Τα 10+1 μεγάλα έργα υποδομών που «τρέχουν» ήδη και αλλάζουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα έπειτα από την υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων θα αλλάξει ριζικά. Ποια είναι όμως αυτά τα «περίφημα» έργα και σε τι στάδιο βρίσκονται;

  • -
  • -

«Εργαζόμαστε συστηματικά, υπεύθυνα και σοβαρά, σχεδιάζοντας, δρομολογώντας και υλοποιώντας, συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών, μέσα στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2023.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του ο Υπουργός, έθεσε τους πυλώνες και τους άξονες για τον συνολικό εθνικό σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών, τις καίριες πρωτοβουλίες για τις μεταφορές, αλλά και τον σχεδιασμό για την ανάληψη δράσεων με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel».

Η υλοποίηση δημοσίων έργων

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια, με στόχο τις σύγχρονες υποδομές και τις ασφαλείς μεταφορές. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια που ξεχωρίζουν, τα οποία μετά την υλοποίηση τους θα αλλάξουν μια για πάντα το τοπίο στο «δίκτυο» υποδομών στη χώρας μας.

  • Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2024. Οριστικοποιείται, άμεσα, η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του.
  • Σημαντικό τμήμα του Ε65 παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024, και το υπόλοιπο, μέχρι την Εγνατία, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
  • Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος προχωρά. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το 25% του έργου, και αναμένεται, στο σύνολό του, να παραδοθεί το 2025
  • Η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία θα παραδοθεί, στο σύνολό της, το επόμενο δίμηνο
  • Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης προχωρά
  • Στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι μισές από τις πρόδρομες εργασίες, ενώ ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα μέτρα και βρίσκεται στο στάδιο που χαρακτηρίζουν οι μηχανικοί ως συστηματοποίηση της εκσκαφής. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης της γραμμής Άλσος Βεΐκου – Γουδί αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029, και θα περιλαμβάνει 15 σύγχρονους σταθμούς που θα συμπληρώνουν το σημερινό δίκτυο.
  • Η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover) ξεκινά μέσα στο επόμενο δίμηνο
  • Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αναμένεται να παραδοθεί το 2027
  • Ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά επανα-δημοπρατείται εφέτος
  • Εξετάζεται ο τρόπος επανα-δημοπράτησης τμήματος του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι
  • Ο οδικός άξονας Μπράλος-Άμφισσα και η παράκαμψη της Χαλκίδας ξεκινούν να κατασκευάζονται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με πρόδρομες εργασίες να υλοποιούνται σε κάποια τεχνικά έργα

Δείτε ακόμα: Πώς αλλάζουν την Αθήνα οι νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Επίσης, πέραν των μεγάλων έργων υποδομών που αναφέραμε, υπάρχουν 4 ακόμα νευραλγικής σημασίας έργα τα οποία έχουν «κολλήσει» για ποικίλους λόγους και αναμένεται σύντομα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ιωάννινα – Κακαβιά: Πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας έργο για την Ήπειρο και ειδικά τα Ιωάννινα, το οποίο θα ολοκληρώσει την Ιόνια Οδό καθώς θα φτάνει μέχρι το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς προς Αλβανία. Υπήρξαν δυο διαγωνισμοί αλλά και κάμποσες προσφυγές που έχουν φρενάρει τα πάντα.

Προβλήτα 6 ΟΛΘ: Όταν και εφόσον υλοποιηθεί το έργο θα διπλασιαστεί ο χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και η ανάπτυξη του λιμανιού θα είναι ραγδαία. Υπήρξε ανάδοχο σχήμα αλλά και πάλι πολλές προσφυγές έχουν παγώσει το πρότζεκτ.

Επέκταση Λ.Κύμης: Η επέκταση της Λ.Κύμης, ως τμήμα της Αττικής Οδού, δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 352,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) αλλά προς ώρας, το έργο έχει μπλοκάρει από προσφυγή του Δήμου Νέου Ηρακλείου.

Υποθαλάσσια Σαλαμίνας: Από τα έργα που «τρέχουν» εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2016 αλλά ακόμα… τίποτα. Έχει υπάρξει βέβαια τελευταία μια κάποια εξέλιξη, με τρία σχήματα να έχουν περάσει στη Β΄φάση του έργου αλλά εάν και πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για να ανάψει το πράσινο φως παραμένει άγνωστο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...