Δακτύλιος 2023-2024: Πότε ξεκινάει, τι αλλαγές περιμένουμε

Θα εφαρμοστεί η πρόταση να αλλάξουν τα όρια εκπομπών CO2 για είσοδο στον κέντρο της Αθήνας; Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα… σεζόν του Δακτυλίου.

  • -
  • -

Ο Δακτύλιος της Αθήνας φαίνεται ότι φέτος είναι χαμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας καθώς, παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη εισέλθει στον Οκτώβριο, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η έναρξη ισχύος του.

Παραδοσιακά, το μέτρο του δακτυλίου αίρεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου και επανέρχεται τον Οκτώβριο, με τη σχετική ημερομηνία ενεργοποίησής του να ανακοινώνεται συνήθως με την λήξη ισχύος του το καλοκαίρι. Ενδεικτικά, πέρσι τέθηκε ξανά σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, φέτος δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας εκ περιτροπής τα ΙΧ αυτοκίνητα ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας τους. Και αυτό γιατί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δεν έχει υπογραφεί ακόμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών τα οποία ζητούσαν τροποποιήσεις στις προβλέψεις του μέτρου, ωστόσο κάτι τέτοιο κρίθηκε ότι θα ήταν πολύ πιο επιβαρυντικό για την κυκλοφορία και για τους ιδιοκτήτες ΙΧ. Η πεποίθηση πολλών στελεχών του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών ότι το μέτρο του δακτυλίου θα πρέπει να μην αλλάζει σε συχνά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ΙΧ να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα ισχύει και να μπορούν να προχωρούν σε προγραμματισμό της αντικατάστασης του αυτοκινήτου τους, αν χρειάζεται, πριν βρεθούν προ εκπλήξεως.

Δακτύλιος Αθήνας

Μόλις την περασμένη Δευτέρα «έφυγε» από τα γραφεία του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών η σχετική ΚΥΑ και πήρε τον δρόμο για τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία ( Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών) τα οποία συνυπογράφουν την Απόφαση. Σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία η… περιήγηση της ΚΥΑ στα υπουργικά γραφεία απαιτεί μερικές μέρες στην καλύτερη των περιπτώσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας έκπληξης. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι στόχος είναι το αργότερο έως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο, χωρίς καμία αλλαγή σε σχέση με πέρσι.

Δείτε ακόμη Αυτά είναι τα 42 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Περιφέρειας Αττικής

Ποιοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ τα ΙΧ εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου εκ περιτροπής, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας κυκλοφορίας τους: όσα έχουν ζυγό αριθμό τις ζυγές μέρες του μήνα, και όσα έχουν μονό, τις μονές.

Παράλληλα από τους περιορισμούς εξαιρούνται και θα μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα εκ κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV), οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020, εφόσον εκπέμπουν CO2 λιγότερο από 120 gr/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle ή NEDC).
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν CO2 λιγότερο από 145 gr/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure ή WLTP).

Επίσης, δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης έχουν:

  • Τα οχήματα γιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (θα πρέπει να έχουν σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος ) καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ με την προϋπόθεση το άτομο Με Αναπηρία να είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών καθώς και νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Δείτε ακόμη Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναλυτικά όλες οι τιμές

Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Δακτύλιος Αθήνας

Πώς εκδίδεται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας εντός Δακτυλίου

Για να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο, οι κάτοχοι των οχημάτων που εξαιρούνται πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr και θα χρειαστούν:

  • Τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • Τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα. Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Ποιες ώρες και ημέρες θα ισχύει ο Δακτύλιος 2023-2024

Ο δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή 07.00-15.00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Δείτε ακόμη Γερανοί και μοτοσικλέτες της Τροχαίας βγαίνουν στον Κηφισό! [video]

Ποιους δρόμους περιλαμβάνει και τι πρόστιμο πληρώνουν οι παραβάτες;

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις εξής οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Δακτύλιος Αθήνας

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...