Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα;

Με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει ραγδαία έδαφος, είναι έντονη η ανάγκη για πρωτοποριακές λύσεις που θα καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες φόρτισης. Ευτυχώς, υπάρχουν!

  • -
  • -

Η Ελλάδα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βιώνει ένα κύμα μεγάλης ζήτησης για δημόσιες, ημιδημόσιες και ιδιωτικές υποδομές φόρτισης. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για καινοτομία και βιώσιμες πηγές εσόδων σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα. Με στόχο ένα στα τρία καινούρια αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην Ελλάδα να είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030, η χώρα κάνει φιλόδοξα βήματα προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης.

Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή στην αγορά, αφού τον Ιούνιο του 2023 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέλαβαν σχεδόν το 10% της αγοράς, ένα αξιοσημείωτο άλμα από το πολύ μικρό ποσοστό που είχαν μέχρι πρότινος. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2019 ήταν μόλις 0,5%. Αυτή η ταχεία διάδοση της ηλεκτροκίνησης αναδεικνύει τη σημασία ενός ισχυρού δικτύου φόρτισης, με λύσεις ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και του αύριο.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τις απαραίτητες γνώσεις και πολύ μεγάλη πείρα στον χώρο, τον κ. Χρήστο Τσέγκη. Ο κ. Τσέγκης είναι απόφοιτος του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ έχει ολοκληρώσει και μεταπτυχιακό πάνω στα Βιώσιμα Ενεργειακά Συστήματα, στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Σήμερα κατέχει τη θέση του Senior Business Development Manager στη Sungrow, έχοντας καθοριστικό ρόλο σε ζητήματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και γενικότερης διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχοντας αυτά τα εφόδια, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για το τοπίο που διαμορφώνεται γύρω από τις υποδομές της ηλεκτροκίνησης και τις λύσεις φόρτισης.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Οι διαταραχές της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, η κρίσιμη έλλειψη τσιπ ημιαγωγών και οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών ιόντων λιθίου, έχουν δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια. Τα αυξημένα παγκόσμια ποσοστά πληθωρισμού έχουν επίσης, επηρεάσει σημαντικά και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Παρά τα εμπόδια αυτά, το κίνημα της ηλεκτροκίνησης παραμένει ανθεκτικό, αντλώντας δύναμη μεταξύ άλλων από τα κίνητρα και τους κανονισμούς που υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία για εναλλακτικά καύσιμα (AFIR), το σχέδιο της ΕΕ (fit-for-55) που προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 και από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ. Ειδικότερα, η συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ορίζει ότι μόνο τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα μπορούν να κυκλοφορούν στην ΕΕ από το 2035, σηματοδοτώντας τη δέσμευση για βιωσιμότητα.

Ένα σύγχρονο οικοσύστημα φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να προσφέρει οικονομία, αλλά και τη μέγιστη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Πρωτοπορία στις λύσεις φόρτισης

Σε αυτό το περιβάλλον, αποκτούν ιδιαίτερη αξία οι γνώσεις μιας εταιρείας με τεράστια πείρα, όπως είναι η Sungrow, η οποία για περισσότερα από 26 χρόνια καινοτομεί στον χώρο της ενέργειας με προηγμένες λύσεις, ιδιαίτερα στα inverter φωτοβολταϊκών και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Τώρα, η Sungrow στοχεύει στο να επαναπροσδιορίσει το τοπίο και στις υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, με πρωτοποριακά προϊόντα που συνδυάζουν τη βιομηχανικού επιπέδου ποιότητα, με την ευχρηστία.

Sungrow Power

Με μια γκάμα φορτιστών από 7 kW AC έως 180 kW DC, η Sungrow καλύπτει πολλά διαφορετικά σενάρια, και από οικιακές έως δημόσιες ανάγκες φόρτισης. Τα προϊόντα της διακρίνονται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, τα οποία τη διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό.

Οι οικιακοί φορτιστές AC (Wallbox) προσφέρουν εύκολη προεγκατάσταση και έξυπνη εξισορρόπηση φορτίου, ενώ οι σταθμοί φόρτισης DC ξεχωρίζουν για τη συμβατότητά τους με τα πρωτόκολλα OCPP 2.0.1 και Plug & Charge (ISO15118), την πατενταρισμένη τεχνολογία ψύξης και την υψηλή αποδοτικότητα, με εσωτερικές μονάδες ισχύος για σταθμούς DC. Όλα τα προϊόντα προσφέρουν συνδεσιμότητα μέσω 4G, Wi-Fi και Ethernet, συμβατότητα με φωτοβολταϊκά και εγγύηση 3 ετών, προαιρετικά επεκτάσιμη.

Sungrow Power

Διαμορφώνοντας το μέλλον της ηλεκτρικής κινητικότητας

Η Sungrow έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης MID για τη διευκόλυνση της ατομικής χρέωσης για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσέγκης, η διαχείριση του φορτίου μεταξύ διαφορετικών ομάδων σταθμών φόρτισης και η απρόσκοπτη ενσωμάτωση σε συστήματα διαχείρισης ενέργειας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η Sungrow είναι αφοσιωμένη στην παροχή μιας απροβλημάτιστης εμπειρίας για τον χρήστη, καθιστώντας τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεσματική, βιώσιμη και επωφελή τόσο για τους χρήστες όσο και για το περιβάλλον.

Οι φορτιστές που ξεχωρίζουν, συγκεντρώνοντας και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική αγορά, είναι ο ταχυφορτιστής IDC180E και ο οικιακός φορτιστής AC22E-01, με ισχύ 180 και 22 KW, αντίστοιχα. Με αυτούς στην πρώτη γραμμή, η εταιρεία θα συνεχίσει τη λαμπρή πορεία της παροχής κορυφαίων λύσεων φόρτισης σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου.

Sungrow Power

Όπως είναι φανερό, η Sungrow βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταμόρφωσης του τοπίου της ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα. Οι καινοτόμες λύσεις φόρτισης που προσφέρει υπόσχονται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ελλάδας για την ηλεκτροκίνηση. Ακολουθήστε το ταξίδι της Sungrow και εξερευνήστε τις πρωτοποριακές λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σχετικά με τις νέες λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπορείτε να απευθυνθείτε στο evcharger@sungrow-emea.com.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Τσέγκη, Senior Business Development Manager EV Charging της Sungrow Europe, για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Christos-Tsegkis-sungrow

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...