έρχεται στην Ελλάδα νέο ηλεκτρικό SUV από παγκόσμιο κολοσσό

Ένα εντελώς καινούριο ηλεκτρικό SUV έρχεται στην ελληνική αγορά, από μια εταιρεία που λίγοι ξέρουν σήμερα, αλλά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ειδικά τα ηλεκτρικά SUV γίνονται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό ο κανόνας στην παγκόσμια, αλλά και στην ελληνική αγορά. Πολύ σύντομα, οι αγοραστές στην Ελλάδα θα μπορούν να αγοράσουν ένα νέο μοντέλο, το οποίο φέρνει μαζί του έναν ιδιαίτερα φρέσκο αέρα.

Μεγάλη αυτονομία, ιδιαίτερα ευρύχωρο πορτ-μπαγκάζ, διαθέσιμο με 5 αλλά και με 7 θέσεις, ικανοποιητικές επιδόσεις και σχεδίαση η οποία έχει κάτι να πει. Όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα, θα έχουμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε στους ελληνικούς δρόμους, σύντομα στο νέο μοντέλο που έρχεται.

Maxus-Euniq-6-kampina

Ποια εταιρεία κατασκευάζει αυτό το SUV; Έχει εκπρόσωπο στην Ελλάδα;

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στην Ελλάδα, από μία εταιρεία που την ξέρουν μόνο όσοι ασχολούνται έντονα με τις τελευταίες εξελίξεις και έχουν πραγματικά βαθιά γνώση της αγοράς. Το ηλεκτρικό SUV που συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω αρετές είναι το Maxus Euniq 6.

Δείτε ακόμα: Πήρε παράταση το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 - Μέχρι πότε μπορείς να κάνεις αίτηση;

Η Maxus έχει αυτή τη στιγμή παρουσία στην Ελλάδα, με την εταιρεία που την εκπροσωπεί να είναι η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Η Maxus ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 20211 και ανήκει στον κινεζικό γίγαντα με την ονομασία SAIC, στον οποίο ανήκουν πολλές ακόμα μάρκες. Ενδεικτικά, δύο μάρκες με τις οποίες είναι εξοικειωμένο το ελληνικό κοινό είναι οι MG και Wuling/Baojun, όμως ο όμιλος διαθέτει πολλά ακόμα εμπορικά σήματα.

Maxus-Euniq-6

Επιδόσεις, αυτονομία και χώροι του Maxus Euniq 6

Όσον αφορά το Euniq 6, είναι ένα SUV με διαστάσεις 4.735/1.860/1.736 mm για Μήκος/Πλάτος/Ύψος, αντίστοιχα, ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 2.760 mm. Επιπλέον, προσφέρει πολύ μεγάλο πορτ-μπαγκάζ που φτάνει τα 754 λίτρα.

Το Maxus Euniq 6 έρχεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 177 ίππων και ροπή 310 Nm ο οποίος κινεί μόνο τον μπροστά άξονα. Ο χρόνος για το 0-100 km/h φτάνει τα 9,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 170 km/h.

Maxus-Euniq6-piso-pisw

Η αποθήκευση του ρεύματος γίνεται σε μπαταρία των 70 kWh (υπάρχει και μικρότερη στις 52,5 kWh), με την αυτονομία να κυμαίνεται στα 510 km (350 km για τη μικρή μπαταρία) και η φόρτιση 30% - 80% γίνεται σε 30 λεπτά.

Στοιχείο που δείχνει την προσοχή που έχει δοθεί κατά την εξέλιξη του αυτοκινήτου, αλλά και την πρόοδο της Κίνας συνολικά στην κατασκευή αυτοκινήτων είναι ότι η ανάρτηση του Maxus Euniq 6 αποτελείται από γόνατα MacPherson μπροστά και πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

Φυσικά οι οθόνες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, με μία 12,3 ιντσών να λειτουργεί ως ψηφιακός πίνακας οργάνων και μία δεύτερη διαγωνίου 10,4 ιντσών να είναι εκείνη μέσω της οποίας γίνεται ο χειρισμός του infotainment.

Ένα από τα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα του Maxus Euniq 6 είναι ότι η αυτονομία του επηρεάζεται πολύ λίγο από το κρύο, γεγονός που δείχνει την ποιότητα της μπαταρίας αλλά και την εξαιρετική διαχείριση του ηλεκτρικού κυκλώματος που κάνει το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, σε δοκιμή που έγινε στη Νορβηγία ανάμεσα σε 29 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Euniq 6 είχε τη μικρότερη απόκλιση από τις θεωρητικές τιμές αυτονομίας. Κατάφερε να διανύσει 317 km σε θερμοκρασίες από 0 μέχρι -19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι προδιαγραφές του έκαναν λόγο για 354 km. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια αυτονομίας μόλις 10%. Το δεύτερο καλύτερο μοντέλο ήταν το Tesla Model S, με την απόκλιση να φτάνει το 16%.

Το Maxus Euniq 6 αναμένεται να έρθει στην ελληνική αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...