Στην Ελλάδα ο φορτιστής που τερματίζει όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! - 400 kW

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αυξάνονται, οι γρήγοροι φορτιστές είναι σημαντικοί, ειδικά στα ταξίδια ώστε η στάση να διαρκεί όσο γίνεται λιγότερη ώρα. Αυτός είναι ο ισχυρότερος διαθέσιμος στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Η ταχύτητα φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους αγοραστές, αλλά και τις εταιρείες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βελτιώνουν συνεχώς τα μοντέλα τους, όμως όσο καλύτερα κι αν γίνουν θα πρέπει να συνδεθούν σε κατάλληλο φορτιστή, ώστε να εκμεταλλευτούν, ώστε ο τελικός χρήστης να δει τα απτά αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων και βελτιώσεων.

Ο συνδυασμός των εξελίξεων στα αυτοκίνητα και των ολοένα ισχυρότερων φορτιστών, είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό που θέλουν όλοι από την ηλεκτροκίνηση. Η διάρκεια της φόρτισης να πλησιάσει σταδιακά όσο γίνεται περισσότερο στον χρόνο ανεφοδιασμού ενός αυτοκινήτου με βενζίνη, diesel, φυσικό αέριο ή υγραέριο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/da46524751dafc53169c195ee9bd10cd.jpg

Αυτοί ήταν μέχρι χθες οι ταχύτεροι φορτιστές στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ταχύτεροι εν λειτουργία φορτιστές ανήκουν στο δίκτυο της ΔΕΗ Blue και μπορούν να δώσουν ρεύμα σε αυτοκίνητο με ισχύ μέχρι και 300 kW (εμπορικό κέντρο Top Parks, Ρίο, Χανιά), ενώ υπάρχει και ο νέος φορτιστής των 300 kW στη Σπάρτη ο οποίος είναι στο δίκτυο της Protergia. Σύντομα η nrg θα μπορέσει να πάρει την πρωτιά με το δίκτυο incharge και τους φορτιστές των 360 kW που έχει τοποθετήσει σε πολλά σημεία των αυτοκινητοδρόμων, όμως ακόμα αυτοί οι φορτιστές δεν λειτουργούν.

Ωστόσο, στην Ελλάδα πλέον είναι διαθέσιμη μία ακόμα ισχυρότερη επιλογή, την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ Blue ώστε να μην χάσει τα πρωτεία, σε αυτήν την άτυπη κόντρα ανάμεσα στους κολοσσούς της ενέργειας στη χώρα μας.

Δείτε ακόμα: Τι μετράμε σε KW και τι σε KWh στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ο (νέος) ισχυρότερος φορτιστής που βρέθηκε ποτέ σε ελληνικό έδαφος!

Στο πλαίσιο του 4th Electrical Vehicles Conference όπου το GOCAR είχε παρουσία με δικό του πάνελ, είδαμε από κοντά τον πρώτο φορτιστή των 400 kW που πατάει σε ελληνικό έδαφος, τον οποίο είχε τοποθετήσει στον χώρο η Armet Mobility. Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία, η οποία είναι πίσω από μερικούς εκ των ταχύτερων φορτιστών που μπορούμε να δούμε στο ελληνικό δίκτυο.

alpitronic-hypercharger-hyc400-fortistis-400kw

Ο πανίσχυρος φορτιστής κατασκευάζεται από την Alpitronic και ανήκει στη σειρά Hypercharger. Ονομάζεται HYC400 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να μπορεί να τον τερματίσει, δηλαδή να είναι ικανό το αυτοκίνητο να τραβήξει ρεύμα με μεγαλύτερη ισχύ από εκείνη που μπορεί να δώσει ο φορτιστής.

Γιατί κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να τερματίσει αυτόν τον φορτιστή;

Αυτό οφείλεται σε δύο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι ότι η ένταση του ρεύματος που δίνει φτάνει τα 500 A (για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ανέβει και στα 600 A). Το δεύτερο είναι ότι το voltage που μπορεί να πετύχει είναι μέχρι και 1.000 Volts. Τα αυτοκίνητα με την ταχύτερη φόρτιση σήμερα λειτουργούν στα 800 Volts (Kia EV6 και EV9, Hyundai IONIQ 5 και IONIQ 6, Porsche Taycan, Audi e-tron GT και RS e-tron GT, Lotus Eletre, Genesis GV60, GV70 και G80, Maserati GranTurismo Folgore και XPENG G9). Το Lucid Air πλησιάζει ως ένα βαθμό καθώς είναι στα 924 Volts, ενώ το μοναδικό όχημα που θα μπορούσε θεωρητικά να τον φτάσει στα όριά του είναι το Tesla Semi, δηλαδή ο τράκτορας της Tesla ο οποίος λειτουργεί στα 1000 Volts.

HYC400-alpitronic-hypercharger-fortistis-esoteriko-400kw

Φυσικά ο φορτιστής είναι αδιάβροχος με πιστοποίηση IP54. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τέσσερα stacks των 100 kW, ενώ η παροχή του μπορεί να μοιραστεί ακόμα και σε τρία οχήματα ταυτόχρονα. Η διαμόρφωση που είδαμε στο 4th Electric Vehicles Conference ήταν με δύο βύσματα CCS, αλλά μπορεί να βγάλει και έξοδο CHAdeMO.

Ο φορτιστής των 400 kW αναμένεται να τοποθετηθεί σε κομβικό σημείο του ελληνικού οδικού δικτύου σύντομα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...