Μοτοσικλέτα χωρίς καθρέπτες - Πόσο είναι το πρόστιμο;

Οι μοτοσικλέτες που κυκλοφορούν στους δρόμους πολλές φορές έχουν παρατυπίες όπως πειραγμένη εξάτμιση, μη ορατές πινακίδες, αλλά και έλλειψη καθρεφτών. Πόσο αυστηρά τιμωρείται το τελευταίο;

  • -
  • -

Οι καθρέφτες είναι βασικό στοιχείο ασφάλειας σε οποιοδήποτε όχημα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για αυτοκίνητο, microcar, φορτηγό ή ακόμα και κλαρκ. Η δυνατότητα να μπορείς με μια ματιά να δεις τι συμβαίνει πίσω σου είναι ανεκτίμητη για να μπορείς να κινηθείς με τη μέγιστη ασφάλεια.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις μοτοσικλέτες κάθε κατηγορίας, από μηχανάκια με κυβισμό μικρότερο των 50 κ.εκ. μέχρι μηχανές πολύ μεγάλου κυβισμού, αλλά και τρίκυκλα. Ο αναβάτης πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερη επίγνωση όσων συμβαίνουν γύρω του, με τους καθρέφτες να παίζουν καίριο ρόλο σε αυτό.

motosikleta-mixanaki-scooter-kathreftes

Τι λέει ο νόμος και ο ΚΟΚ για τους καθρέφτες στις μοτοσικλέτες;

Αυτή η αναγκαιότητα είναι ο λόγος που ο νόμος μέσω του ΚΟΚ επιβάλει την ύπαρξη καθρεφτών στις μοτοσικλέτες. Φυσικά έχει προβλέψει και ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο, σε περίπτωση που η μοτοσικλέτα δεν έχει καθρέφτες.

Δείτε ακόμα: Ποιες μηχανές δεν περνάνε ποτέ ΚΤΕΟ;

Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στο Άρθρο 81, στην παράγραφο 2, όπου συναντάμε το παρακάτω κείμενο. «Τα αυτοκίνητα οχήματα, τα τρίτροχα οχήματα, οι μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με έναν τουλάχιστον καθρέπτη, τοποθετημένο σε θέση η οποία να εξασφαλίζει την ορατότητα της οδού πίσω από το όχημα».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ffb0394d2c7dc1e617ba2c4fa510d6f0.jpg

Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν υπάρχουν καθρέφτες στη μοτοσικλέτα;

Όσον αφορά το πρόστιμο, αυτό αναγράφεται σε ξεχωριστό σημείο του ίδιου άρθρου, λίγες παραγράφους πιο κάτω. Έτσι, στο άρθρο 81, παράγραφος 26, αναγράφονται τα εξής: «Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί οδικό  όχημα, τρίτροχο όχημα, μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο, αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού ή που δεν είναι  εφοδιασμένο με τους από το άρθρο αυτό προβλεπόμενους μηχανισμούς, πινακίδες,  συσκευές, ζώνες ασφαλείας ή συστήματα ή που έχει μηχανισμούς, πινακίδες,  συσκευές, ζώνες ασφαλείας ή συστήματα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του  άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».